De beautyJournaal testers geven hun mening

16:36 - 09:57
luistertijd 16:36 - leestijd 09:57

De industrie heeft dit jaar weer tientallen nieuwe oogcrèmes en nachtcrèmes uitgebracht. Meestal komen ze tegelijk uit met de introductie van een nieuwe dagcrème, soms komt alleen de oogcrème wat later uit. En serums? Die zijn niet aan te slepen, cause we love them.

Wie smeert een complete lijn?

Het is onduidelijk hoeveel consumenten voor de huidverzorging een compleet regime van dag-, nacht-, oogcrème en serum gebruikt. Afgaande op onze eigen kennis en ervaring met de gebruikservaringen van onze lezeressen worden er toch steeds vaker bredere regimes in gezet, waarbij de methodiek van layering wordt toegepast. Het voelt fijner aan op een huid die ouder wordt, en soms is het ook nodig omdat er een bepaald behandelingstraject is met cosmeceuticals in die los van elkaar over elkaar heen worden aangebracht.

Dezelfde inci lijst

Toch doet niet iedereen dit, en er zijn ook artsen die hun vraagtekens erbij zetten. In het voorjaar zwengelde cosmetisch onderzoekster Jetske Ultee deze discussie nog aan, met als boodschap dat het gebruik van extra crèmes en/of serums overbodig is. Dit baseert ze op eigen ervaring en kennis bij de productie van haar eigen cosmeticalijn, alsmede op literatuuronderzoek, waarin ze blijkbaar geen bewijs vindt dat het tegendeel staaft. Haar mening luidt: ‘Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is. Bovendien heeft de huid  in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld.’’

Ultee gooit regelmatig de knuppel in het hoenderhok, en gelijk heeft ze, dat doen wij ook omdat het soms nodig is. Maar dat betekent niet altijd dat we het maar haar eens zijn. Het bracht beroering teweeg, onder onze lezers, maar ook bij de leden van de Nederlandse Vereniging van Cosmeticaproducenten die ook snel een communiqué naar buiten brachten, met de volgende strekking, waar wij het ook gedeeltelijk mee eens zijn:

‘Het is niet waar. Het verschil in dag- en nachtcrème zit niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de gebruikte hoeveelheden en daarmee de werking. Er is een groot aanbod van crèmes voor verschillende huidtypes, maar ook voor de jongere en de oudere huid. De samenstelling van producten is daarnaast afgestemd op het dag- en nachtritme van de huid.’

NCV: wel degelijk verschil tussen dag- en nachtcrème

‘Een dagcrème zorgt dat de huid vocht vasthoudt en beschermd wordt gedurende de dag tegen bijvoorbeeld schadelijke UV-straling, wind of koude. Een dagcrème kan bestanddelen bevatten als UV-filters, pigmenten en lichtreflecterende deeltjes, die ’s nachts niet nodig zijn. Dagcrèmes trekken snel in de huid en zijn geschikt om make-up over aan te brengen. Een nachtcrème is over het algemeen vetter en heeft een rijkere textuur om het herstelvermogen van de huid te ondersteunen. Het bevat naast voedende ingrediënten ook actieve werkstoffen zoals retinol of vitamine C.’

‘De huid rond de ogen is veel delicater dan elders. Oogcrèmes zijn daarop afgestemd. Een oogcrème bevat weinig of geen parfum of andere ingrediënten die de ogen zouden kunnen irriteren, het verdeelt zich gemakkelijk rond het oog en loopt niet uit.
Aan de ingrediëntenlijst kan je niet zien of het een dag- of nachtcrème is. Dat vergt expertise want met dezelfde ingrediënten, afhankelijk van hoeveelheden en productiewijze, kunnen verschillende producten worden gemaakt met de gewenste textuur en werking. ‘

Maar wat vindt bijvoorbeeld ons testteam ervan? Toch zeer ervaren cosmeticagebruikers. Een rondje meningen!

