God heeft de man hersenen en een penis gegeven, maar niet genoeg bloed om ze tegelijk te gebruiken. Deze geweldige uitspraak is van de veel te vroeg overleden Robin Williams. Jarenlang heb ik – door schade en schande onwijs gebleven – gedacht dat dit een gegeven was, waar niet aan te tornen viel.
Goed nieuws voor een 60-jarige
Totdat mijn oog op een artikel viel, dat me net als vorige week weer werd aangereikt door de BeautyJournaal-redactie (jullie maken nog eens een luie journalist van me!). Het stuk stond op www.worldhealth.net en had als titel ‘Frequent Sex Improves Brain Function in Older Adults’. Dat was nog eens goed nieuws voor een 60-jarige zoals ik!
Bovengemiddeld seksueel actief
Nieuws ook dat haaks op de woorden van de betreurde komiek stond. Je werd niet simpeler van seks, het was juist het tegenovergestelde. Tenminste: als je ouder dan 50 was. Want dat bleek de groep te zijn, die in dit onderzoek van de Universiteit van Oxford centraal stond. En uit die studie kwam de conclusie dat mannen en vrouwen die voor hun leeftijd bovengemiddeld seksueel actief waren, beter scoorden in een reeks cognitieve testen.
Woorden die begonnen met een F
Een van die testen bestond uit verbale vloeiendheid, oftewel de snelheid waarmee iemand woorden kan produceren. Zo werd aan de deelnemers gevraagd om zoveel mogelijk dieren te noemen in zestig seconden en om woorden op te sommen die met de letter F begonnen (nee, ik ga die voor de hand liggende grap niet maken).
Nooit, maandelijks of wekelijks
Een andere test richtte zich op de visuospatiële functie, anders gezegd: het zien en verwerken van een waarneming in de ruimte. Er werd o.a. gevraagd om tekeningen te maken van hetgeen ze daarvoor hadden gezien. De allesomvattende conclusie was dat de zeg maar seksueel actievere 50plusser (wat een verschrikkelijk woord is dat toch) veel beter uit de testen kwamen dan de mannen en vrouwen die droog stonden. En met seksueel actief werd bedoeld: nooit, maandelijks of wekelijks.
De conclusie van het onderzoek
Met andere woorden: wekelijks was veel. En hier viel mijn mond open van verbazing. Wekelijks? Ik weet het niet hoor, maar ik zou het ’t liefst elke dag willen doen. Dat ik soms in slaap val en daardoor geen bewegingen als zijnde getrouwd kan maken, ligt puur aan het feit dat ik de vorige avond teveel seks heb gehad en ik oppederdepop ben.
Het bereiken van de zestigjarige leeftijd heeft er voor mij toe geleid dat ik bedlegerig ben geworden, maar dan in de geilste betekenis van het woord. Maar laten we het even niet over mij hebben, dat hebben we al genoeg op de zondag, maar over de conclusie van het onderzoek.
Je blijft scherper
De coauteur van het onderzoek, Dr. Nele Demeyere, bracht naar voren dat er een mogelijk verband was tussen de cognitieve functies en het vrijkomen bij seks van dopamine, het stofje dat gelukkig maakt. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Daar heb ik a) de kennis niet voor. En b) geloof ik stellig dat seks gelukkig maakt. Al denk ik dat wat eraan voorafgaat, namelijk de liefde, nog veel essentiëler is. Wat ik er wel aan wil toevoegen, is dat een gezonde seksdrive je meer in het leven doet staan.
‘Keep the plumming running’
Bij mensen die ouder worden, gaat vaak heel geleidelijk het licht uit. Geen werk, minder actieve bezigheden, minder seks. Journalist Willem Oltmans, die ook al niet meer onder ons is, zei ooit: ‘Keep the plumming running, dat is mijn motto. Anders verkroepoekt de zaak.’
En als je leeft en van het leven geniet, blijf je ook scherper. Zo denk ik erover. Al met al ben ik blij met het onderzoek. Want vanaf nu, als ik weer eens wat boodschappen ben vergeten, heb ik een geweldige reden om tegen mijn lief te zeggen: ‘Zullen we even?’