Wij vrouwen gaan allemaal af op de eerste signalen die een man uitzendt.

03:55 - 02:21
luistertijd 03:55 - leestijd 02:21

Wij vrouwen gaan allemaal af op de eerste signalen die een man uitzendt. Is hij groot, sterk, machtig, stoer, rijk, in goede conditie? Mannen weten dat wij vrouwen hier op vallen en doen er dus tijdens de eerste ontmoeting alles aan om te laten zien wat ze in huis hebben. Wij trappen hier vaak in…maar of dat nou wel zo slim is? Wie zegt dat hij 10 jaar later nog steeds zo is? Is het niet gewoon een schijnvertoning? Valse signalen? In de dierenwereld weten de meeste vrouwtjes inmiddels wel beter…

Als een mannetjesdier een vrouwtje wil verleiden doet hij dat bijvoorbeeld met een mooi lied of hij neemt een mooie, heldere kleur aan. Des te harder het geluid en feller de kleur, des te beter de conditie van het mannetje. Hier zwichten vrouwtjesdieren voor in het paarseizoen. Maar kunnen vrouwen  wel op deze signalen vertrouwen als het om de kwaliteit van het mannetje gaat?

Een groep onderzoekers uit Glasgow hebben ontdekt dat de eerlijkheid van het signaal heel erg snel kan wisselen, uitgaande van de conditie van het mannetje en de vraag of hij een partner wil.  Uit onderzoek is gebleken dat het voor vrouwtjes beter is om even te wachten, zodat alle ‘oneerlijke’ mannetjes zichzelf hebben uitgeput door signalen te geven die ze eigenlijk helemaal niet kunnen ondersteunen.

Bioloog Dr. Lindstroem zegt hierover: ‘ Hoe eerlijk mannetjes zijn ligt aan de hoeveelheid kansen die ze krijgen om te paren. Als de kans op paring in de toekomst klein is, dan halen ze alles uit de kast om als een stoere macho over te komen en het vrouwtje denkt dat ze een goede, onuitputtelijke man aan de haak heeft geslagen. Als mannetjes vaker de kans krijgen om te paren in het paarseizoen, gebruiken ze minder krachten tijdens het versieren omdat ze nog wat reserves moeten bewaren. Ze verspillen niet in een keer al hun krachten. ‘

‘ Aan de andere kant; mannetjes met een zwakkere conditie kunnen het zich niet veroorloven om het vinden van een partner uit te stellen, dus ze zullen hun uiterste best doen om goede, krachtige signalen uit te zenden. Hierdoor kan een vrouwtje in het begin van het paarseizoen maar lastig de kwaliteiten van een mannetje bepalen omdat iedereen even sterk lijkt. Wanneer de tijd verstrekt zullen de zwakkere mannetjes uiteindelijk toch moeten afhaken. Ze moeten de competitie verlaten. Nu zijn alleen de sterke mannetjes nog over en zo vindt het vrouwtje uiteindelijk heel gemakkelijk het sterkste mannetje.’

De voorspellingen werden getest op drie stekelbaarzen. De mannetjesvissen ontwikkelen in het paarseizoen een rode keel om een vrouwtje aan te trekken. Dr. Lindstroem: ‘ We merkten dat de roodheid van de kelen veranderde gedurende het paarseizoen. In het begin negeerde het vrouwtje de roodheid van de kelen, maar later in het seizoen keek ze er toch naar. Ze wist namelijk dat deze signalen wel eerlijk waren. De zwakke vis was al afgevallen. Hij kon geen energie meer opbrengen om opzichtige signalen uit te zenden. De sterke vis wel.  

In hoeverre we dit onderzoek op de mens kunnen betrekken is natuurlijk altijd weer de vraag, maar er zal best wel een kleine kern van waarheid in kunnen zitten. Dus dames; laat de man zichzelf eerst een beetje uitputten voordat je toehapt. Als hij na al die tijd nog steeds zo stoer, sterk en onuitputtelijk is, weet je zeker dat je een goede aan de haak hebt geslagen!

(Bron: Science Centric)

Lees ook:

David Beckham in Armani

Worden vrouwen wel echt steeds mooier?

Je mag je tepels weer laten zien!

Lees ook