Zijn uv filters stabiel of niet?
De afgelopen weken is er in de media heel wat aandacht geweest voor de stabiliteit van zonfilters op je huid in de zon. Sommige merken claimen tegenwoordig dat je hun product maar 1x per dag hoeft op te smeren, en dat druist dwars in tegen de gangbare gezondheidsadviezen van bijv de Kankerbestrijding om het om de twee uur te doen.
Een keer per dag smeren voldoende?
Bestaan er dan inderdaad filters die de hele dag intact blijven, niet uiteen vallen, opgesoupeerd raken? Minerale filters zoals titaniumdioxide en zink kunnen dit inderdaad onder ideale omstandigheden, maar de synthetische filters (in de volksmond chemische filters genoemd, maar dit is feitelijk onjuist) absorberen het zonlicht en vallen na verloop van tijd (tussen de 4 en 6 uur) uit elkaar.
Een kern van waarheid
Met ideale omstandigheden bedoel ik: dat de filters niet van de huid geveegd worden door je handen, door kleding of eraf gaan door water of zweet e.d. Als je dus heel stil blijft zitten met een dikke laag mineraal filter komt het zeker goed, maar dat is voor de voorzichtigen.
Bovendien bestaan heel veel zonnebrandmiddelen tegenwoordig uit combinaties van synthetische en minerale filters, of louter uit synthetische filters. Hierbij moet je toch het feit dat een deel van de filters na een halve dag uiteenvalt in ogenschouw nemen. Ik zet hieronder uiteen hoe stabiel die synthetische filters zijn. Deze informatie heb ik ontvangen van Ana Lee, Senior Scientific & Regulatory Affairs Specialist bij L’ Oreal:
Fotostabiliteit Parsol
Parsol 1789 (ook wel bekend als Avobenzone of chemische naam Butyl Methoxy Dibenzoyl Methane (BMDM)) is een uitstekende UVA filter maar helaas is er ook waargenomen dat deze molecuul gedeeltelijk zijn absorptie vermogen verliest bij blootstelling aan UV. Met andere woorden het is foto-labiel/foto-instabiel. In de labs van L’ Oreal worden Octocryleen en Tinosorb S filters gebruikt om Parsol 1789 te fotostabiliseren.
Mexoryl
Uit onderzoek is gebleken dat het ‘ huis’ filter van L’ Oreal Mexoryl SX synergetisch werkt met Tinosorb S in een simpele O/W emulsie. De effectiviteit (SPF en UVA-PF) gemeten bij een in vivo studie wordt ong. met factor twee verbetert. Overigens kunnen andere bedrijven tegenwoordig ook Mexoryl SX en XL gebruiken omdat de patenten van 20 jaar verlopen zijn.
Mexoryl en Parsol
Een uitdaging voor anti-zonnebrand productformuleerders is om effectiviteit te verhogen zonder de hoeveelheid UV-filters te verhogen en om een fotostabiele combinatie van UV filters te vinden. Aangezien Parsol fotogestabiliseerd kan worden met behulp van Tinosorb S en de combinatie van Tinosorb S + Mexoryl SX de effectiviteit verhoogd in anti-zonnebrand producten is een combinatie van Parsol + Tinosorb S + Mexoryl SX in een O/W emulsie een combinatie wat de effectiviteit + stabiliteit van UV-filters verbetert met een zo optimaal mogelijke hoeveelheid UV-filters.
Dus…door filtertypen te combineren kun je de gebruikstijd verlengen?
Onlangs werd in de media gesteld dat uv filters in principe de hele dag werkzaam zijn, maar ik heb geleerd dat dat absoluut niet geld voor synthetische (in de volksmond chemische) filters. Die vallen na verloop van tijd toch uit elkaar. Dit kun je dus verlengen door er stabiliserende stoffen aan toe te voegen, zoals mexoryl met parsol, maar ook vitamine e wordt hiervoor gebruikt.
Na hoeveel uur blootstelling aan uv licht worden de filters instabiel en moet je opnieuw smeren?
Ana Lee vertelt mij: ‘We raden niet aan om een hele dag zonbescherming te claimen omdat we de EU- zonaanbevelingen volgen en deze geeft aan elke 2 uur product opnieuw aan te brengen voor een optimale bescherming. Tot slot kan ik alleen voor de L’ Oreal filtersystemen spreken, en deze zijn in onze formuleringen minstens 6 uur lang fotostabiel. Mits voldoende dik aangebracht en regelmatig opnieuw aangebracht, in verband met zweten, zand, zwemmen, kleding, et cetera.
Bekijk hier een leuk en helder filmpje over de verschillen tussen zonnefilters:
Tot slot wil ik nog extra, andere informatie toevoegen aan dit artikel, afkomstig van The Beauty Brains, twee chemici uit Amerika, die ik al vele jaren volg.
Geen dagcreme onder je filterproduct, liever een hybride zonnecreme gebruiken
Zij raden aan, vanwege de stabiliteitsdiscussie, om maar liever geen dagcreme onder je filterproduct aan te brengen. Het is niet altijd duidelijk of de bestanddelen van de verschillende producten op elkaar inwerken met bijvoorbeeld als gevolg dat de filters minder goed werken.
Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit plenty hybride uv-cremes met extra anti-aging stoffen en camouflerende deeltjes erin, zodat je ook geen extra dagverzorging of foundation nodig hebt. En anders wordt aangeraden om je dagverzorging eerst minimaal een kwartier in te laten trekken, voordat je de uv creme eroverheen doet.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor producten met louter minerale filters, dan heb je er geen last van.
Bekijk hier een leuk informatie filmpje over uv-schade in je huid. die zichtbaar wordt met een speciaal filter op een film/fotocamera:
Oppassen met DEET!!
Een extra waarschuwing over DEET anti-muggenproducten is op zijn plaatst. Er schijnt een interactie tussen stoffen plaats te vinden waardoor er een verhoogde opneembaarheid van de chemische stoffen in je zonneproduct (of ander product) in de huid ontstaat. Dit is een ongecontroleerde reactie en niet wenselijk omdat er allergische reacties uit kunnen ontstaan.