Waarom je borsten vergroten? Esthetisch Centrum Jan van Goyen geeft eerlijke voorlichting:
In Nederland worden jaarlijks ruim 3.000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De meeste gehoorde redenen om je borsten aan te laten passen, zijn:
- de grootte van je borsten
- de stevigheid van de borsten (slap, hangend)
- afwijkende borsten in de ontwikkeling; bijvoorbeeld asymmetrische borsten of tubulaire borsten.
Wat de reden ook is, bedenk goed dat een operatie aan je borsten niet zaligmakend is. Wel voelen veel vrouwen zich daarna zekerder en zijn ze meer tevreden met hun lijf.
Ga bij jezelf te rade waarom je dit wil en probeer je voor te stellen hoe zie je er uit na de operatie. Geeft het je een beter gevoel of zit het probleem ergens anders? Alleen jij kan daar antwoord op geven.
De soorten prothesen
Ronde siliconen prothesen zijn ideaal voor vrouwen met reeds lichtjes uitgezakte borsten. Het volume zit namelijk automatisch al meer onderin de borst.
Een ronde prothese vangt dan het tekort op bovenaan de borst en geeft mooie, natuurlijke resultaten met een wat dieper decolleté.
Anatomische, druppelvormige of peervormige siliconen prothesen geven mooie resultaten, zowel bij een dunne als een dikke huid. Dit type borstimplantaat geeft iets minder vulling bovenaan de borst. Dat geeft vooral mooie resultaten bij kleinere strakke borsten en bij een grotere borstvergroting, doordat er een geleidelijke overgang van de huid naar de borst ontstaat.
Leestip! Lees hier meer over prothesen.
VOOR OF ACHTER DE BORSTSPIER?
Een implantaat kan zowel voor als achter de borstspier geplaatst worden. Plastisch chirurg Frank Niessen legt in dit fragment uit wat het verschil is:
DE OPERATIE
Linda liet haar borsten vergroten van een kleine cup a naar een cup c.
Bekijk hieronder de film van de operatie en het resultaat, uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen:
HET LITTEKEN
De plaats waar het litteken komt, hangt af van de borstgrootte en vorm die gekozen wordt. Plastisch chirurg Frank Niessen laat in deze film zien hoe dat zit:
PIJN
Vanzelfsprekend heb je pijn na de operatie en het verschilt per mens hoe erg je die pijn ervaart. Veelal zal de pijn voelen als zeer heftige spierpijn. Dit is feitelijk de normale pijn. De eerste paar dagen wordt de pijn getemperd door pijnstillers. De anesthesist schrijft de pijnstillers voor, het verschilt per mens welke en hoeveel je mag gebruiken.
De genezing kan gepaard gaan met stekende pijn, maar als de pijn binnen een week niet afneemt of zelfs toeneemt, moet je bellen, want dan kan er iets mis zijn.
COMPLICATIES
Net als bij andere operaties kunnen complicaties optreden bij een borstoperatie. Hiernaast vind je de meest voorkomende op een rijtje:
- NABLOEDING: De meest voorkomende complicatie na een borstvergroting is een nabloeding (een kans van 1-2%). Je krijgt dan extra zwelling en pijn. Een nabloeding gebeurt meestal binnen de eerste uren na de operatie en is een reden om opnieuw te opereren om de bloeding te stelpen. Je kunt dan een nacht ter observatie opgenomen worden.
- INFECTIE: Als, in de loop van één tot twee weken na de operatie, je borst(en) rood, dik en pijnlijk wordt (een fase later word je zelf ziek), dan is dat een teken van een ontsteking (infectie) rond het borstimplantaat. De kans hierop is uitermate klein, maar nooit totaal afwezig.
- ONGELIJKHEID VAN DE BORSTEN: Er kan een ongelijkheid (asymmetrie) van de borsten ontstaan doordat de implantaten te hoog, te laag of te ver uit elkaar zijn geplaatst.
- KAPSELVORMING: Het lichaam vormt een bindweefselkapsel om het implantaat. Dit kapsel gedraagt zich niet bij iedereen hetzelfde. Bij een klein aantal vrouwen (ongeveer 5 %) gaat het kapsel schrompelen.
- VENENTEKENING: Door de borstvergroting komt er druk op de huid waardoor er stuwing kan ontstaan. Door de stuwing kunnen de bloedvaten wat zwellen en zie je ze beter door de huid heen.
HET NUT VAN DE SPORTBEHA
Een sportbeha zorgt voor fixatie en ondersteuning tijdens het genezingsproces. Er zijn speciale chirurgische bh’s die door het ziekenhuis verstrekt worden, maar een goede sportbeha heeft in veel gevallen ook de juiste eigenschappen. Sportbeha’s met een voorsluiting zijn bij uitstek geschikt. Ze zijn makkelijker aan en uit te krijgen en bovendien is de dichte rug aangenaam voor tijdens het slapen.
Voor gevoelig borstweefsel is de sportbeha ideaal omdat er geen drukpunten zijn en omdat het zachte materiaal optimale steun geeft. Door de hogere zijpanden zijn eventuele littekens minder zichtbaar.
Dr. Niessen legt in deze film uit hoe je de sportbeha draagt:
MEDISCHE KWESTIES
IMPLANTATEN EN KANKER
Of je van bepaalde soorten implantaten kanker kan krijgen is een veel gestelde vraag, en terecht! Voor zover de onderzoeken nu uitwijzen is er geen verband. Dat wil zeggen: vrouwen met implantaten hebben niet meer kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen zonder protheses. Voorzichtigheid is altijd geboden. Onderzoek jezelf regelmatig en bij twijfel stap je naar de huisarts.
Links naar gezondheidsraad.nl, borstkanker.nl, nvpc
BORSTVOEDING
Als je een borstvergroting overweegt en nog geen kinderen hebt maar deze in de toekomst wel wilt en je denkt borstvoeding te willen geven, dan kies je niet voor een vergroting via de tepel.
Verder heeft een borstvergrotende operatie geen invloed op het feit of je na een borstvergroting nog borstvoeding kunt geven. Het implantaat wordt namelijk geplaatst achter de klier waarin zich de melkbuisjes bevinden die nodig zijn voor de borstvoeding.
Wil jij meer weten over de borstvergroting? Ga naar de website van Esthetisch Centrum Jan van Goyen.
Heb je vragen aan de chirurg, Frank Niessen? Die kun je ook stellen via ons contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.
Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid: