Maar liefst een derde van de Nederlandse vrouwen – 36% – blijkt zich niet altijd bewust te zijn van haar lichaamstaal, zo blijkt uit onderzoek van cosmeticamerk Dove. Vrouwen die zich wél bewust zijn van hun lichaamstaal, kunnen daar in bepaalde situaties behoorlijk onzeker van worden. Dit gebeurt dan vooral bij een eerste date (49%), bij een sollicitatiegesprek (34%) of tijdens het flirten (25%). Dit alles blijkt uit een onderzoek dat Dove hield onder ruim 500 Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 49 jaar. Naar aanleiding van dit onderzoek startte Dove een online platform op Facebook: de Dove School voor Lichaamstaal. Of zo’n school zin heeft? Dove denkt van wel. Het merk ontdekte namelijk ook dat vrouwen zich veel beter voelen over hun lichaamstaal als ze lekker in hun vel zitten. Met dat gegeven als uitgangspunt gaat Dove aan de slag.
Onbewust
Frank van Marwijk is directeur van Bodycom Lichaamscommunicatie, een trainings- en adviesbureau op het gebied van lichaamstaal: Hij zegt: “Lichaamstaal vindt vaak onbewust plaats en wordt even onbewust opgevangen en geïnterpreteerd. In situaties waarin je je meer bewust bent van je lichaamstaal, zoals tijdens een eerste date, slaat opeens de onzekerheid toe. Door te weten hoe je in zulke situaties je lichaamstaal beter kunt inzetten, kun je ervoor zorgen dat je zelfverzekerder overkomt en je ook zelfverzekerder voelt.”
Handen
Ruim de helft van de vrouwen gebruiken lichaamstaal vooral om hun verbale communicatie kracht bij te zetten. Bijna dertig procent gebruikt ‘m om subtiel iets duidelijk te maken. Een kwart van de vrouwen geeft aan dat ze haar gevoelens beter kan uitdrukken door middel van lichaamstaal. Vooral tijdens het flirten of bij een eerste date vinden vrouwen lichaamstaal belangrijker dan het gesproken woord.
De top drie van meest gebruikte lichaamsdelen hierbij zijn hun handen en armen (78%), ogen (67%) of het hele hoofd (56%). Ondanks het belang dat er door de vrouwen aan gehecht wordt, is ruim een derde zich dus toch niet altijd bewust van haar lichaamstaal.
Pauw of kameleon?
Volgens Van Marwijk zijn er op het gebied van lichaamstaal drie groepen te onderscheiden: De trotse pauw, die makkelijk met anderen contact maakt en graag op de voorgrond staat. Ze zijn enthousiaste en initiatiefrijke leiders die hun emoteis snel laten blijken. De kameleon past haar lichaamstaal goed aan aan de omgeving, maakt ook makkelijk contact maar treedt minder graag op de voorgrond. Ze houdt rekening met adneren, let niet echt op hoe ze overkomt en is vooral zichzelf. De kat-uit-de-boom-kijker is bescheiden en geeft anderen veel ruimte. Ze past zich snel aan en is makkelijk te beïnvloeden. Ze is terughoudend en voelt zich pas echt op haar gemak in vertrouwde situaties en tussen vertrouwde mensen.
De Dove School op Facebook bevat een test, waarmee je er achterkunt komen welk type jij bent. Tevens zijn er op de pagina veel tips over hoe je je bewuster kunt worden van je lichaamstaal en die beter in kunt zetten. De Dove School voor Lichaamstaal is een initiatief dat ontwikkeld is om positieve zelfwaardering bij vrouwen te stimuleren. Dove’s wereldwijde campagne voor Echte Schoonheid strijdt sinds 2004 tegen te nauw gedefinieerde opvattingen over schoonheid en wil de nadruk leggen op het aanmoedigen van positieve zelfwaardering. Sinds de start van de campagne is er een wereldwijd maatschappelijk debat ontstaan en zijn er verschillende initiatieven ontplooid.