Een goede huidverzorging is natuurlijk erg belangrijk.

05:08 - 03:04
luistertijd 05:08 - leestijd 03:04

Een goede huidverzorging is natuurlijk erg belangrijk. Vaak worden er door een dermatoloog crèmes voorgeschreven met salicylzuur of vitamine A-zuur waardoor de opperhuid dun gehouden wordt om te voorkomen dat talgklieren verstoppen. Of een crème of gel met benzoylperoxide of antibiotica om ontstekingen te remmen. Mocht dit allemaal niet helpen dan kun je baat hebben bij de volgende behandelingen.

Tegen acne

Nd:YAG laser

Bij milde tot matige acne kan de Nd:YAG laser uitkomst bieden. Deze laser werkt op twee niveaus, hij doodt bacteriën die acne veroorzaken en verwarmt de talg in de talgklieren waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken. Het totale gezicht kan binnen tien minuten behandeld worden. De behandeling is enigszins pijnlijk maar niet zo erg dat een verdoving nodig is. Na de eerste behandeling ziet de huid er beter uit en na een aantal dagen zal de actieve acne zichtbaar minder worden. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig.

ALA-PDT

Wanneer een behandeling met de laser niet voldoende helpt kun je overgaan op een behandeling verschillende soorten licht, de zgn. photodynamische therapie (PDT). Hierbij wordt eerst een speciale lichtgevoelige stof (ALA) op de huid aangebracht die een half uur tot een uur moet inwerken. De huid wordt belicht en hierdoor worden de talgklieren vernietigd. ALA-PDT is één van de nieuwste behandelmethodes binnen de dermatologie en wordt al met veel succes toegepast bij de behandeling van huidkanker. Ook bij acne blijkt deze methode goed te werken. Meest al zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig met steeds twee tot vier weken pauze.

Tegen littekens

Wanneer je littekens hebt overgehouden aan acne zijn er ook een aantal behandelingen mogelijk. Meestal geven deze een goed resultaat, de littekens worden minder diep en minder zichtbaar, alhoewel een 100% gladde huid nooit gegarandeerd wordt. Op BeautyJournaal TV kun je met onze plastisch chirurg Frank Niessen een aantal behandelingen zien voor littekenvermindering, met bevriezing en corticosteroiden, waardoor ze minder zichtbaar kunnen worden.  Alternatieven zijn:

Fractional laser

Deze laser stuurt minuscule kolommetjes warmte door de huid. Als reactie hierop vormt de huid nieuw collageen waardoor ze dikker soepeler en gladder wordt. Het effect is niet altijd voorspelbaar omdat littekens erg wisselen qua onderhuidse structuur en pigmentatie. Je gaat pas na een aantal weken verschil zien en in de loop van enkele maanden wordt de huid voller, gladder en egaler. Ongeveer 5 tot 6 behandelingen zijn nodig en daarna 1x per halfjaar een onderhoudsbeurt.

TCA Peeling

Deze peeling bevat de stof trichloorazijnzuur waardoor de bovenste huidlaag opdroogt en afgestoten wordt. Wanneer de vloeistof wordt aangebracht ervaar je en intens brandend gevoel en na enkele minuten wordt de huid gekoeld en daardoor vermindert de pijn. Na de behandeling ben je enkele dagen niet toonbaar en kun je pas na een week weer aan het werk! Daarna is je huid weer prachtig glad, zacht en ziet er fris uit. Voor een optimaal effect moet de behandeling soms een of twee keer herhaald worden.

Filler

Soms is het onderhuidse weefsel zodanig aangetast door de acne dat de huid echt ingevallen is. Dan kan de huid van binnenuit opgevuld worden met behulp van een filler. Hiervoor wordt meestal Restylane gebuikt, een gel op basis van hyaluronzuur die door middel van injecties ingebracht wordt. Het effect blijft een jaar zichtbaar omdat de gel vanzelf weer door het lichaam afgestoten wordt.

CO2 laser

Wanneer je uitgebreide acnelittekens hebt, kunnen deze behandeld worden met de CO2 laser. De laser verdampt het bovenste laagje van de huid waardoor deze gladder en egaal wordt en de littekens grotendeels verdwijnen. Meestal is 1 behandeling voldoende. Je moet wel verdoofd worden en je bent daarna zo’n twee weken niet toonbaar! Deze behandeling is alleen aan te raden bij zeer uitgebreide littekens. Anders wordt de CO2 rejuvanation laser gebruikt, waarbij alleen een verdovende crème nodig is en je na 3 dagen alweer de straat al op kunt. Meestal zijn één of twee behandelingen voldoende.

 Punch met hechting

Deze behandeling wordt meestal gecombineerd met een CO2 laserbehandeling. Het punchapparaatje waarmee de dermatoloog werkt is een rond meisje, een soort appelboortje. Door het litteken te verwijderen ontstaat een nieuw wondje dat met een hechting gesloten kan worden of voorzien kan worden van een transplantaat. Daarop komt een pleistertje dat een week moet blijven zitten. Er zijn verschillende punch technieken mogelijk, afhankelijk van het aantal littekens.

bron: Velthuis Klinieken.

(Femke Huter/BeautyJournaal)

Bekijk ook op BeautyJournaal TV:

en verder:

Lees ook