Ik ben een vrouw van begin dertig en ik heb een paar jaar geleden rosacea gehad. Hiervoor ben ik behandeld, evenals voor de couperose – in het laatste geval met laser. Na anderhalf jaar krijg ik ineens last van ontstekingen en puisten in mijn gezicht. Ik vermoed dat het samenhangt met het spiraaltje dat ik heb laten plaatsen. De dermatoloog heeft antibiotica voorgeschreven. Mijn schoonheidsspecialiste zegt dat ik een gevoelige vochtarme huid. De dermatoloog beveelt me producten voor een vette huid aan. Op BeautyJournaal lees ik dat je als volwassene met acne moet oppassen met te sterk ontvettende producten. Je hebt hydratie nodig – een volwassen acne is anders dan een jeugdacne.
Ik weet even niet meer zo goed wat ik moet doen. Ik gebruik nu producten van Avène. Ik heb ze gehad van MD Formulations met glycolzuur en vitamine A. Avène vind ik goed en betaalbaar, de eerdere producten waren vooral duur. Ik ben nog op zoek naar goede reinigingsproducten.
(naam bij de redactie bekend)
Onderzoeksarts cosmetiek Jetske Ultee antwoordt:
Beste Mariska,
Acne wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door 3 dingen: een verhoogde talgproductie, een belemmerde talgafvloed (ten gevolge van een afwijkend porie-uitgang, verdikt talg of de aanwezigheid van dode huidschilfers) en de aanwezigheid van een bacterie. Je zult dan ook pas echt resultaat zien als je al deze 3 problemen aanpakt!
De eigenschappen van het talg en de talgproductie zijn sterk hormonaal bepaald en helaas ook moeilijk te beïnvloeden. Dat maakt “hormonale” acne ook wat lastiger te behandelen. Ik kom heel veel vrouwen tegen die een spiraaltje hebben en klagen over acne (met name bij de kaaklijn). In overleg met je huisarts zou het wellicht een overweging zijn om op een andere manier van anticonceptie over te gaan, zoals bv de Diane-35 pil. Toch kan je ook bij hormonale acne genoeg doen om het probleem te verminderen.
Dit doe je door er voor te zorgen dat:
- het geproduceerde talg makkelijk de poriën verlaat: zorg dat er geen dode huidschilfers, overtollig talg en make-up resten de poriën kunnen verstoppen. Was een- of tweemaal per dag met een milde ongeparfumeerde reiniger.Gebruik daarbij ook een product met salicylzuur om de dode huidcellen en talgpropjes te verwijderen. Een reiniger alleen is niet in staat om deze weg te halen, maar salicylzuur kan dit wel. Is dit alles nog niet voldoende, vraag dan aan je huisarts een recept voor differin (vitamine A zuur crème). Dit product kan er voor zorgen dat de talg afvloed beter verloopt.
- je huidbarrière sterk en gezond is. Een verzwakte huidbarrière zorgt voor een vochtarme huid. Hierdoor gaat de talgproductie weer om hoog. Verder wordt de huid kwetsbaarder voor bacteriën die op hun beurt weer tot ontstekingen kunnen leiden. Helaas zorgen juist veel reguliere acne middelen (en met name reinigers) voor een verzwakte huidbarrière. Die doen dus meer kwaad dan goed! Een goed cosmetisch ingrediënt om de huidbarrière te herstellen is de stof niacinamide. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat dit ingrediënt ook tegen acne werkt. Aangezien acne tevens een ontstekingsproces is, kan je de huid rustiger krijgen door producten met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten te gebruiken. Denk aan groene thee, zoethoutwortelextract (glycyrrhiza glabra) en quercitin. Als je huid echt erg vet is kan je er voor kiezen alleen een toner met deze ingrediënten te gebruiken. Voor de meeste mensen met acne is een crème op waterbasis met bv siliconenachtige stoffen als dimethicon en hyaluronzuur om het vocht in de huid vast te houden ook heel geschikt. Deze stoffen verstoppen je poriën niet.
- de bacterie niet de kans krijgt voor ontstekingen te zorgen. Dit doe je al deels door je gezicht te reinigen en een exfoliant te gebruiken. Soms is dit niet genoeg. Een eenvoudige oplossing hiervoor is gebruik van 2.5% benzoylperoxide. Dit kan je zonder recept bij de apotheek halen. Bovendien vermindert dit de p.acnes; de bacterie die bij acne de ontstekingen veroorzaakt. In ernstigere gevallen is er een crème met antibiotica geschikt maar mijn ervaring is dat dit zeker niet altijd nodig is. Het is zelfs pas uit een onderzoek gebleken dat een crème met 5% vitamine C een vergelijkbaar effect heeft maar sneller werkt.
Aangezien rosacea eigenlijk nooit echt “geneest” is de kans heel groot dat jij last hebt van zowel acne rosacea als de “gewone” acne. Deze combinatie komt vaak voor. Voor jou is het dan extra belangrijk om agressieve en sterk ontvettende producten te vermijden omdat door deze producten je rosacea weer zal verergeren. Ook benzoylperoxide en differin kunnen dan te heftig zijn voor jouw huid. Salicylzuur kan je wel goed gebruiken, want dit werkt tevens ontstekingsremmend/kalmerend. Ook vitamine C is voor jou een goede optie.
Hartelijke groet,
Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetiek