Wist je dat acne 85% van de tieners en 11% van de volwassenen treft? Zoals iedereen met acne kan beamen heeft een behandeling zoals antibiotica een beperkt effect en kan de huid hierdoor uitdrogen, rood worden en kunnen er droge velletjes op de huid ontstaan. Op elke huid is de propionibacteriein overvloed aanwezig in de poriën. Zij horen bij de oorzaak van puistjes, maar gek genoeg is dat niet bij iedereen het geval. De ontdekking dat er “goede” en “slechte” vormen van propionibacterium acnes zijn, biedt een aanwijzing.
Onderzoek naar P. acnes-stammen
Een team van de Universiteit van Californië analyseerde de neushuiden van 49 mensen met acne en 52 zonder acne. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Huiying Li. Er werden hier vervolgens duizend propionibacterium acnes stammen van geïdentificeerd. Volgens Huiying Li zijn niet alle P. acnes-stammen gelijk aan elkaar. De meest voorkomende stammen kwamen 66 keer voor en werden grondig onderzocht tot op chromosomaal niveau. 63 Van de 66 stammen werden zowel op de huiden van mensen met als zonder acne gevonden. Maar twee van die stammen konden direct aan acne vorming gekoppeld worden, en een stam stond overduidelijk present voor een gezonde huid.
Gebrek aan goede stammen
Een van die slechte stammen werd uniek gevonden op de acne-huid, de andere slechte stam werd bij 16% van de mensen zonder acne gevonden. Maar op hoeveel procent van de mensen met acne hij werd aangetroffen, wordt nou net weer niet aangegeven, merkwaardig genoeg. De “goede” stam werd nauwelijks gevonden bij mensen met acne, maar werd wel aangetroffen bij eenvijfde van de mensen zonder acne.
Genetisch profiel uit virussen
De “slechte” stammen hebben een extra genengroep, afgeleid van virussen en deze kunnen mogelijk acne verergeren. Het immuunsysteem reageert op die bacterie met overreactie, wat er dan uit komt te zien als een puist – ofwel een ontsteking. “Deze genetische bacterievariant zorgt voor een sterkere immuunrespons”, zegt Li. Op een goede stam ontbreken die specifieke genen die afgeleid zijn van virussen. Deze goede stammen hebben juist genetische componenten die slechte genen kunnen herkennen en vernietigen. Hierdoor raakt de huid niet ontstoken en ontstaan er geen puistjes.
Het is niet altijd wat je denkt
Het is verwarrend, want mensen met een gladde huid beschikken niet per definitie over de goede bacteriestammen, net zoals mensen die wel acne hebben niet altijd de slechte stammen op hun huid hebben zitten. Om het nog ingewikkelder te maken: uit dit experiment wordt niet duidelijk wat er eerder was: de acne of de slechte bacteriestam. Een typisch kip- en ei-verhaal dus.
Li zegt dat er meer onderzoeken aan de gang zijn met dezelfde mensen om uit te zoeken hoe de balans tussen goede, slechte en neutrale stammen kan veranderen. Ze hoopt dat het in de toekomst mogelijk wordt om crèmes te laten aanpassen aan unieke huidbacteriën om acne te voorkomen en te behandelen.
Bacteriehoudende drankjes inspireren
“Goede stammen kunnen worden gebruik om een acne-uitbraak op de huid te stoppen voordat het begint. Vergelijk het maar met yoghurt die goede bacteriën bevatten die vechten tegen slechte bacteriën in de darmen,” zegt ze. Een andere mogelijkheid zijn medicijnen die alleen de slechte stammen doden. Momenteel wordt acne behandeld met antibiotica, en antibiotica dood alle bacteriën op de huid. Ook de goede bacteriën. Dat is niet handig want die wil je juist behouden. Iedereen heeft de propionibacterium in de poriën. Maar het zijn de slechte bacteriestammen die bepalen bij wie acne tot uiting komt.
Bron: A. Coghlan (1-03-2013) ‘Good’ and ‘bad’ skin bugs dictate who gets spots Geraadpleegd op 10 mei 2013 via NewScientist.
Lees ook:
- Rona test Goodskin Labs Z-Pore Refiner
- Medik8 betaGel actief tegen acne
- Littekens door acne – wat kun je doen?
- Nieuw: Paula’s Choice CLINICAL Scar-Reducing Serum
- Bij littekens: bindweefselmassage en remodellingcream van hannah