Jolanda

‘Vroeger kocht ik beiden: een speciale crème voor de nacht en een voor de dag. Nu gebruik ik dezelfde crème ( Uncover, Biodermal of Pascaud) zowel overdag als ’s nachts. Op de dag voeg ik dan een extra SPF toe in de vorm van een CC cream of een losse goede SPF als het heel erg zonnig is. Mijn extra werkstoffen zoals niacinamide, retinol, vitamine C, vitamine A, BHA of AHA voeg ik apart toe en naar behoefte van mijn huid.
Een oogcrème gebruik ik niet meer, ik kreeg daar altijd dikke ogen van. Nu werk ik mijn crème uit naar mijn ogen en dat werkt als een speer! Wanneer mijn huid rond de ogen droog aanvoelt dan gebruik ik heel dun vaseline. Dat voegt niets toe aan werkstoffen maar het heeft een afdekkende functie en houdt daarom lekker het vocht vast. De volgende ochtend heb ik dan een zachte huid zonder dat het puffy effect.

Sabine

Mijn huid heeft overdag wel degelijk andere behoeften dan ’s avonds. Voor de nacht zoek ik herstel en hydratatie. Overdag zoek ik bescherming en hydratatie. Ik ga dan ook op zoek naar producten die ingrediënten hebben die dat kunnen waarmaken. Daarnaast vind ik ook de substantie van groot belang. Overdag is een vette crème niet fijn, terwijl dat ‘s avonds juist prettig is.

Ook de zones in mijn gezicht verschillen in behoeften. De huid rond mijn ogen is droger en sneller geïrriteerd. Recentelijk nog heb ik ervaren dat een dagcrème waar ik heel blij mee ben een irritatie rond mijn ogen veroorzaakte. Ik ben dan ook abrupt gestopt met het smeren van de crème rond mijn ogen en heb daar een andere specifieke oogcrème voor gekocht. Mijn huid werd direct rustiger en zag er gevoed uit. Voor mij direct ook weer het bewijs dat een crème niet altijd geschikt is voor alle zones van je gezicht.

Maxim

Als ik twee berichten naast elkaar leg, dan zie ik, dat ze een beetje langs elkaar praten. Jetske heeft het in mijn beleving meer over de nut van de indeling in nacht- en dagcrèmes. Het NCV-bericht vertelt meer over de logica (of onderbouwing) achter de samenstelling van deze crèmes.

En ik moet ze wel gelijk geven – natuurlijk zit er verschil in. Nachtcrème kan “vetter” (of rijker) zijn en ’s nachts heb je ook geen UV filters nodig. Tegelijkertijd ben ik het ook eens met Jetske’s kritische vraag over het praktische nut van deze indeling. Dat de huid bijvoorbeeld ’s nachts aan het regenereren is, zou het ook betekenen, dat het per se een nachtcrème daarvoor nodig is? Of gaat dit natuurlijke proces ook gewoon door zonder toevoeging van crème? Hoeveel voegt het toe aan het eindresultaat wat ik ’s ochtends letterlijk op mijn gezicht zie?

Hetzelfde geldt voor oogcrème – de huid rond de ogen is dunner, maar of de anders samengestelde oogcrème in de praktijk anders werkt, dan de dagcrème? Mijn eigen ervaring is simpel. Soms kan ik wel eens een complete lijn kopen en volg ik ook het aanbevolen schoonheidsritueel. Vooral als het verhaal achter het merk mij enthousiast maakt of veel vertrouwen oproept.

Maar in de praktijk blijf ik vaker slechts de dagcrème (vaak met serum eronder) met een waslotion gebruiken. Mijn advies is daarom ook simpel – kijk tot hoever het verhaal je inspireert. Experimenteer, en kijk gewoon wat voor jouw huid het best werkt.

