In New York en Los Angeles heerst nu een ware kale (= engels voor boerenkool) obsessie. Boerenkool is er de basis voor elke groene smoothie, het is dé snack tussendoor in de vorm van kale chips en elk raw food restaurant heeft het op allerlei manieren klaargemaakt op het menu staan. En waarom dan wel?
Er bestaat een index die voedingsmiddelen op een rijtje zet naar hoeveelheid voedingsstoffen per calorie. En boerenkool staat op nr. 1 (samen met waterkers).
Waarom is boerenkool zo gezond?
Als eerste heeft boerenkool een zeer hoog gehalte aan carotenoïden (een soort anti oxidant, 10.000iu per portie), waaronder luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die een bewezen bescherming hebben tegen oogziekten zoals staar. Een portie boerenkool levert je ook een bijzonder hoge hoeveelheid vitamine K1, onmisbaar voor een goede bloedstolling. Per gram levert boerenkool meer calcium dan melk en het is nog beter opneembaar ook. En wat je nooit gedacht had: boerenkool bevat ook eiwit, bestaande uit alle 9 essentiële aminozuren én daarnaast nog het gezonde omega 3 vet ook (allebei 5% per portie).
Alles bij elkaar is boerenkool zeer hoog in anti-oxidanten (stoffen die celschade tegengaan), in stoffen die je beschermen tegen ontstekingsreacties (de voedingsbodem voor allerlei ziekten) en in glucosinolaten (stoffen die je preventief beschermen tegen veel vormen van kanker).
Wat kun je nog meer met boerenkool behalve verwerken in de stamppot? In smoothies en sapjes is het een ideaal ingrediënt. Het hoeft echt niet vers, blokjes (biologische) boerenkool uit de diepvries is net zo goed en dat maakt je smoothie meteen lekker koud.
Een aantal recepten met boerenkool
- Doe bijvoorbeeld een (bevroren) banaan met amandelmelk, water en boerenkool in de blender. Of maak sap van twee appels, water, boerenkool en selderij. Voeg nog wat notenboter toe om het af te maken. Een combinatie van peer, boerenkool en verse munt is ook heerlijk fris.
- Roerbak boerenkool met knoflook en cranberries in olijfolie. Zeezout en peper naar smaak toevoegen en afmaken met geroosterde pijnboompitten.
- Maak zelf boerenkool chips: neem 300g boerenkool, in stukjes gesneden, in een kom vermengen met olijfolie en zeezout. Leg de kool op een bakplaat met bakpapier. Bak 20 min in een voorverwarmde oven op 180gr en laat afkoelen.
Creatief met boerenkool!
Bestel hier jouw raw food producten
Lees ook:
- Harriet over chia zaad
- Harriet over goji bessen
- Harriet over superfoods
- Harriet over quinoa