ALPHA-H: Flinke dosis glycolzuur geen garantie voor effectief product
Vorige week schreef Monique over haar ontmoeting met Michelle Doherty van ALPHA-H, het Australische huidverbeteringsmerk, waarbij glycolzuur als rode draad door de gehele lijn loopt. Op zich niets bijzonders; er zijn genoeg andere merken die ook werken met dit fruitzuur. Wat ALPHA-H echter onderscheidt van de rest is het feit dat we het werken met glycolzuur altijd combineren met een lage pH. Want een flinke dosis glycolzuur blijkt geen garantie voor een effectief product.
Glycolzuur alleen is geen garantie voor huidverbetering
Caroline, importeur en productspecialist van ALPHA-H, hiernaast op de foto, legt uit: “De meeste mensen denken bij glycolzuur direct aan huidverbetering, maar alleen een flinke dosis glycolzuur zegt niet zoveel over de werking en het effect. Daarvoor is een andere variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Dat is feitelijk de graadmeter voor hoe diep een product of zuur in de huid doordringt.”
Want hoe lager de pH, hoe dieper glycolzuur in de huid komt
Caroline: “Precies daar waar we het willen hebben. De lage pH van het product trekt de pH waarde van de huid tijdelijk mee naar beneden, waardoor de huidcellen als het ware een schokje krijgen en zodanig aan het werk worden gezet dat de activiteit in de diepere huidlagen toeneemt: daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Hierdoor zijn de producten van ALPHA-H in staat de structuur, kwaliteit, dikte, teint en functie van de huid daadwerkelijk te verbeteren”.
Huidverbetering in je eigen badkamer, niet alleen in de salon
Juist omdat de pH zo bepalend is voor de effectiviteit vermeldt ALPHA-H, in tegenstelling tot andere merken, precies welke pH waarden de glycolzuurhoudende producten hebben en wordt er ook in de producten voor thuisgebruik gewerkt met diezelfde lage pH. Daardoor ben je dus ook thuis écht met huidverbetering bezig. Want hoe lager de pH, hoe dieper het in de huid doordringt, hoe meer effect het heeft op de fibroblast activiteit en dus collageen- en elastine aanmaak. Overigens worden de andere actieve werkstoffen, zoals vitaminen, ingekapseld om ze te beschermen tegen de lage pH waarden in de producten.
Unieke aanpak
Caroline: “In de professionele behandelingen werken we met peelings tot 40%. Ga je hoger, dan worden de resultaten onvoorspelbaar. In plaats van eens in de zoveel tijd een zware peeling in de salon, waarbij de huid dagenlang vuurrood en kurkdroog is en compleet vervelt, gaan wij bij ALPHA-H voor een andere aanpak. In de salon zetten we de huid gecontroleerd aan het werk met peelings tot 40% en tussen de behandelingen door werken we samen met de klant aan nóg meer resultaat met onze bovengemiddeld hoog gedoseerde producten voor thuisgebruik. Daarin varieert de pH tussen de 3.8 en 2.5 en de hoeveelheid glycolzuur tussen de 5 en 15%”
De huid continu prikkelen
“We prikkelen de huid dus niet alleen eens in de zoveel weken met een professionele peeling, maar continu een beetje. Dat zet meer zoden aan de dijk. Net als met sporten, elke dag een half uur matig intensief bewegen is ook effectiever voor je conditie dan je eens per week 2 uur in het zweet werken in de sportschool”.
Glycolzuur aan het werk
Figuur 1
Behandeling met 20% glycolzuur verhoogt de hyaluronzuur gehalte (roodheid) in de huid. Afbeelding A toont de bovenarm van een persoon die gedurende 3 maanden is behandeld met een glycolzuurvrije lotion; afbeelding B toont de bovenarm van een persoon die gedurende 3 maanden is behandeld met een lotion o.b.v. 20% glycolzuur.
Dit toont een aanzienlijke toename van roodheid (=hyaluronzuur) in het dermis van de behandelde huid.
