Er wordt met een kanon op een mug geschoten

11:18 - 06:47
luistertijd 11:18 - leestijd 06:47

Depressief door De Pil

ps: ik ben niet depressief hoor….;-)

Ik open net op Blendle een artikel uit de Belgische De Standaard over de anti conceptiepil en de tendens dat steeds minder vrouwen hem willen slikken omdat ze zich er rot door gaan voelen. Depressief ervan worden.

Weet je dat dit een van de grootste taboes is die nog beslecht moet worden? Ik heb het enkele jaren geleden zelf bij toeval ook ontdekt.

Ik en de Pil

Mijn Pilgebruik kent een lange geschiedenis. Ik begon er al mee op mijn dertiende omdat ik verging van de buikpijn en niet naar school kon. In die tijd, in 1977, was het al redelijk ingeburgerd om jong aan de pil te beginnen, en tot mijn stomme verbazing is dat anno 2016 nog steeds zo.

Puberseks

Maar die Pil was een uitkomst. Al mijn ongesteldheidsklachten verdwenen en hoera er was meteen een vrijbrief om lekker met seks te experimenteren, wat ik dan ook graag deed.

Na vijftien jaar gestopt: ellende

Zo rond mijn 27ste had ik schoongenoeg van dat medicijn en ben ermee gestopt. Een lolletje was dat niet. Ik moest weer door stormen van buikpijn heen en vrat me het ongans aan pijnstillers. Bovendien heb ik een periode gehad dat ik bloedde as hell. De gyneacoloog deed wat onderzoek maar kon niet veel afwijkends constateren behalve dat ik wat dikker baarmoederslijmvlies aanmaakte. Ik kon weer aan de Pil om even een paar maanden rust te hebben. En zo geschiedde. Maar wat begon ik me raar in mijn hoofd te voelen door de Pil. Het was voor het eerst dat ik dat opmerkte. Ik voelde me somber, ik herkende mezelf niet meer. Na een paar maanden ben ik dan ook resoluut weer gestopt.

Permanente mist in mijn hoofd

Tot twee zomers geleden. In een soort pre-overgangsituatie. Buikpijnen die niet te harden waren, en zo hevig ongesteld dat ik amper mijn bed uitdurfde. Ik werd er doodmoe van en vroeg om een recept om de Pil drie maanden door te slikken. De huisarts was er geen voorstander van op mijn leeftijd, toen 48, in verband met een verhoogd risico op borstkanker. Drie maanden doorslikken bleek ook een misvatting, ik kreeg nog gewoon kleine doorbraakbloedingen. Maar de voornaamste reden dat ik het weer opgaf was wederom de constatering dat ik merkte mezelf niet meer te zijn.

Ik was zo sloom als een olifant. Niet vooruit te branden. Het leek wel of mijn hoofd vol met watten zat. Ik was niet alert, niet scherp. I hated it, it wasn’t me.

Heb jij dat nou ook?

Later heb ik wel eens aan andere vrouwen gevraagd of zij daar ook last van hadden en het werd beaamd. Het maakte me boos. Je leest er niets over op Internet, niets in bijlsuiters van de fabrikanten, niets bij dokters. Het lijkt wel een groot taboe.

Zware hormonen voor jonge meiden

Verdomme, en dan te bedenken dat ik op mijn dertiende al aan die rotzooi begon. Zwaarmoedigheid, sufheid…, als je de bijwerkingen nu allemaal hoort. En dat stop je in het lijfje van een dertienjarige die toch al door hormoonstormen heen moet. Hoe anders had ik me kunnen voelen, waren misschien zelfs mijn schoolprestaties geweest als mijn hersens niet onder invloed van die hormonen en steroïden die erin zitten hadden gestaan? Echt, ik was zo sloom als een slak, liep altijd achter de feiten aan….(het is natuurlijk koffiedik kijken, maar goed…)

Eindelijk aandacht, maar onderzoek? Ho maar…

Ik ben erg blij dat er nu een groot artikel in de Belgische krant staat, al hoewel ik liever had gezien dat ook de Nederlandse kranten er aandacht aan besteden, en natuurlijk dat de farmaceutische industrie ook eens meer openheid van zaken gaat geven over bijwerkingen van notabene een middel dat gewoon een medicijn is en door miljoenen niet zieke, maar gezonde vrouwen geslikt wordt.

