En het belang van pre- en pro-biotica

03:49 - 02:17
luistertijd 03:49 - leestijd 02:17

Niet alle bacteriën zijn slecht voor je: over microben

De tijden waarin een gezichtsreiniger alle bacteriën, inclusief de goede, van je huid verwijdert en als het ware een braakliggend terrein zonder lipiden achterlaat (lees: droge en trekkerige huid), liggen inmiddels wel achter ons. Bovendien gesteund de toenemende trend van natuurlijke producten gaan fabrikanten meer en meer op zoek naar producten die juist de natuurlijke microflora van de huid in tact laten en ondersteunen.

Onderzoek met rode eekhoorntjes

Hè wat?! Jawel. Onderzoek van de Universiteit van Guelph, dat onlangs werd gepubliceerd in Biology Letters, toont aan dat rode eekhoorntjes die in een stressvrije omgeving leven een gezonder en diverser microbioom hebben. Dit is de samenstelling van bacteriën in en op je lichaam. Een van de onderzoekers legt uit: “Hoe meer stress de eekhoorns ervaren, hoe kleiner de bacteriële diversiteit. Dit laatste kan duiden op een slechtere gezondheid.” Of samengevat: minder stresshormoon betekent een diverser microbioom.

We zien steeds meer skincare met pre- en pro-biotica.

Pre- en pro-biotica

We zien dat fabrikanten ook steeds meer onderzoek doen naar pre- en pro-biotica, en naar microflora in meer algemene zin. Dergelijke onderzoeken en de resultaten daarvan hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe producten, die alleen specifieke bacteriën aanpakken, niet alle van nature op de huid voorkomende bacteriën. Ook conserveermiddelen worden doorontwikkeld om niet alleen hun werk te doen, maar ook om de microflora van de huid in stand te houden. De skin care industrie omarmt eindelijk de ‘goede beestjes’ als een belangrijk onderdeel van huidverzorging.

Schoonheidsspecialiste Els van Meenen testte onlangs het Aurelia Revitalise Serum en Day Moisturizer op basis van pro-biotica. Lees hier haar review.

Microben inzetten om microben te bestrijden

Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar onderzoek heeft aangetoond dat je sommige microben het beste kunt bestrijden met… jawel… andere microben. Neem bijvoorbeeld stinkvoeten. Onderzoek van wetenschapper Reindl heeft aangetoond dat isovaleriaanzuur de grootste boosdoener is van stinkvoeten. Dit zuur ontstaat doordat bacteriën het van nature op de huid voorkomende aminozuur leucine omzetten via een enzymatisch proces. Een soortgelijk proces vindt plaats bij de productie van Zwitserse kaas. Het is dan ook geen toeval dat stinkvoeten soms naar kaas ruiken.

Reindl en zijn collega’s ontdekten dat producten met specifieke microben zowel de groei van de leucine producerende organismen kunnen tegengaan, als de productie van het zuur zelf.

Het gaat om balans

Als we het hebben over de balans tussen ‘slechte’ en ‘goede’ beestjes, dan dienen we ons te realiseren dat we soms meer ‘goede’ beestjes nodig hebben, dan dat er van nature in of op ons lichaam aanwezig zijn. Dit betekent in sommige gevallen dus dat je juist bacteriën moet toevoegen om de balans te herstellen. Sarkis Mazmanian, professor in de biologie, licht toe: “Het zou me niets verbazen dat binnen enkele jaren artsen het menselijk microbioom standaard onderzoeken. Wanneer ze dan constateren dat je een bepaald organisme mist, kunnen ze tabletten met microben voorschrijven om de balans te herstellen, in plaats van reguliere medicatie.”

If you can’t beat them, join them

Dat lijkt de toverspreuk te zijn als het om microben gaat. Gelukkig komen fabrikanten ook tot dit inzicht, hetgeen zich doorvertaalt in nieuwe productinnovaties. Lees bijvoorbeeld hier ons superinteressante artikel over de nieuwe producten van Novexpert met pro-biotica voor de gevoelige huid. Morgen hebben we hier ook een review over van onze Els, you’ll be surprised!

Bron

Lees ook