Toen ik recent even mijn nagels liet lakken voor de vakantie bij een leuke meid in de Amsterdamse Jordaan complimenteerde ze mij met de mooie teint van mijn benen. Yes! Zelfbruiner! Kan niet meer zonder (en dit zijn mijn favo’s: TanOrganic en FakeBake).
Maar ze vroeg zich ook af of het wel slim was, zo vlak voor je vakantie: ‘Je wordt dan helemaal niet bruin,’ riep ze uit. Ik hield drie seconden mijn adem in, ik weet het, da’s niet lang, maar meer had ik ook niet nodig, om weer even bij de realiteit te komen.
Ik houd van dit soort vragen. Ze impliceren een gebrek aan kennis, maar tegelijkertijd vind ik het uiterst fascinerend. Omdat ik weet dat zij niet de enige is die dit denkt. Het is een abstracte gedachte van ‘what you see is what you het’ , en als er al een bruin laagje op zit, ben je gepantserd.
Twee fabels!
- Het moet inmiddels algemeen bekend zijn dat zelfbruiner geen bescherming biedt tegen zonnebrand, simpelweg omdat er geen zonnefilters in zitten, tenzij dat er expliciet op vermeld staat. Maar dat zou weer onzinnig zijn, omdat je zelfbruiner voor het slapengaan aanbrengt, dus heeft een spf geen zin. Gebruik dus altijd een zonnecreme over je zelfbruiner heen.
- De bruine tint die je huid krijgt door de zelfbruiner wordt verkregen door een chemische reactie. De stof DHA gaat een reactie aan met eiwit op je huid en dat zorgt voor bruinkleuring. Deze kleur heeft niets met het pigment in je huid te maken. Pigment wordt dieper inde huid geproduceerd en komt naar de oppervlakte door een prikkeling van uv-straling. Het is een automatische afweerreactie van je huid zich te willen beschermen tegen uv-straling. De bescherming staat gelijk aan een spf 2. Het is dus pigment dat je huid bruin kleurt voor langere tijd, het is DHA dat een oppervlakkige bruinkleuring geeft – maar dat is alleen een verkleuring van de dode huidcellen. Pigmentverkleuring zit dieper, want als je scrubt en nog eens scrubt dan poets je het er niet af, wat bij DHA wel gebeurt (ook niet altijd in een keer omdat het zich oppervlakkig goed vastzet)
Ga dus vooral met je witte beentjes voorzien van zelfbruiner en een spf de buitenlucht in, en laat ze lekker door de zon een beetje echt bruiner worden. Omdat er zelfbruiner op zit, heb je de eerste horde van het witte been al genomen, en voel je je daar niet meer onzeker over.
Tip: je huid droogt behoorlijk uit door zelfbruiners, gebruik daarom lekker veel huidolie, gaat je huid ook erg mooi van glanzen waardoor je teint nog beter uitkomt. Het liefst een antioxidant olie omdat DHA een vrije radicaal reactie op de huid veroorzaakt.
- Lees hier onze tests van zelfbruiners voor gezicht
- Lees hier onze tests van zelfbruiners voor het lichaam
Enjoy!