Anja

Als “ervaringsdeskundige” ben ik van mening dat in sommige gevallen een aparte nachtcrème nodig kan zijn. Vooral in de wintermaanden vraagt mijn droge huid om extra voeding. Gevoelsmatig wil ik ook weleens een nachtje niet smeren omdat ik soms het gevoel heb dat ik oversmeer en mijn huid wat rust zou kunnen gebruiken. Dan gebruik ik liever ’s avonds een goed masker en zou ik verder liever niet iets bijsmeren. Maar door het testen van producten doe ik dat eigenlijk niet! Het gebruik van een speciale oogcrème vind ik niet nodig. Ik heb met mijn normale dag- en nachtcrème nooit problemen rondom de ogen. De dunnere oogcrèmes lopen bij mij altijd weg en dat is overdag, met lenzen in, geen pretje.

Gerti

Als je alleen een moisturizer wilt, kun je waarschijnlijk volstaan met dezelfde crème voor dag en nacht. Ik zeg bewust ‘waarschijnlijk’ omdat er nog veel onduidelijke is over de processen die ‘s nachts in de huid plaatsvinden, net zoals er nog veel onduidelijk is waarom de mens slaapt en ook echt slaap nodig heeft.

Voor mij is alleen een moisturizer niet genoeg. Ik wil een jeugdige huid behouden. Stevig, met een mooie structuur en weinig rimpels. Ook wil ik mijn huid beschermen tegen vrije radicalen en de zon. Dan heb je toch echt andere producten voor de dag en nacht nodig.

Retinol en exfolianten zou ik niet snel overdag gebruiken. Ze maken je huid kwetsbaarder voor (zon)licht. Die zijn echt alleen voor de avond. Overdag wil ik anti-oxidanten en een hoge spf om mijn huid tegen de zon te beschermen.

Oogcrème vind ik een apart verhaal. De crèmes die beweren tegen wallen en kringen te helpen, slagen daar slechts beperkt in. Ik heb daar niet zo veel vertrouwen in. Toch gebruik ik vaak een aparte oogcrème. Waarom? Omdat de huid rond mijn ogen dunner is en al iets meer rimpels bevat. De behoefte van de huid rond mijn ogen is dus anders dan van de rest van mijn gezicht waar mijn huid iets minder droog is en nog weinig rimpels heeft. Daarnaast irriteren sommige zonnefilters mijn ogen irriteren. Dat is voor mij ook een reden om zorgvuldig een oogcrème uit te zoeken, vooral omdat ik overdag wel een spf rond mijn ogen wil gebruiken. ‘

Wat vind ik ervan?

Ik ben het eens met Jetske Ultee dat er zeker skincare bestaat waarvan de dag- en nachtproducten nauwelijks tot geen onderscheidend vermogen hebben. De eerlijkheid gebied met te zeggen dat ik dat vooral in het massmarket segment kan tegenkomen. Hoe gespecialiseerder een merk is, en inzet op serieuze huidverbetering met bewezen klinisch onderbouwde werkzame stoffen, hoe minder ik dit tegenkom. In de visie van onze Gerti lees ik dit ook terug.

De impact van emotionele beleving

Daarnaast wordt voorbij gaat aan de emotionele beleving van huidverzorging, die een ontegenzeggelijk grote rol speelt bij de aankoop ervan, het holistische genot dat je eraan beleefd. Ik snap dat ze dat als arts onderzoeker van minder belang vindt voor de uitkomsten op de huid, maar deze industrie is er ook een van verwennerij. En een huid wordt net als je brein (en die twee hebben nu eenmaal een connectie) gelukkig van verwennerij. De NCV gaat vooral hier op in, zoals Maxim ook terecht opmerkt. Dit maakt de reactie van de NVC ook gedeeltelijk niet passend op de stellingen van Jetske Ultee. Maar je kunt van de NVC ook niet anders verwachten, zij heeft de belangen van haar leden te verdedigen. En een belangrijk doel van de leden is natuurlijk geld verdienen. Hoe meer producten je uit een lijn kan verkopen, hoe meer geld dat oplevert.

Serum onzinnig? Not!

In haar stuk vertelt ze ook dat een serum onzinnig is, het is al een bouillon en voegt weinig toe. Ik ben het hier niet mee eens. Ik ken zulke fantastisch goede serums die krachtig hydrateren en in perfecte synergie met een crème eroverheen werken. Het concept van layering neemt steeds meer toe. Liever een laagje serum en een dun laagje crème dan een dikke laag crème die na enige tijd al niet meer lekker aanvoelt. Bovendien zitten er in crèmes zoveel stoffen die samen het brouwsel moeten maken, dat er altijd ingeboet wordt op de werkzaamheid van de ene dan wel de andere stof. Werken met single notes biedt dan uitkomst.

Worstelen met de formulering

Jetske heeft hier zelf ook ervaring mee, bij de verwerking van vitamine C in de eerste batch van producten (Uncover) die zij liet ontwikkelen. De crème werd bruin, de vitamine C oxideerde. Dit kwam door een clash met de andere stoffen in de crème. Ik weet even niet meer of ze is overgegaan op een andere concentratie, een andere vorm van vitamine C heeft gekozen, dan wel een andere aanpassing in de formulering heeft gedaan. Maar dat de formule werd aangepast, is zeker. Dit is ook typisch zo’n stof die je maar beter in een aparte formule kan aanbieden, en in een layeringconcept kan toepassen. Je ziet innovatieve merken hier ook steeds meer toe over gaan.

Layering wordt de trend

Werkend in laagjes met individuele producten (en stoffen – een trend die steeds meer toe zal nemen, zoals ik net al aangaf) geeft een heel bevredigend resultaat, zo is mijn ervaring. Een pre is dat wij als journalisten met zoveel mooie producten in aanraking komen en dus uitgebreid de tijd krijgen om ze te testen en goede ervaringen op te bouwen, en vergelijkend waren onderzoek kunnen doen. Wij hoeven ons niet louter op inci lijsten te verlaten (wat helemaal niet zo handig is, lees dit artikel er nog maar eens op na) en de literatuur in de PubMed databases van deze wereld, waarin ook maar een deel van alle kennis terug te vinden is, aangaande cosmeticastoffen.

De kwestie oogcrème

Een oogcrème gebruik ik persoonlijk zelden omdat crème überhaupt bij mij na een paar uur in de ogen lijkt te lopen. Toch heb ik wel degelijk enkele keren in mijn leven ervaren dat oogcrèmes een beetje kunnen werken. Maar dat zijn zeldzame momenten. Mijn oogcrème heet ‘concealer’ dat werkt top en als ik die aanbreng voor een serieus eventje (doordeweeks maak ik mij nauwelijks op) dan gaat er wel een dikke laag oogcrème onder omdat je concealer daarop uitstekend gedijt: niet cakey wordt. Wel een minuut of vijf de tijd nemen om alles goed in te laten trekken. Lees hier de tips.

Opneembaarheid stoffen

Gelijk geef ik Ultee weer op het punt van het uv-filter. Ze stelt dat het beter is een los uv filter te gebruiken dan te vertrouwen op de spf in een pot dagcrème. Niet alleen omdat je per definitie te weinig op zal smeren maar ook omdat het inmiddels wel algemeen bekend is bij journalisten die regelmatig met ontwikkelaars praten, dat op crèmes waaraan uv filters zijn toegevoegd is ingeboed op de cocktail van andere huidverbeterende stoffen. UV-filters nemen niet alleen letterlijk veel ruimte in, in een emulsie of lotion, ze zijn ook niet altijd vriendjes met de andere stoffen waardoor er verkeerde reacties kunnen ontstaan in de formule en op de huid. Voor optimale effectiviteit kun je beter een los uv filter aanbrengen, en, natuurlijk ook alleen overdag, en dit regelmatig herhalen.

En last but not least: cosmetica kan tegenwoordig zo verdomde goed werkzaam zijn, en veel beter opgenomen worden in de huid dan we ooit voor mogelijk hielden, dat je je moet afvragen of dit bij stoffen als synthetische zonnefilters (hoe goed ze ook zijn in hun werk) ook wenselijk is. Nee dus. Die wil je op de huid houden, en niet samen met de andere juist huidverbeterende stoffen die wel dieper moeten komen, de huid in laten sluipen.

Lees hier meer over cosmeticaclaims.

Lees ook