Niet-hormonale behandelingen voor vrouwen in de menopauze
De menopauze – medisch gedefinieerd als de afwezigheid van menstruatie voor de periode van een jaar – wordt veroorzaakt door een afname van de oestrogeen- en progesteronproductie in de eierstokken. Ongeveer 60% tot 80% van de vrouwen ervaart menopauze symptomen; meestal zijn dit opvliegers en vaginale droogheid. Studies tonen aan dat de symptomen van menopauze een decennium of soms zelfs langer kunnen duren, waardoor aanzienlijk veel 60-jarige vrouwen worden beïnvloed door dit fenomeen.
Hoewel klinische studies aantonen dat hormoontherapie veilig en effectief is om de meeste menopauze symptomen te bestrijden, wordt het niet beschouwd als de eerste en de beste optie. Dr. JoAnn Manson, docent vrouwengeneeskunde op Harvard Medical School, adviseert om tenminste 3 maanden nadat de eerste symptomen opkomen, bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen voordat je hormoontherapie probeert.
Verminderen van opvliegers
De volgende punten zijn effectief voor het verminderen van ongemakken door opvliegers:
- Therapie: Cognitieve gedragstherapie en, in mindere mate, klinische hypnose blijkt effectief te zijn bij het verminderen van opvliegers. Er is ook steeds meer bewijs dat gerichte stress-reductie de ernst van opvliegers kan verminderen.
- Medicatie: Paroxetine – een selectieve serotonine heropname remmer (SSRI) die ook gebruikt wordt om depressies te behandelen – is de enige non-hormonale medicatie die door de Food and Drug Administration specifiek is goedgekeurd voor het in bedwang houden van opvliegers. Andere antidepressiva, zoals fluoxetine en venlafaxine, bleken echter ook effectief te zijn bij het behandelen van opvliegers. Twee andere medicijnen op recept, namelijk gabapentine (een geneesmiddel voor chronische zenuwpijn) en clonidine (bloeddrukverlagend), kunnen ook helpen bij opvliegers.
- Gewichtsverlies: Vrouwen die overgewicht hebben of zwaarlijvig zijn, hebben vaak meer last van opvliegers in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht. Een aantal studies heeft aangetoond dat het verliezen van gewicht helpt bij het verlagen van de intensiteit van de opvliegers.
- Soja: Er is aardig wat bewijs dat soja houdende producten opvliegers kunnen verlichten. Over het algemeen zijn sojasoorten die hoog zijn in daidzeïne het meest effectief. Daidzeïne is een verbinding die in de darm kan worden omgezet in equol, een chemische stof die aan oestrogeenreceptoren hecht om het effect van oestrogeen in het lichaam te dupliceren. Daidzeïne wordt om deze reden ook wel plantaardig oestrogeen genoemd. Aangezien slechts 50% van de Aziatische en 25% van de blanke vrouwen de juiste darmbacteriën hebben die nodig zijn om equol uit daidzeïne te produceren, kunnen equol supplementen effectiever zijn dan soja. Er is bewijs dat een 10-milligram S-equol supplement (tweemaal daags ingenomen) opvliegers onder controle kan houden zonder schadelijke bijwerkingen. Er zijn echter nog wel meer studies nodig om de effectiviteit hiervan beter van te bepalen.
Verander je levensstijl
Veranderingen van je levensstijl, zoals het beoefenen van yoga of het aanleren van ademhaling- en ontspanningstechnieken kunnen bijdragen aan het verlichten van de menopauze symptomen. Ook is er overtuigend bewijs dat het regelmatig gebruik van kruidengeneesmiddelen, zoals zwarte cohosh, dong quai, ginseng en wild yam effectief is.
Niet-hormonale behandelingen voor vaginale droogheid
Na de menopauze worden de vaginale weefsels dunner en droger, wat jeuk veroorzaakt en vaak pijn doet. Volgens Harvard Special Health Report Woman’s Health getiteld “Vijftig en verder” zijn de volgende twee niet-hormonale behandelingen bewezen effectief bij het verlichten van symptomen van vaginale droogheid:
- Vaginale glijmiddelen: Deze op water of siliconen gebaseerde vloeistoffen of gels verminderen wrijving tijdens geslachtsgemeenschap. Glijmiddelen worden niet opgenomen door de huid en bieden dus geen langdurige verlichting. Ze moeten vlak voor de seks worden aangebracht.
- Vaginale moisturizers: Deze producten worden wel geabsorbeerd door de vaginale weefsels, zodat ze langdurige verlichting bieden bij jeuk en pijn. In tegenstelling tot glijmiddelen worden ze regelmatig toegepast.
Bron: Beverly Merz, Uitvoerend Redacteur Harvard Women’s Health Watch
Meer lezen over de menopauze op BeautyJournaal