Figuur 2.
Hyaluronzuur verzadiging in het epidermis van de met glycolzuur behandelde huid (B) neemt zienderogen toe. Afbeelding B toont een veel hogere concentratie hyaluronzuur (rood) tussen de keratinocyten in de met 20% glycolzuur behandelde huid; evenals een dikker epidermis.
Gedenatureerde alcohol
ALPHA-H voegt overigens wel een klein beetje gedenatureerde alcohol toe aan de glycolzuurhoudende producten. Caroline legt uit “Alcohol droogt de huid uit, wordt vaak gedacht. Strikt genomen klopt dat, maar ook hier hangt alles af van de hoogte van de dosering. We stoppen er niet meer dan de hoeveelheid in die broodnodig is, want bij het werken met glycolzuur is een klein beetje alcohol simpelweg onmisbaar. Glycolzuur is een water oplosbaar ingrediënt, dat zonder hulp niet door het huideigen talglaagje kan dringen. Water en olie mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden als je wilt dat glycolzuur ook echt in de huid komt… en dat willen we.”
Ontvetten om glycolzuur het werk te laten doen
Caroline vervolgt: “Als we niet goed ontvetten zal glycolzuur niet veel meer doen dan het huidoppervlak exfoliëren. En dat zou jammer zijn, want juist ín de huid treden de huidverbeterende eigenschappen van glycolzuur in werking. En één daarvan is juist dat het de huid juist helpt beter gehydrateerd te blijven. Glycolzuur trekt namelijk veel water aan, wat het in de huid tot een soort super moisturizer maakt. De eventueel uitdrogende werking van alcohol wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd. Uit klinische tests blijkt dan ook onze bestseller Liquid Gold het hydratatieniveau van de huid met 12% verbetert. En dat is al na één applicatie. Normaal gesproken wordt er bij dergelijke tests altijd over een aantal weken gemeten.”
Toen Michelle Doherty op de vraag over hoeveel tijd ze het gemeten wilde hebben antwoordde “Gewoon, na één keer aanbrengen” verklaarden ze haar dan ook voor gek.
Effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten
Maar al zou de werking van glycolzuur beperkt blijven tot oppervlakkige exfoliatie, dan nog gaat het effect verder dan alleen het versneld kwijtraken van dode huidcellen. Het draagt namelijk ook bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere huidverbeterende producten (serums, maskers, crèmes) kunnen op een met glycolzuur behandelde huid makkelijker tot in de diepere lagen van de huid doordringen en hun werk beter doen. Bovendien werkt glycolzuur als een transportstof voor andere werkstoffen; door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur dieper in de huid doordringen, waardoor het ook andere werkstoffen dieper in de huid meetrekt. Samen met melkzuur is glycolzuur het enige ingrediënt dat tot in de basale cellaag (groeilaag) kan doordringen, wat van binnenuit zorgt voor huidverbetering.
En hoe zit het met over-exfoliatie?
Bang zijn voor over-exfoliatie hoeft niet, want er wordt in de producten voor thuisgebruik gewerkt met gebufferde zuren. Zoals Michelle al aangaf in het interview met Monique: “Als je niet alleen ongebufferde zuren gebruik in je regime, is het geen probleem”. Ook kan het aantal huidcellen niet ‘opraken’ door te vaak exfoliëren, zoals weleens wordt gedacht. Meer daarover lees je in dit eerder geplaatste artikel.
En voor wie toch niet met glycolzuur in de weer wil, heeft ALPHA-H gelukkig ook genoeg keuze. Hier vind je heel gemakkelijk het glycolzuurvrije assortiment op een rijtje!
Alpha-H is in Nederland en België te verkrijgen via de Alpha-H beauty professionals en online via o.a. www.alpha-h.nl en www.skinnovators.com
Deze informatie behoort tot het merkdossier van Alpha-H op BeautyJournaal en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.