Frisse elegante geuren

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Zadig et Voltaire La Pureté

Wat doet het kleine witte boekje daar tussen al die parfums? La Pureté for her, deel 1 geschreven door Zadig & Voltaire, is eigenlijk geen boek, maar een knap uitgevoerde verpakking voor de nieuwste geur van Zadig & Voltaire. Het is misschien niet de eerste keer dat parfum en boeken met elkaar verbonden zijn. Het parfummerk Histoires de parfums schreef al geschiedenis door merkwaardige personages uit het  verleden in hun parfumflesjes te vangen. En er zijn zelfs parfums die naar boeken ruiken zoals ‘In the Library’ van CB I Hate Perfume of onlangs voor Wallpaper magazine door Geza Schoen gecreëerde ‘Paper Passion’ verpakt als een boek door Karl Lagerfeld en Steidl. En zullen wij ook het ‘Good Luck’ parfum door Annindriya Perfume Lounge niet vergeten, een geur ontworpen naar aanleiding van het Boekenweekessay. En toch is La Pureté het  eerste als een boek verpakte parfum wat ik in mijn handen krijg.

Verleidelijke verpakking

Ik moet zeggen dat deze originele verpakking met een oog voor detail is uitgevoerd. Een fijn reliëf op het kaft, een blinddruk van het bedrijfslogo, een magnetische sluiting en zelfs de eerste pagina met een opschrift. De flacon is een vierkant ondoorzichtige glazen flesje gekleurd in wit (voor dames) of grijs (voor heren). Het logo aan de ene kant en de naam aan de andere kant. Eenvoudig, maar stijlvol. Alleen al de verpakking nodigt mij uit om deze geur te kopen.

Maar wie zijn Zadig & Voltaire? Ik heb er nog nooit van gehoord. Het is een kledingsmerk opgericht door Thierry Gillier in Parijs in 1997. Het staat voor ‘casual chique’ en vertaalt de luxe naar ‘easy to wear’ stijl. Kleding met een rock ‘n’ roll spirit versierd met schedels, vlinders of engelenmotieven. Een bijzondere en eigenaardige combinatie met het motto ‘This is rock, this is Zadig!’ Dit jaar zijn ze begonnen met hun eigen geurlijn wat uitsluitend wordt verkocht via Sephora of hun eigen boetieks.

Uniseks geur

De eerste geur La Pureté bestaat uit twee versies: voor dames en voor heren. De geur van beide versies is eigenlijk hetzelfde, alleen de accenten en de verhoudingen tussen de ingrediënten liggen iets anders, waardoor er subtiele verschillen ontstaan. Een bijzondere benadering van het begrip ‘uniseks’.

La Pureté for her is een vrij abstracte geur. Als ik het op mijn huid spuit, dan kan ik in de eerste instantie niet begrijpen wat ik ruik. Ik blijf aan mijn hand ruiken en besef dat de geur vreemd en aantrekkelijk tegelijk voelt. Het communiceert eerder met beelden en indrukken, dan met de geurnoten. Eerst word ik omringd met de vloeibare hitte geweven uit de magenta gekleurde iris-violet noot en een warme pittige kruidnagel. Een beetje ouderwetse fleur van de klassieke parfums uit het verleden geplaatst in het moderne kleurschema. Daaronder zijn er moderne bloemen. Jasmijn, oranjebloesem en papaver ruiken vrij abstract en lijken meer op de witte bloemenblaadjes op de wateroppervlakte in stijl van L’Eau par Kenzo. En verder in de dieptes van de geur herken ik een donkere houtige iris gepoederd met amandelschaafsel, een beetje vanille en bitterzoete tonkabonen.  Alle elementen bij elkaar verenigt in La Pureté creëren een unieke geur.

Conclusie

In La Pureté for him is de hittesluier in het begin wat zachter en de bloemenaura is veel dunner. De accenten zijn vooral gelegd op de houtige basis wat abstract, modern en ergens industrieel aanvult. Het doet me denken aan de parfums van Comme des Garcons met hun abstracte urbanistische geuren. In mijn imaginaire wereld creëert deze geur een stadslandschap bestaande uit de strakke vormen met de weerspiegelende blikken in het glad metaal. Bedekt met donkergrijs asfalt met hier en daar bizarre constructies uit de grond. Een beetje futuristisch eigenlijk. Een bijzondere geur voor de moderne stadsavonturier.

Lees ook