Het wonder wil dat de Arganboom vrijwel alleen maar in Marokko groeit. De boom geeft zaden af waaruit de hoogwaardige olie gewonnen wordt. Dit alleen al zorgt ervoor dat de kostprijs van de grondstof hoog is. Vanuit de traditie wordt er vooral mee gekookt, maar gebruiken vrouwen het ook om huid en haar een oppepper te geven.
Omdat alles wat maar enigszins naar de natuur ruikt nu helemaal bon ton is, kan het natuurlijk ook niet uitblijven dat het exotische en authentieke (ook zeer belangrijk begrip!) Argan olie in de schijnwerpers komt. Op fora waar Marokkaanse meiden praten over beauty is het dan ook een groot onderwerp. Zelf ken ik ook Marokkaanse vrouwen die het spul importeren en het laten verwerken tot cosmetica. Kortom: het is een prachtig authentiek verhaal.
Maar levert het daadwerkelijk wat op voor huid en haar? Als zo’n stof uit de overlevering komt, zit er altijd een kern van waarheid in. Volgens de Amerikaanse chemici The Beauty Brains bestaat het uit een mix van vetzuren, waaronder meer dan 70% onverzadigd vetzuur in (waaronder linolzuur). Er zijn mensen die erbij zweren voor hun eczematische huid, waaronder bij psoriasis. Maar, zo blijkt ook uit enig speurwerk, uit de Pubmed database voor medische publicaties blijkt dat Argan olie de sebum(talg) productie kan terugbrengen.
Benadrukt wordt verder dat het oleic zuur (omega-9 vetzuur) erom bekend staat dat het zeer porieverstoppend is, en dat is dan toch wel weer een tegenvaller. Dit maakt het ook meteen een ingewikkeld verhaal: aan de ene kant kan het de talgproductie afremmen, aan de andere kant werkt het porieverstoppend waardoor juist acneontstekingen kunnen ontstaan (de zichtbare vorm van acne is de puist en dat is per definitie een ontstekingsreactie). Het is dus aan de cosmeticaproduct om deze werkzame stof in een zodanige verhouding te verwerken dat vooral de goede eigenschappen tot hun recht komen, en de mindere tot het minimum gereduceerd worden. Dit kan in de praktijk betekenen dat er dus heel weinig van die Arganolie in het product zit (terwijl er misschien wel groot mee gecommuniceerd wordt) of dat het zodanig bewerkt is dat de goede – de slechte kantjes overheersen – maar in hoeverre er dan nog sprake is van Argan olie in de natuurlijke betekenis? Ik weet het niet. Slokje olie doen dan maar? Weet je tenminste meteen hoe het smaakt:-)
Als je geinteresseerd bent in producten met deze olie:
De huidverzorgingslijn Arganetics, mooi luxe verpakt
Aveda en Kiehl’s hebben het eveneens in producten verwerkt. Lees ons blog daarover hier.