‘Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de vergrote veiligheid van het land’, zegt de Irakese plastische chirurg Rida Ali afgelopen zondag in de LA Times. ‘Zowel mannen als vrouwen komen naar mijn kliniek. De meest gewilde behandeling is een neusoperatie die tussen de $600 en $1000 kost.’ Onder vrouwen zijn borstoperaties ook populair. ‘Maar niet de borstvergrotende operaties die in het Westen gewild zijn.’
Satelliet televisie
Deze trend is ontstaan met de komst van satelliet televisie. Hierop zijn veel Libanese en Egyptische beroemdheden te zien, die regelmatig een bezoekje brengen aan de plastische chirurg.
‘Patiënten doen ideeën op door televisie te kijken en komen dan met hun verzoek bij ons’, zegt Mahdi Hameed Abood, chirurg bij Wasiti Center for Reconstructive Surgery. ‘ Het is goed dat Irakezen via televisie inspiratie opdoen, maar het is niet altijd de realiteit. Bij televisie werkt men met speciale effecten en licht. Mensen zien dit niet en komen vaak met onrealistische verzoeken.’
Nieuwe business
Voor de Irakese chirurgen is dit een plezierige ontwikkeling na alle ellende die zij hebben gezien tijdens de oorlog. Zij waren in 2006 en 2007 vooral nog bezig met het uitvoeren van huidtransplantaties en amputaties.
Abood is er van overtuigd dat chirurgen in Irak hierdoor ook meer getalenteerd zijn dan andere chirurgen in de regio. ‘ Voor hen zijn deze cosmetische behandelingen een eitje vergeleken bij de operaties die ze jarenlang hebben moeten uitvoeren op slachtoffers van terrorisme.’ En deze uitspraak is niet op gebakken lucht gebaseerd, want het is bekend dat de opkomst van de moderne plastische chirurgie haar succes heeft te danken aan de enorme ervaring die artsen opdeden hiermee tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lees ook:
Je tepels mogen weer door je truitje heen prikken
Schrijfster Saskia Noort over plastische chirurgie
Gaan steeds meer plastisch chirurgen de fout in? Gesprek met hoogleraar Berend van der Lei