Beste dr Boersma,
Als kind en puber had ik een bos krullen. Sinds 2007 kamp ik met haaruitval, ik ben inmiddels al 20 jaar maar mijn haren zijn zo drastisch verminderd, dat mensen er gewoon doorheen kunnen kijken.
Een half jaar geleden ben ik begonnen met mesotherapie bij dr Plinck in Rotterdam. Zijn diagnose was Alopecia Androgenetica.
‘Ik word depressief bij de gedachte dat ik over tien jaar misschien wel kaal ben.’
Ik blijf nog steeds erg veel haren verliezen en vooral bovenop. Ik baal er ontzettend van, want ik ben nog heel jong en ik wil mijn haren terug. Ik ben ook erg depressief geworden. Ik kom thuis en ik barst in huilen uit als ik eraan denk dat ik over 10 jaar geen haar meer heb. Ik kan er maar niet aan wennen, het is zo nieuw voor mij.
Op dit moment gebruik ik minoxidil 5%. Mijn hele leven heb ik al last van eczeem op mijn hoofd, en de Minoxidil maakt het er niet beter op: het jeukt en geeft irritatie. Nu krijg ik een soort gele puntjes in de huid, waar pus uitkomt. Ik ben bang dat het een infectie is, en dat op die plekken ook geen haren meer terug komen.
Ik heb nog moed, daarom vraag ik u of u mij kunt helpen?
Rena
dr. Ids Boersma antwoordt:
Beste Rena,
Ik merk dat vrouwen haarverlies als zeer erg en bedreigend ervaren. Het verlies van haren en het vooruitzichtzicht op kaalheid maakt hen onzeker en ontneemt veel levensvreugde. Om deze reden probeer ik collega huisartsen en dermatologen al meer dan vijftien jaar te motiveren om klachten over haarverlies altijd serieus te nemen.
U hebt op dit moment, op 20-jarige leeftijd, al zo veel haren verloren dat je de hoofdhuid kunt zien. Bij mijn beschouwing moet ik uitgaan van de diagnose van mijn collega, die bij u alopecia androgenetica constateerde.
Het is zeer ongewoon voor vrouwen om op 20-jarige leeftijd al zo veel haren verloren te hebben door alopecia androgenetica. Hoewel deze erfelijke aandoening bij 40% van de vrouwen voorkomt merken de meeste van hen dit pas ergens tussen hun 45e en 55e jaar. Vaak krijgt dan ook nog de overgang de schuld zodat zij veel onnodig haarverlies lijden.
Bij zeer jonge vrouwen zie je alopecia androgenetica als zowel vader als moeder alopecia androgenetica hebben. Mannen worden midden op het hoofd “biljartbal kaal” en vrouwen krijgen dun haar met een duidelijk verbrede middenscheiding. U kunt voor u zelf nagaan of dit ook bij u het geval is.
Voor alopecia androgenetica bij vrouwen was lang alleen de Diane-pil beschikbaar. Tegenwoordig zijn er ook de Yasmin-pil en de Yaz-pil, die wat minder aanleiding geven tot gewichtsvermeerdering. Daarbij was minoxidil 5% een beschikbare aanvulling. Minoxidil verbetert de conditie van de haarzakjes waardoor de haren wat langer blijven groeien voordat zij wisselen.
Tegenwoordig schrijf ik vrouwen naast een van bovengenoemde anticonceptiepillen vrijwel altijd finasteride voor. Het middel remt de vorming van een hormoon (dihydrotestosteron, DHT) dat verantwoordelijk is voor de verkleining van de haarzakjes bij alopecia androgenetica. Door het DHT worden de haarzakjes sterk verkleind, worden de haren dunner en korter, en gaan zij in hoog tempo wisselen zodat de haarzakjes versneld uitgeput raken. Als het DHT van de haarzakjes is verwijderd worden deze weer wat groter en dikker, hetgeen resulteert in minder haaruitval.
Finasteride is in Nederland alleen geregistreerd voor gebruik door mannen. Ik schrijf dit aan vrouwen voor omdat ik zie dat het ook bij hen erg goed werkt. Maar…. een vrouw mag geen finasteride gebruiken als zij zwanger is van een jongetje. Daarom zijn veel collega’s wat terughoudend in het voorschrijven hiervan. Het jongetje in de baarmoeder heeft namelijk DHT nodig voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Vrouwen die finasteride gebruiken en zwanger willen worden moeten eerst een half jaar stoppen met dit middel en kunnen dan 100% veilig zwanger worden.
‘Ik kan u de verloren haren niet teruggeven, maar het proces van haarverlies wel afremmen.’
Ik lees in uw bericht twee vragen: “Kan ik mijn haar terugkrijgen?” en “Kunt u mij helpen bij het verminderen van mijn haaruitval?”. Het antwoord op de eerste vraag is “nee”. Haarzakjes die weg zijn komen niet meer terug. Mogelijk kunnen haarzakjes van een dichtbehaarde plaats worden overgezet naar een dunne plaats maar dit is echt niet eenvoudig als de haren tussen andere haren moeten worden aangebracht en het leidt nooit tot een dichte haardos. Het antwoord op de tweede vraag is eenvoudig: “ja”. Haarverlies door erfelijke factoren kan worden gestopt.
Ids Boersma, dermatoloog-tricholoog,
Lees hieronder nog meer Q & A’s met de specialist.