Nieuw onderzoek: Zonaanbidders leven langer
Een verrassende uitspraak, vind je ook niet? Maar het is wel de conclusie van een recent onderzoek, waarbij onderzoekers de leeftijd van mensen met verschillende hoeveelheden blootstelling aan de zon hebben vergeleken. Zij ontdekten daarbij dat van de bijna 30.000 deelnemende vrouwen in Zweden, die in het kader van dit onderzoek allemaal 20 jaar lang in de gaten werden gehouden, de vrouwen die meer tijd in de zon doorbrachten langer leefden en minder hartklachten hadden dan de vrouwen die minder vaak in de zon te vinden waren.
Kan zon je leven verlengen?
Nu het zomer is en de zon volop schijnt, lijken de onderzoeksresultaten een goed excuus om snel je huiskamer of kantoor te verlaten en buiten heerlijk wat zonnestralen te vangen. Het onderzoeksresultaat bevat echter een aantal belangrijke kanttekeningen die eerst nog even het vermelden waard zijn:
- Sterfgevallen door kanker kwamen vaker voor onder de groep vrouwen die meer tijd in de zon doorbracht. Volgens de onderzoekers kan de oorzaak gelegen zijn in het feit dat die groep langer leeft (en dus in tijd meer kans heeft om kanker te ontwikkelen) en in het feit dat deze groep minder vaak komt te overlijden door andere oorzaken.
- De impact van blootstelling aan de zon op het verlengen van de levensduur is relatief klein. Dit varieert van een extra 7 maanden tot een extra 2 jaren.
- De onderzoekers vonden een verband tussen blootstelling aan de zon en een minder vaak voorkomen van bepaalde doodsoorzaken. Dat is niet hetzelfde als bewijzen dat blootstelling aan de zon de oorzaak is van een langer leven. Het zou dus ook kunnen dat er een andere verklaring is voor de onderzoeksresultaten. Bijvoorbeeld: misschien zijn mensen die veel in de zon zijn wel actiever, roken ze minder vaak en eten ze gezond. De onderzoekers hebben dergelijke factoren zo goed als mogelijk in de analyse betrokken, maar het is natuurlijk altijd denkbaar dat er een factor over het hoofd is gezien,
- De echte reden waarom meer blootstelling aan de zon het leven kan verlengen of hartklachten (en overlijden daardoor) reduceert, kon niet met zekerheid worden vastgesteld in dit onderzoek. Omdat UV-straling uit zonlicht het lichaam triggeren om vitamine D aan te maken, is het mogelijk dat vitamine D verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen, zoals beschreven in het onderzoek. En dat zou dan op zijn beurt betekenen dat het slikken van vitamine D supplementen ook resulteert in een langer leven en minder hartklachten. Zelfs zonder blootstelling aan de zon. Echter, dit is slechts een aanname die bovendien niet kan worden gestaafd door andere onderzoeken.
- Er deden geen mannen mee aan het onderzoek, zodat niet kon worden vastgesteld of blootstelling aan de zon bij hen hetzelfde effect heeft.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Hoewel je op basis van bovenstaande natuurlijk je vraagtekens kunt plaatsen bij het belang van dit onderzoek (er zijn nogal wat ‘open eindjes’ te benoemen…), is er één ding zeker: wanneer het gaat om de impact van blootstelling aan de zon op gezondheid en ziekten, geeft het onderzoek zeker aanleiding voor een ‘stevig gesprek’ op wetenschappelijk niveau. De positieve onderzoeksresultaten zijn immers strijdig met negatieve risico’s die kleven aan zonnebaden: huidkanker en huidveroudering zijn een duidelijk en inmiddels welbekend risico. Dat betekent echter niet dat we ons alleen maar op de nadelen van de zon moeten focussen.
Meer onderzoek naar de voordelen van de zon zou hierbij kunnen helpen. Ook over bijvoorbeeld de optimale duur van blootstelling aan de zon. Daarover is nog weinig bekend.
Volgens de onderzoekers: niet zonnen net zo schadelijk als roken!
De onderzoekers speculeren in hun rapport dat juist het beperken van blootstelling aan de zon ook schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Sterker nog: ze beweren dat het vermijden van de zon negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid, die qua omvang vergelijkbaar zijn met roken. Dat is nogal een uitspraak!
Retrospectief onderzoek
Als je het ons vraagt is een dergelijke uitspraak nogal prematuur en past het niet bij het type onderzoek, te weten retrospectief onderzoek. Bij retrospectief onderzoek wordt de deelnemers gevraagd om zich bepaalde gebeurtenissen of behandelingen te herinneren en daar verslag van te doen. Er zijn genoeg voorbeelden van retrospectief onderzoek waarbij de uitkomst achteraf niet helemaal juist bleek te zijn. Laten we blootstelling aan de zon niet het volgende voorbeeld maken.
Kortom, een pleidooi voor meer onderzoek op dit gebied. De eerste – zij het voorzichtige – resultaten zijn in ieder geval hoopgevend.