Is organic cosmetica beter? Ik werd vanochtend gewezen op een artikel in De Volkskrant waarin journaliste Loethe Olthuis naar groene zaken kijkt en hun claims. Nu bespreekt ze de Daily Organic Bodycreme van Albert Heijn op zijn biologische merites. Is organic beter? Ik ben het in grote lijnen met haar eens dat er met biologische huidverzorging milieuwinst te behalen valt, zoals dat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden als er meer organic skincare komt, maar afgezet tegen voedingsproductie blijft dat natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Neemt niet weg dat alle beetjes helpen.
Maar laat ik het eens op een rijtje zetten en mijn visie erop geven (ik geef hierbij overigens geen mening over het product zelf)…..
Organic is beter, zegt Loethe, omdat:
- Het milieu minder belast wordt met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit ben ik met haar eens, ware het niet dat er voor voeding vele malen meer gebruikt wordt, en het niet voor niets is dat men gewassen probeert te manipuleren waardoor er überhaupt minder van deze gifstoffen nodig zullen zijn. Het is een heikel issue en een wankel evenwicht.
- Er geen gebruik gemaakt wordt van minerale olie, dus fossiele brandstof, wat erg vervuilend in de winning en productie. Eens, maar voor zeer gevoelige huiden is een zuivere vaseline vaak beter te verdragen dan een plantaardige olie, tenzij die olie volledig puur en schoon is en er geen geurstoffen in zitten. Er is voldoende bewijs dat plantaardige stoffen ook zeer irriterend op de huid kunnen werken.
- Er geen synthetisch parfum wordt gebruikt. Dat klopt, maar het is ook een feit dat natuurlijke geurstoffen kunnen irriteren. Belangrijker is het dat geurstoffen geen hormoonbeinvloedende werking hebben, en dat geldt ook voor andere stoffen (ook synthetische stoffen) – maar daar heeft men het in dit stuk helemaal niet over verrassend genoeg. En wat ik wel persoonlijk vind pleiten voor het gebruik van plantaardige skincare. Overigens is het ook zo dat lijst met veilige parfumstoffen in Europa nog verder aangescherpt gaat worden, omdat er voortschrijdend inzicht is over de irrigatiegraad van parfum. Je kunt er überhaupt ook voor kiezen om parfumvrije cosmetica te gebruiken, deze vind je ook bij de biologische huidverzorgingsmerken. Goede organic merken letten er ook op dat ze potentieel irriterende natuurlijke parfumstoffen niet gebruiken.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van palmolie waarvoor oorspronkelijke palm bossen zijn gekapt (voor in Maleisie is dit heel ernstig). Dit is inderdaad een zeer ernstig probleem, en dat speelt voor voeding nog een veel grotere rol. Multinationals zijn zich hier steeds meer van bewust en laten speciale bossen aanplanten voor palmolie productie, waardoor het proces gecontroleerd wordt, maar dat neemt niet weg dat er al veel leed geschiedt is. Toch: beter laat dan nooit. Dit geldt ook voor dierproeven. Je kunt tegenwoordig wel roepen dat je dierproefvrij bent, maar alle cosmetische stoffen die voor 1980 al op de markt waren, zijn ooit op dieren getest geweest, dus die claim gaat redelijk mank. Maar men heeft ervan geleerd en leert nog steeds, onder invloed van consumentenprotesten, en dat is goed.
- Er zitten geen nanodeeltjes in. Dit is erg kort door de bocht gesteld, want nano wordt vooral in zonnebrandmiddelen gebruikt, dus zit niet overal in. En de wetenschap heeft zich de afgelopen tien jaar bloedserieus gebogen over dit onderwerp: is gebruik van nanodeeltjes op huid veilig of niet? Vrij recent heeft men geconcludeerd dat het veilig gebruikt kan worden, maar er blijven kanttekeningen voor mensen met zeer gevoelige, kapotte huidbarrieres die meer doorlaatbaar zijn en bij inademing. Mensen met zeer gevoelige huiden moeten überhaupt oppassen met wat zij smeren, ook met organic dus. Zij zijn vooral gebaat bij heel (liefst farmaceutisch) gezuiverde stoffen, en bij gebruik van zonnebrandsprays moet je altijd je mond dichthouden om inademing te voorkomen – ook kinderen! En de ogen dicht. Omdat nano toch een angstig dingetje blijft hebben veel merken deeltjes mineralen in zonnefilters wel veel kleiner gemaakt zodat ze een minder witte waas achter laten maar niet zo klein dat ze nanoklein zijn. Het is tegenwoordig ook verplicht ook gebruik van nanotechnologie op de verpakking te vermelden, en ik kom het opvallend weinig tegen. Lees hier mijn laatste stuk over nanotechnologie nog eens….
- Microbeads! Er is de afgelopen twee jaar mondiaal actie gevoerd om de plastic korrels uit scrubs te verwijderen en met succes! Vrij wel alle grote zichzelf respecterende merken gebruiken geen plastic korrels meer. Maar plantaardige producten uit plantenpitten of zout. Lees dit artikel nog eens uit 2013 waarin bedrijven al melding maakten te stoppen met de plastic korrels. Dit is de laatste jaren verder toegenomen.
Wat ik vooral mis in haar argumentaties is de zorg om hormoonverstorende stoffen, die nog eigenlijk teveel in ‘synthetische’ gangbare skincare wordt gebruikt en waarop het oog van wetenschappers en wetgevers wel steeds meer valt, om deze industrie zo veilig mogelijk te houden. Met name zonnebrandmiddelen zijn grootverbruikers van deze stoffen en conserveerstoffen hebben ook een bijsmaak, hoewel de paraben al op hun retour zijn. Ook laaien er nieuwe discussies op over het gebruik van antibacteriele stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen. De reden daarvan is dat ze ook de goede bacterien op je huid kapot maken, en dat wil je niet, want de huidflora houdt je huid immers gezond.
Lees meer actualiteiten in onze rubriek 100% Natuurlijk.
Lees hier meer over hormoonverstorende stoffen in cosmetica.