Forget your sexdrive

Waar al wel langer aandacht voor is, is de verminderde seksdrive als gevolg van de Pil. Ik citeer Els Laut in het krantenartikel, psychologe-seksuologe bij het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent), gepromoveerd op op de effecten van hormonale contraceptie op het vrouwelijk seksuele verlangen. ‘We weten intussen dat 10 tot 15 procent van de vrouwen die de orale contraceptiepil gebruiken, klaagt over een verminderd seksueel verlangen gerelateerd aan het pilgebruik. Maar daarmee weten we nog niet waarom net die vrouwen dat ervaren. We weten dat niet alle vrouwen er last van hebben, maar we kunnen niet voorspellen wie wel of niet.’

Uit het krantenartikel blijkt dat de afname van testosteron door Pil-gebruik deels verantwoordelijk is voor de verminderde sekslust. Ook vermoedt Laut dat er een genetische component een rol kan spelen: de ene vrouw reageert gevoeliger op hormonen dan de andere.

Neurologische invloed op hersenen

Dat van die testosterondaling en verminderde sekslust neem ik direct voor waarheid aan, maar ik betreur het dat er heel weinig terug te vinden is over stemmingswisselingen in wetenschappelijk onderzoek. Tot nu toe is er een studie bekend waaruit blijkt dat het oestrogeen en progesteron uit de pil zenuwbanen in de hersens beïnvloeden. ‘Maar of die verandering van structuur ook leidt tot stemmingswisselingen, is onbekend.’ Terwijl Internetfora vol staan met klachten van vrouwen hierover.

Al 40 jaar dezelfde lijst met bijwerkingen. Ongeloofwaardig!

In de vier decennia dat de Pil gemeengoed is geworden, zijn de bijwerkingen nog altijd dezelfde in de officiële bijsluiters en dat is werkelijk een gotspe. De industrie lijkt er geen belang bij te hebben om geavanceerder onderzoek te gaan doen. De Pil is een heerlijke geldmaker.
De Standaard meldt: ‘De bestaande (libido- en stemmings)klachten zijn gevoelsmatig en het uitblijven van objectieve parameters maakt de queeste naar causaliteit extra zwaar. Maar hier en daar durven geëmancipeerde zielen nog een andere reden te opperen voor het gebrek aan evolutie in het onderzoek. Vrouwen zijn grotendeels afhankelijk van mannen voor de ontwikkeling van anticonceptie. Zou het niet allemaal wat sneller gaan als mannen de ongewenste effecten aan den lijve zouden ondervinden? Het genot van de vrouw is zelden de prioriteit geweest van wetenschappelijk onderzoek.’

Het einde van het Pil-tijdperk?

Maar de pil is op haar eind, stelt Bart Fauser, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. ‘Hormonen geven om het eigen hormonaal systeem te onderdrukken, is een gedateerd uitgangspunt. We weten dat de steroïden die in de pil zitten, veel effecten hebben. Ze beïnvloeden emoties, seksuele beleving, botten, borsten, haar, blaas, huid, hart en bloedvaten. De actieve stoffen doen veel meer dan waar ze voor dienen. Ze werken in op het hele lichaam van de vrouw, en dat tientallen jaren aan een stuk. Daar betalen vrouwen een prijs voor. De pil nemen om een zwangerschap te vermijden, is met een kanon op een mug schieten.’

