Acne door vette creme?
Deze lezersvraag kwam binnen voor hannah’s tophuidcoach Marielle Eggenkamp. Een legitieme vraag, omdat veel huidverzorging nu eenmaal olie-achtige stoffen bevat en diverse vetten. Je wilt er niet aan denken dat die stoffen je acne kunnen ’triggeren’. Marielle werpt helder licht op de kwestie.
“Pukkeltjes en puistjes oftewel acne blijft één van de vervelendste huidproblemen. Het is soms zo moeilijk te achterhalen wat er nou precies aan de hand is. Het is misschien wel een goed idee om het probleem acne vandaag iets uitgebreider onder de loep te nemen. De vraag hierboven is namelijk redelijk gemakkelijk te beantwoorden.
Pukkeltjes maar geen acne? Kies andere producten….
Stop met het gebruik van olierijke producten en kijk hoe de huid er op reageert. Denk bijvoorbeeld eens aan een Cleansing Oil om de huid te reinigen en als de huid echt wat vetter is aan een actieve lotion om overtollig talg te verminderen. Als crème is de Clearity Cream van hannah geschikt, omdat deze niet vet is en toch lekker voelt op de huid. Vanwege het pompoenextract werkt deze crème talgregulerend. Als de huid rustiger wordt en de pukkeltjes minder, dan houdt het verband met de producten en heb je inderdaad meer baat bij wat minder vette producten. Blijft het huidbeeld echter hetzelfde dan zou je verder moeten kijken.
Acne worden zelden door cosmetica ‘getriggerd’
Over het algemeen is het echter zelden het geval dat verzorgingsproducten acne veroorzaken. Ze kunnen het hoogstens verergeren. Wat je wel eens ziet is dat mensen met een ‘normale’ huid wat meer last van pukkeltjes krijgen als ze producten gebruiken die niet geschikt zijn voor hun huid. Dat zijn dan kleine, rode bultjes met soms een wit kopje. Dit is eigenlijk nauwelijks acne te noemen. Het komt immers door de producten. Stop ermee en het is weer weg. Daar kunnen de mensen met acne alleen maar van dromen.
Als talg ophoopt in de talgklier….
Acne is per definitie een probleem van de talgklier. Wanneer kinderen in de pubertijd komen, wordt er onder invloed van hormonen, met name de androgene hormonen zoals testosteron, meer talg geproduceerd. Ook verdikt de hoornlaag en de talg verandert van samenstelling, het wordt dikker. Hierdoor vloeit de talg slecht af en blokkeert de uitgang. In deze zuurstofarme omgeving ontstaat er een explosieve groei van bacteriën en verandert de talg in irriterende vrije vetzuren die de follikelwand beschadigen. Vroeg of laat ontstaat er dan een doorbraak en voilà… er is een ontsteking. Ondanks dat iedere puber een verandering met betrekking tot hormonen ondergaat, krijgt niet iedere puber acne. Dat houdt in dat bij de één de talgklier veel heftiger reageert op de verandering in de hormoonspiegel dan de ander. Waarom dat is, is helaas niet duidelijk.
Het verschil tussen een mee-eter en een verstopte porie
Nu kun je bij acne een vrij wisselend beeld zien. Black heads, white heads, pustels, papels. De black heads kent iedereen wel. Zwarte bolletjes in de huid die als je ze eruit drukt zo’n dikke sliert geven, met een zwarte punt dus. Ze worden ook wel mee-eters genoemd. Veel mensen denken dat de verstopte poriën op de neus mee-eters zijn, maar dat klopt niet. Een mee-eter ligt echt op de huid. Je voelt een verdikking. Als de huid glad voelt is het gewoon een verstopte porie. Die kun je eruit drukken maar dat zit er de volgende dag gewoon weer. Nou vooruit, de dag daarna…
Een mee-eter wordt geen puistje, een zg ‘white head’ vaak wel…
Een black head wordt over het algemeen nooit een puistje, tenzij je er teveel aan zit te rommelen. Gevaarlijker is een andere “head”, namelijk een white head. Deze zie je het beste als je de huid strak trekt en dan zie je een klein onderhuids bobbeltje. Soms zijn ze ook zonder strak trekken heel duidelijk te zien. Je kan ze vaak goed voelen, maar dan moeten het er wel meer dan één zijn, dus als een groepje bij elkaar. Een white head wordt dus wel een puist(je). Dit is de fase waarin de talg zich ophoopt en irriterend werkt op de follikelwand. Als er niets gebeurd, komt er vroeg of laat dus een doorbraak in de follikelwand en dan is er een puist(je) en vaak zelfs meerdere.
