Zoals het bekende liedje van James Brown ook wel bezingt ‘it’s a men’s world’. Zelfs in de modewereld worden vrouwen langzaam verdreven. De modellen worden multifunctionele mannen die vrouwenkleding en mannenkleding aanprijzen. Makkelijk maar ook zeer controversieel. Daarom een kijkje naar de nieuwe trend van androgyne en transgender modellen.
Hoe zit het ook al weer
Na de hype voor de ‘plus size’ en ‘normal size’ modellen had de modewereld een nieuw paradepaardje om ons te shockeren, namelijk het transgender of androgyne model. Een transgender model is vaak een man die omgebouwd is naar een vrouw (met of zonder geslachtsoperatie). Een androgyn model is een man, die mannelijke en vrouwelijke eigenschappen bezit. Daardoor kan deze persoon door gaan als man of als vrouw. Dit zijn vaak heel mooie mensen, omdat ze unieseks gelaatsstreken hebben. In androgyn zitten de Griekse woorden voor ‘man’ en ‘vrouw’: anèr (in samenstellingen wordt dat andro-) en gunè, dat ook het eerste deel van het woord gynaecologie is. Het woord betekent ’tweeslachtig’: ‘met twee geslachten’. Een synoniem is hermafrodiet, naar de godennamen Hermes en Aphrodite, die voor het mannelijke en het vrouwelijke staan. Vaak betekent androgyn ‘met zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen’ of ‘geslachtloos, niet expliciet mannelijk of vrouwelijk’. Precies wat deze stroming modellen vertegenwoordigen.
Het begon allemaal met Lea T (eerst androgyn en later transgender) als muze van Givenchy’s Riccardo Tisci. Lea T was namelijk zijn persoonlijke assistent en pasmodel (toen nog steeds man). Conclusie: op een mannen lichaam werd vrouwenkleding gemaakt. Maar Riccardo vond het tijd dat Lea T op de voorgrond werd gezet (hij houdt van shockeren) en zo werd Lea T in 2010 het nieuwe gezicht van Givenchy. Volgens Lea werd hij/zij door Riccardo Tisci altijd gestimuleerd om zijn/haar vrouwelijkheid te omarmen. Op een avond leek het Riccardo een goed idee als Lea als vrouw naar een feestje ging, zo gezegd zo gedaan, een nieuw fashion icoon werd geboren. Tegenwoordig is Lea T in proces om van man naar vrouw te gaan en dus werkelijk transgender.
Het huidige paradepaardje in de androgyne modellentrend is Andrej Pejic. De man die de vrouw aan de BH moet helpen, zoals nu gebeurd in de huidige HEMA campagne. Maar dit is niet de eerste keer dat vrouwen geïnspireerd worden door androgyne mannen.
Geschiedenis van androgyne mannen
Androgyne mannen en modellen zijn niets nieuws. Dit werd al eeuwen eerder gedaan in de Japanse Kabuki theaters. Dit werd ook wel ‘onnagato’ genoemd, wat letterlijk vrouwen rolspel betekent. In deze periode (de vroege 17de eeuw) werden deze jonge mannen aanbeden door zowel het mannelijke en vrouwelijke publiek, de vrouwen waren vooral onder de indruk van de mode en stijl van deze mannen. Denk ook aan Shakespeare die natuurlijk de term D.R.A.G heeft bedacht. Onderaan elke pagina stond deze term die aanduidde: dresses as girl. Daarnaast is in het huidige Japan nog steeds een enorme aanhang voor androgyne mannen. Vooral in de popcultuur. Dit worden ook wel ‘image groups’ genoemd. In deze ‘boybands’ zitten jongens die veel vrouwelijke gelaatstrekken bezitten en die aanbeden worden door jonge meiden. Sommige van deze groepen hebben zelf leden die als vrouw leven. Zoals in het eerdere artikel over Japan werd beschreven, is Japan een zeer apart land. Daar heb je namelijk ook een stroming van vrouwen en jonge meiden die verliefd zijn op het idee van een homoseksuele vriend. Er is zelfs speciale manga voor deze vrouwen genaamd YAOI dat een acroniem is voor: No climax, no point, no meaning. Ze zijn dol op mooie mannen die zowel vrouwelijk als mannelijk zijn en daardoor het ideale vriendje (let op: deze strips zijn bedoelt voor homoseksuele mannen). Het acroniem slaat natuurlijk op expliciete seksscènes in deze manga stripboeken.
Nederlandse hoop in transgender dagen
Nederland heeft ook haar eigen transgender model (een jongen die uiteindelijk echt een meisje is geworden). Haar naam is Valentijn de Hingh en werd in Nederland o.a bekend door een documentaire die over haar werd gemaakt tijdens haar tienerjaren.
Documentaire Valentijn de Hingh
In het begin werd Valentijn toch te lang bevonden en niet geschikt als model. In 2010 veranderde dit o.a. door de opkomst van de transgender model. Valentijn is sindsdien hard aan de weg aan het timmeren en langzaam is Valentijn een echt fashion icoon aan het worden met werk voor Martin Margiela and Comme des Garçons. Onlangs heeft ze een fotoshoot gedaan voor LOVE magazine met Patrick Demarchelier en staat ze op Voqueitalia.com met foto’s en een interview. Bekijk vooral ook deze video.
Ik kan geen waardig oordeel geven of deze ontwikkeling goed of slecht is. Het is anders en soms is dat gewoon even wennen. Wat ik wel een shockerend gegeven vind is dat vrouwenkleding op een mannenlichaam wordt gemaakt. Hoe kan de vrouw aan zo’n ideaal voldoen als ze sowieso het verkeerde geslacht heeft. Naast photoshop en modellen van 15 jaar, moet de volwassen vrouw ook rekening houden met het feit dat grote ontwerpers ( zoals Riccardo Tisci) hun kleding passen op een man.