Iedereen doet maar wat…

Alexandra Pope and Jane Bennett stellen in hun boek The Pill: Are You Sure It’s For You? dat de pil minstens 150 lichaamsfuncties beïnvloedt. Pope noemt het ‘levenskwaliteitsbedreigend’.
Fauser beaamt dat de bijwerkingen onvoldoende bekend en onderzocht zijn. Zelfs de artsen die de pil voorschrijven, weten niet of amper wat nu precies de verschillen zijn tussen al de merken in de apotheek. Ja, de ene pil bevat meer van het ene stofje en de andere dan weer meer van een ander stofje. Maar hoe werkt dat dan juist? Als een patiënte klaagt over de pil, krijgt ze doorgaans gewoon een ander merk voorgeschreven. Trial-and-error.’

Wake-up call dames….

De moraal van dit verhaal? Stoppen! En onderzoek andere mogelijkheden zoals het spiraaltje. Of terug naar het condoom, of orgasmes buiten de baarmoeder beleven en je eisprong goed in de gaten houden. Uit cijfers van de Belgische Algemene Pharmaceutische Bond blijkt uit de afgelopen elf jaar dat het pilgebruik daalt ten voordele van de langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje. ‘Nam in 2004 nog 85 procent van de vrouwen (die anticonceptie gebruikten) de pil, dan is dat in 2015 gedaald naar 77 procent.
Veel vrouwen zijn niet tevreden met de beschikbare contraceptiemiddelen. Een rapport van het Amerikaanse Center for Disease Control uit 2013 toont dat bijna de helft een vorm van anticonceptie heeft stopgezet uit ontevredenheid of bezorgdheid over de bijwerkingen.’

Ik ben er klaar mee….

Maak de balans op voor jezelf. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar mee. Met alle hormonen trouwens. De kans dat ik op mijn 51ste nog zwanger wordt is sowieso nihil. Overgangsklachten zijn bij mij als sneeuw voor de zon verdwenen door een veranderde levensstijl waarin seksualiteit weer een grotere rol is gaan spelen (de voordelen daarvan moet ik ook nog maar eens bespreken, want het kan weer de hemel op Aarde zijn op deze leeftijd).

Heb ik nu makkelijk praten? Ja….maar ooit was het anders en ik voel me daarover flink ik het ootje genomen.

Nagekomen nieuws 9 oktober 2016 : depressie of stemmingswisselingen: Deens onderzoek onder 1 miljoen vrouwen.

Uit grootschalig Deens onderzoek onder ruim 1 miljoen vrouwen tussen de 15 en 34 jaar is nu het volgende gebleken: Er is een verband tussen hormonale contraceptiva en depressie. De een miljoen vrouwen werden 13 jaar gevolgd. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die de combinatie pil slikken 23% meer kans hebben een depressie te ontwikkelen en dat vrouwen die een pil met alleen progestageen (de minipil) slikken 34% meer kans hebben op depressie. Bij tieners is de kans op depressieontwikkeling maar liefst 80% voor de combinatiepil en zelfs dubbel zo hoog bij de minipil. Ook is bewezen dat andere hormonale anticonceptiemiddelen de kans op depressie nog hoger maken. Spiraaltjes, pleisters, de ring, e.d. Lees hier in The Guradian meer achtergronden. En hier ook een link naar de abstract van het onderzoek.

Kritiek op onderzoek

Overigens is er ook kritiek op dit grootschalige onderzoek omdat er geen controlegroep is meegenomen die anticonceptie gebruikt zonder hormonen (denk condooms bijvoorbeeld). En omdat het een onderzoek betreft met een zeer grootschalige groep blijkt het in werkelijke aantallen nog mee te vallen: 2 op de 100 vrouwen die depressie krijgen tijdens het slikken van de pil. Diverse neurologen laten weten dat de pil geen depressiebom hoeft te zijn, maar dat er sprake kan zijn van stemmingswisselingen, hoeft zeker niet uitgesloten te worden. Lees er hier een artikel over op het wetenschapsplatform Frontiers in Neuroscience.

Lees ook