Melanoom ontstaat meestal niet uit bestaande moedervlek
Nu de zomer geleidelijk aan ten einde komt, is het tijd om je badslippers op te ruimen en je strandtas weer naar zolder te brengen. Hoewel je zomerspullen misschien achterin de kast verdwijnen, is het toch raadzaam om je zonbescherming altijd binnen handbereik te houden. Voor bescherming tegen de schadelijke zonnestraling. Het jaar rond.
Zelfonderzoek
Omdat blootstelling aan de zon het risico op huidkanker doet toenemen en mensen in de zomermaanden nu eenmaal veel tijd buiten – en daarmee in de zon – doorbrengen, is de nazomer ook een geschikt moment om zelf je huid te onderzoeken. Hierbij is het belangrijk om goed te letten op verdachte plekjes en vlekjes op je huid. En volgens een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology zijn daarbij vooral nieuwe plekjes en vlekjes van belang om een melanoom – de meest dodelijke vorm van huidkanker tijdig te kunnen constateren.
Het onderzoeksteam bekeek 38 eerdere onderzoeken over in totaal 20.126 melanomen en concludeerde dat minder dan een derde (29 procent) van de melanomen ontstond uit een bestaande moedervlek. Terwijl de overgrote meerderheid (71 procent) van de melanomen juist op de huid verscheen als nieuwe plekjes. Bovendien waren de melanomen die ontstonden uit bestaande moedervlekken dunner dan de andere melanomen, hetgeen betekende dat deze patiënten een gunstiger prognose hadden.
Raak vertrouwd met je moedervlekken
Onderzoeker Caterina Longo, dermatoloog aan de Universiteit van Modena in Italië licht toe: “Omdat het waarschijnlijker is dat de ziekte zich voordoet als een nieuw plekje op de huid, is het dus belangrijk om vertrouwd te raken met je bestaande moedervlekken. Kijk bij zelfonderzoek niet alleen naar verandering van deze bestaande moedervlekken, maar ook naar het verschijnen van nieuwe.”
De American Academy of Dermatology (AAD) spoort mensen aan om regelmatig zelfonderzoek te doen. Eventueel geholpen door een partner of vriendin, die je rug kan inspecteren. En ook de schoonheidsspecialiste kan een belangrijke rol vervullen bij het tijdig signaleren van veranderingen van je huid; we schreven er al eerder over.
Broad-spectrum bescherming
De AAD adviseert bovendien om gebruik te maken van een zonbeschermer met SPF 30 of hoger, die beschermt tegen het volledige gamma aan zonnestraling. Dit klinkt wellicht als een no-brainer, maar onderzoek toont aan dat slechts 39% van de consumenten broad-spectrum bescherming meeneemt als een belangrijk criterium in de keuze voor een bepaald zonproduct. Roopal Kundu, professor dermatologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago legt uit: “SPF is niet het enige criterium voor een goede zonbeschermer. SPF zegt namelijk alleen iets over hoeveel bescherming het product biedt tegen UVB-straling. Om beschermd te zijn tegen zowel UVA als UVB straling, beide veroorzaken huidkanker, heb je een product nodig dat een breed spectrum aan zonnestraling afvangt.”
SpotSkinCancer
Voor meer informatie over het voorkomen en detecteren van huidkanker: breng eens een bezoekje aan de website van de AAD, www.SpotSkinCancer.org. Je vindt er instructies voor zelfonderzoek en kunt er een zogenaamde ‘body mole map’ downloaden, waarop je moedervlekken kunt bijhouden.