’s Ochtends wakker worden met puistjes
Vaak hoor je dat mensen aangeven dat er met het naar bed gaan nog niets aan de hand is en dat bij het opstaan er “ineens” puistjes zitten. Buiten dat dit natuurlijk heel vervelend is, is het nauwelijks ineens. Het zat er de hele tijd al aan te komen zodra de white head zichtbaar wordt. Vaak zie je, bij meisjes althans, dat zo’n uitbarsting een week voor de menstruatie komt. Dat heeft te maken met een ander hormoon. Het LH hormoon wat zorgt voor de eisprong. Ook stress kan een stimulerende factor hierin zijn. En zo ontstaat er een kenmerkend patroon waarin de puistjes langzaam weer wegtrekken en het huidbeeld weer rustig lijkt te worden, maar waarin zich stiekem weer nieuwe white heads ontwikkelen. En als alle pukkeltjes eindelijk weer zijn weggetrokken ligt de volgende uitbarsting al weer op de loer.
De hoornlaag verdunnen, zodat talg makkelijker wegvloeit
Bij de behandeling van acne is het dus logisch dat er middeltjes gegeven worden die de hoornlaag verdunnen zodat de talg er makkelijker uit kan. Dit geeft zowel de schoonheidsspecialist c.q. huidcoach als de huidtherapeut en huisarts (benzoylperoxide, salicylzuur). Bij meer hardnekkige acne wordt er vaak langdurig antibiotica gegeven om de bacteriegroei in de talgklier tegen te gaan. Dit werkt meestal alleen zolang je de antibiotica neemt en je kan hier nu eenmaal niet eindeloos mee doorgaan. Bovendien is bijna niets zo funest voor de darmflora dan antibiotica en dat is op de langere termijn niet bevorderend voor de acne.
Het vergt discipline, maar speciale reiniging bij de huidcoach helpt
Behalve een paardenmiddel wat met uiterste voorzichtigheid voorgeschreven dient te worden vanwege de vele soms ernstige bijwerkingen is er eigenlijk niets waardoor je echt van acne afgeholpen wordt. Gemiddeld blijven mensen 10 tot 15 jaar last van acne houden. Maar met het gebruik van goede producten in combinatie met het heel goed uit laten reinigen van de huid bij een huidcoach, en daarmee bedoel ik het verwijderen van IEDERE white head, krijg je de meest voorkomende vorm van acne wel onder controle. In het begin moet dit heel frequent worden gedaan, liefst wekelijks. Na verloop van tijd zie je dat de hoeveelheid white heads afnemen en daarmee ook de puistjes. Als je op het punt bent beland dat je aan het zoeken bent naar een white head is het tijd om de behandelingen rustig af te bouwen.
Nu is het niet mogelijk om alles over acne te vermelden in een artikel. Er is veel te veel over te vertellen. Zoals acne na de menopauze (oestrogene hormonen nemen af en androgene gaan overheersen) of acne bij 30- en 40-jarigen (voornamelijk vrouwen en meer risico lopen de dames met hormonale schommelingen, rokers, stress en een genetische factor) en dan zijn er nog de aandoeningen die lijken op acne maar het niet zijn (rosacea, folliculitis, periorale dermatitis).
De rol van insuline bij acne
Maar niet onvermeld laten wil ik toch iets over de factor voeding aangeven. Voeding is naar mijn mening wel degelijk in staat om een verstoring te geven in de hormoonbalans en daarmee de acne te verergeren. Hoofdveroorzaker hierin is insuline en IGF-1 (insuline-like growth factor). Insuline is een hormoon dat we nodig hebben om een verhoogde bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Dit is nodig na consumptie van suikers. Met name snelle suikers zorgen voor een sterke verhoging van de suikerspiegel. Veel suikers zorgen voor veel insulinepieken.
Verhoogde productie van talg
Insuline en ook IGF1 zorgen voor meer talgproductie en meer aanmaak van androgene hormonen en zijn dus direct gerelateerd aan stimulering van acne. Productie van het IGF1 wordt gestimuleerd door het groeihormoon en is vooral voor baby’s en kinderen van belang. Volwassenen hebben hier veel minder van nodig, maar we krijgen vaak veel te veel binnen door consumptie van koemelkproducten die vol met IGF1 zitten. Dus ja, melk veroorzaakt meer acne en wel maar liefst 20% meer acne met 2 glazen melk per dag. Ben je dus gevoelig voor acne, dan doe je er verstandig aan de melkproducten en producten met een hoge glycemische index te laten staan en zodoende insulinepieken te vermijden.”
Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp van hannah? Stuur hem dan via het contactformulier.
Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier. hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!