Wil je permanent van je donslaag op benen, armen, oksels en bikinilijn af? Ontharing van IPL (Intense Pulse Light) of laser is steeds populairder aan het worden. De Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS) zette een aantal fabels en feiten over ontharen via IPL en laser op een rij die we graag met je delen!
Maar eerst, wat is IPL en laser eigenlijk?
Tijdens een behandeling met IPL of laser wordt sterk gebundeld licht in de huid gestraald waardoor het pigment van de haarwortels dit licht absorbeert en omzet in warmte. Deze warmte komt terecht in het haarzakje (ook wel ‘haarfollikel’ genoemd) en vernietigt zodoende de haarstamcellen die weer verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Het resultaat: het haar groeit niet meer terug.
Let wel: niet iedereen is geschikt voor deze behandeling. Witte, blonde, grijze en rode haren bevatten te weinig pigment en van de zes huidtypen vallen twee ervan (huidtype 5 en 6) buiten de boot. Deze zijn alleen te behandelen met een laser met aangepaste instellingen. Het haar moet altijd donkerder zijn dan de huid.
Fabel of feit 1 – alleen artsen mogen met IPL of laser werken
Fabel. Volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) hebben niet alleen artsen het alleenrecht om deze behandeling te doen. ANBOS riep vijf jaar terug op onafhankelijke opleidingen voor schoonheidsspecialisten de specialisatie Ontharingstechnieken in het leven. Deze specialisatie werd door het KwaliteitscentrumSchoonheidsverzorging ontwikkeld.
Fabel of feit 2 – de verzekeraar vergoedt gezichtsontharing
Feit. Zorgverzekeraars vergoeden dit geheel of gedeeltelijk afhankelijk van je zorgpolis.
Fabel of feit 3 -ontharingsland staat stil
Feit. Er zijn de afgelopen tien jaar geen spectaculaire ontwikkelingen geweest op dit gebied. Men wacht nu op een grote doorbraak waarbij het haar van binnenuit gepigmenteerd wordt d.m.v gen- en nanotechnologie omdat je bij de juiste pigmentatie het haar juist kan verwijderen. Volgens het ANBOS is dit nog allemaal ’toekomstmuziek’. Wordt vervolgd dus…
Fabel of feit 4 – ontharen is alleen voor vrouwen
Fabel. Vrouwen en mannen behandelen andere gebieden; vrouwen gaan voor oksels, bikinilijn en de bovenlip, mannen voor de buik en rug. Het behandelen van de baard bij mannen is ook erg populair aan het worden (en dat terwijl de baard juist een enorme hit is!).
Fabel of feit 5 – elke schoonheidsspecialist kan een IPL of Laserbehandeling doen
Fabel. Zo’n behandeling gaat niet zonder risico. Zorg dat je altijd wordt behandeld door een schoonheidsspecialist met de vereiste specificatie. Bij een onjuiste behandeling kan de opperhuid tijdelijk beschadigd raken door verbranding met littekenvorming en pigmentverschuivingen als gevolg. Elke schoonheidsspecialist heeft de juiste vakdiploma’s nodig. In 2011 ontwikkelde ANBOS dan ook de Richtsnoer Ontharingstechnieken, een bundel van kennis over veiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden voor een IPL/laserbehandeling.
Fabel of feit 6 – de winter is de beste tijd van het jaar om te ontharen via IPL/Laser
Feit. Na een behandeling mag je je huid niet blootstellen aan de zon. Dat wordt dus lastig in de zomermaanden. De beste tijd is oktober/november, ook omdat je bij sommigen lichaamsdelen als gezicht, oksels en de bikinilijn meerdere behandelingen nodig hebt, zo om de vijf tot zes weken. Voor de benen, rug en buik (daar groeit het haar het meest langzaam) zit er acht tot tien weken tussen. Zo heb je nog genoeg tijd om voor de zomer haarloos door het leven te gaan.
Fabel of feit 7 – je kunt je haar definitief verwijderen
Fabel én feit. Door ontharen via IPL/Laser wordt de haarfollikel verwijdert en wordt de ruimte opgevuld met collageen. Is er een haarfollikel vernietigd, dan komt deze ook zeker niet terug. Haarfollikels bevinden zich echter in verschillende lagen van de huid. ANBOS meldt als volgt: “De belangrijkste fasen voor ontharen zijn de ‘groei’ of anagene fase en de ‘rust’ of telogene fase. De haarfollikels die zich in de groeifase bevinden worden alleen definitief verwijderd en de haarfollikels in de rustfase blijven ongedeerd. Aangezien er een groot deel van de haarfollikels zich in de rustfase bevinden, zullen er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn om een cosmetisch resultaat te bereiken. Er zijn dus altijd nabehandelingen nodig om het behaalde resultaat te behouden.”
Fabel of feit 8 – IPL en laser zijn hetzelfde
Fabel. IPL geeft heel diffuus licht af en heb je meerdere behandelingen voor nodig. Een laser straalt gericht. Bij IPL is de restbeharing 20 to 25%, bij laser ligt dat rond de 10%.
Fabel of feit 9 – ontharen kan altijd
Fabel. Niet iedereen kan in aanmerking komen. Als je overgevoelig bent voor licht, hormonale klachten of bepaalde ontstekingen hebt, is zo’n behandeling af te raden. Ook als je een auto-immuunziekte, reuma of een pacemaker hebt, mag je niet behandeld worden.
Fabel of feit 10 – een uitgebreide intake is niet nodig
Fabel. Laat je altijd goed voorlichten. Ook is het aan te raden om een proefshot te doen op je huid, vervolgens veertien dagen te wachten en kijken hoe je huid op de behandeling reageert. ANBOS raadt de volgende vragen bij een intake aan: vind er wel een uitgebreide intake en anamnese plaats? Hoe zit het met het behandelplan? Welke plekken zijn wel/niet te behandelen, wat zijn de risico’s en verwachtingen, wat doe je bij complicaties en hoe moet je je verzekeren?