Paula’s Choice expert tips voor acne en puistjes
Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben. Bijna iedereen heeft weleens een puistje (zo niet, lucky you!), maar “echte” acne is een structureel huidprobleem dat ook niet zomaar verholpen is. Naast cosmetische aspecten, brengt acne ook psychosociale aspecten met zich mee. Het wordt nog vaak onderschat hoe een (slechte) huidconditie een enorme impact kan hebben op je zelfvertrouwen en je sociale leven. Gelukkig zijn er tips om je huid te verbeteren en daardoor zelf ook meer te stralen. Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice, zet ze in dit artikel voor je op een rij.
Wat is acne?
Acne staat beter bekend als jeugdpuistjes. Puistjes worden veelal veroorzaakt door een te hoge talgproductie (onder invloed van hormonen). De combinatie van overmatige talgproductie en een dikke laag dode huidcellen zorgen er samen voor dat de porie verstopt raakt en dat de talg niet normaal over het huidoppervlak kan uitvloeien. Zo ontstaan black heads en white heads: black heads, ook wel mee-eters, zijn zichtbaar als zwarte puntjes op je huid. De porie is hierbij niet volledig gesloten waardoor de talg een reactie aangaat met zuurstof en zwart wordt. De zogenaamde white heads zijn volledig gesloten poriën die zichtbaar zijn op de huid als wit-gelige bultjes, waarbij de talg doorschijnt door de huid. Overigens niet te verwarren met gerstekorrels; dit zijn harde wit-gelige bultjes die vaak wat bovenop de huid liggen en vooral voorkomen bij een drogere huid.
Shop hier online
Dierentuin aan micro-organismen
Op onze huid leeft een dierentuin aan micro-organismen en in de porie is onder meer de propionibacterium acnes aanwezig. Deze bacterie houdt niet van zuurstof en voelt zich dus helemaal thuis in een gesloten, verstopte porie. Terwijl die bacteriën een feestje vieren in de porie veroorzaken ze daardoor ook een ontsteking en voilà… een puist als gevolg.
Uiteindelijk groei je toch over acne heen? Of hebben puistjes de eeuwige jeugd?!
Een veelgehoord misverstand over acne of puistjes is dat je er uiteindelijk overheen groeit. Acne wordt vooral veroorzaakt door hormonen en kan op alle leeftijden voorkomen. Het komt vaak voor in de puberteit, omdat dan de hormoonproductie op gang komt. Leeftijd is echter geen huidtype; je huidconditie is afhankelijk van meerdere factoren zoals talgproductie en deels erfelijkheid, maar ook je leefstijl (zonnebank, roken, voeding). Het is wel zo dat mannen vaak minder last krijgen van puistjes als ze ouder worden. Dit is te verklaren, omdat ze tijdens hun leven minder last hebben van hormoonschommelingen dan vrouwen.
De Clear-lijn van Paula’s Choice richt zich speciaal op de probleemhuid met puistjes en acne.Wat je zelf kunt doen tegen puistjes is voor iedereen hetzelfde, ongeacht je leeftijd. Je hoeft, als je bijvoorbeeld last hebt van puistjes op je vijftigste, dus geen andere producten te gebruiken dan wanneer je vijftien bent.
Wat kun je zelf doen tegen puistjes?
De verbetering van een huid met puistjes begint bij dagelijks gebruik van een aantal producten die al heel veel resultaat kunnen geven. Uiteraard kun je ter ondersteuning een schoonheidsspecialiste of huidtherapeute bezoeken voor een professionele dieptereiniging van de huid en eventueel andere behandelmethoden zoals professionele peelings. Als je puistjes of mee-eters hebt moet je dagelijkse huidverzorgingsroutine minimaal bestaan uit de volgende stappen
Shop hier online
- Reinigen
Gebruik twee keer per dag een milde reiniger die een teveel aan talg en make-up verwijdert.
Je huid heeft overigens wel een beetje talg nodig om haar soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging. Alle talg van je huid weghalen en haar uitdrogen is dus geen goed idee.
- Exfoliëren
Bij een huid met puistjes of mee-eters is een exfoliant met salicylzuur (BHA) onmisbaar. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en aan de binnenkant van de porie. Een BHA exfoliant werkt tegen bacteriën, ontstopt poriën en vermindert roodheid door ontstekingsremmende eigenschappen. Lees hier mijn artikel met tips voor exfoliëren.
LET OP: Wees voorzichtig met scrubben! Een scrub kan te agressief zijn en de huid beschadigen zonder dat je dat direct ziet. Bovendien is een scrub niet effectief in de porie (salicylzuur is dit wel). Je kunt mee-eters dus niet weg scrubben.
- Bescherm de huid tegen schade door de zon
Als je huid ook nog eens tegen zonneschade moet vechten, is ze minder in staat je huid met puistjes te herstellen. Dagelijks gebruik van een product met een breedspectrum zonnefilter (minimaal SPF 25) helpt je huid om ontstekingen tegen te gaan en beschermt tegen schade aan je huidcellen. Lees hier meer tips voor een goede zonbescherming.
Heb je last van zeer hardnekkige puistjes?
Dan kan een aanvullend product nodig zijn om te helpen in de strijd tegen bacteriën en ontstekingen. Benzoylperoxide is een medisch middel dat je bij de apotheek kunt kopen en na je exfoliant aanbrengt. Kies dan voor een zo laag mogelijke concentratie. Het is niet duur en is effectief. Een nadeel is dat het blekend werkt op textiel en dus vlekken kan veroorzaken op beddengoed en kleding. Een alternatief voor benzoylperoxide is een product met azelaïnezuur, zoals de Clear Daily Skin Clearing Treatment. Dit is milder dan benzoylperoxide en heeft als voordeel dat het ook helpt om donkere vlekjes ná puistjes sneller te vervagen.
Shop hier de Clear lijn online
Tips voor nog meer resultaat. Lees: een mooiere huid…
Wil je naast puistjes ook rimpels, grove poriën en vlekjes na puistjes aanpakken?! Overweeg dan om een product met een hoge concentratie retinol (1%) of niacinamide (10%) toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine. Dit zijn echte superster-ingrediënten, waarvan is aangetoond dat ze echt verschil kunnen maken voor je huid, bijvoorbeeld bij het herstellen van je huidbarrière, verbeteren van je huidstructuur, vervagen van bruine vlekjes (na puistjes) of de zichtbaarheid van grove poriën verminderen.
Shop hier de Clear lijn online