Zelden lees je zulke positieve verhalen over een zo gevoelig onderwerp: vaginale droogheid, slapte van de inwendige huid, urineverlies en verminderd plezier in seks.
Vrouwen zijn aanvankelijk een beetje angstig om hun vagina te laten behandelen met radiofrequentie, maar als ze eenmaal ervaren wat het oplevert, is de emotionele en fysieke winst echt groot, vertelt de Nederlandse dermatologe Aleida Dijkstra in gesprek met BeautyJournaal.
Wat een opluchting….
‘Vrouwen voelen zich weer vrij tijdens het sporten, en in bed met hun partner. De klok is jaren teruggezet, ze voelen zich weer jong.’
Het geheim is de Geneveve behandeling van Vivive Medical. Aleida Dijkstra behandelt sinds enige tijd vrouwen met vaginale klachten hiermee.
Radiofrequente golven verstrakken het bindweefsel
Geneveve is een behandeling van de vagina waarbij er zowel inwendig behandeld kan worden, als rond de plasopening, om huid te verstrakken met radiofrequentie geluidsgolven. De geluidstrillingen verwarmen de huid, dit voel je niet omdat er ook simultaan gekoeld wordt, waardoor er meer collageen aangemaakt wordt.
Geneveve bestaat uit een handstuk dat er uitziet als een tandenborstel. Er zit dan geen borstel op maar een gladde, vervangbare kop met een contactplaatje wat radiofrequente golven uitstoot. De sterkte is standaard ingesteld.
Als bekkenbodemspiertraining niet helpt bij licht urineverlies
De grootste groep vrouwen die Aleida behandeld zijn vrouwen met lichte incontinentieproblemen waarbij bekkenbodemspier training niet helpt. In mindere mate komen vrouwen bij haar om de huid van de vagina inwendig te laten verstrakken. Deze kan verslappen na een bevalling. Als vrouw ervaar je dan een wijdere vagina tijdens de gemeenschap. Met een mooi woord heet dat introïtus.
Naar schatting heeft 25%-50% van de volwassen vrouwen stressincontinentie
Aleida: ‘Het verbaast me wel eens hoeveel vrouwen er zijn met incontinentieproblemen. Zij hebben dan vaak jaren bekkenbodemspier trainingen gehad, terwijl dit bij een deel van de vrouwen helemaal niet blijkt te helpen. Spierverslapping wordt per definitie gekoppeld aan urineverlies, maar er kan ook sprake zijn van huid- en bindweefselverslapping. Verslapping van het steunweefsel dat over de spier heen ligt en rond de urine-uitgang.
Hoest en net te laat naar de wc rennen
‘Het gaat dan om stressincontinentie (beter gezegd: inspanningscontinentie), veroorzaakt door drukverhoging. Bijvoorbeeld bij hoesten, lachen, sporten. Ook het zg. urge-incontinentie speelt een rol, urineverlies doordat men het toilet niet kan halen. De meeste vrouwen die hier last van hebben, zijn tussen de 35-65 jaar.
Belangrijk is aandacht voor slijmvlies en bindweefsel
‘Specialisten controleren wel een verzakkingen van baarmoeder en/of blaas, en plaatsen dan eventueel een ring, een pessarium en een zogeheten midurethraalbandje dat onder narcose wordt aangebracht. Bij stressincontinentie helpt dit vaak maar in 50% van de gevallen, en veel vrouwen houden het dragen van een ring niet vol.
‘ Met een bandje gaat het iets beter. In het uiterste geval volgt een operatie om de verzakte organen weer wat omhoog te plaatsen. Maar dan is er wel sprake van ernstiger incontinentie. Een optie is ook een chirurgische plastiek, vooral noodzakelijk als er sprake is van ernstige verzakkingen of slapte.
Geneveve voor de mildere klachten
‘Alleen in geval van geen of milde verzakking en milde incontinentie is Geneveve een uitkomst.’
50 minuten in de gynaecologische steunen, eens per jaar
Een incontinentie-behandeling met Geneveve duurt 50 minuten. Aleida stelt voor dat je een koptelefoon en een fijn muziekje meeneemt om te ontspannen tijdens het uur dat je ligt. De dermatologe legt uit: ‘Ik verdeel de vagina in een soort klok. Je krijgt honderd pulsjes aan het begin, honderd pulsjes dieper in de schede, en dan nog twintig aan weerszijden van de plasbuis.
Hoe lang duurt het voordat je effect hebt?
‘Er wordt gewerkt op de collageenstimulatie van het type I, middels de stimulatie van fibroblasten. Collageenaanmaak heeft tijd nodig. Na 30 tot 60 dagen begin je iets te merken. Het collageen wordt als het ware geremodelleerd, wat zich uit in wat meer volume van het weefsel. Een kussentjes-effect om het simpel te zeggen.
Hoeveel dikker het collageen wordt is momenteel in klinisch onderzoek in Amerika. Maar ik hoor van vrouwen die ik behandeld heb, dat ze erg positief zijn. Hun incontinentie is over. Daar kun je erg gelukkig van worden.’
Effect houdt 12 maanden aan
Uit onderzoek van Vivive, de producent van de Geneveve houdt het effect van een behandeling twaalf maanden aan voor bijvoorbeeld de vaginale huidverstrakking. Aleida vermoedt, ze is nu een jaar ermee bezig, dat dit ook voor incontinentie geldt. ‘Het is het beste als je eens per jaar terugkomt voor bij-behandeling’.
Verslapte vagina na de bevalling
Vaginale laxiteit, ofwel verslapping van het vaginale gebied, is een tweede mogelijkheid voor behandeling. In Amerika is hier al redelijk wat vraag naar. In de praktijk van dokter Dijkstra komt het minder voor. ‘Mede omdat mijn cliënten wat ouder zijn, rond de veertig en ouder. De vraag naar vaginale huidverstrakking is er vooral bij jongere vrouwen. Bijvoorbeeld na de eerste bevalling.
Meer gevoel beleven
‘Bij deze vraag behandelen we alleen het eerste deel van de schede van binnen. Dat is ook het gebied waar het meeste gevoel zit tijdens het vrijen. Ook de G-spot zit hier. Vrouwen willen weer meer gevoel beleven.’
Kun je ook zien dat er sprake is van huidverslapping?
‘Vrouwen vertellen wat ze voelen, maar je ziet het ook aan de schaamlippen. Ze gaan iets meer hangen, ook de binnenste schaamlippen kunnen wat meer naar buiten komen. Je kunt met Geneveve het kleine gebied van binnen behandelen, maar ook aan buitenkant. De schaamlippen zijn weer wat volumineuzer te maken, waardoor de kleine schaamlippen weer hun plek binnen terugkrijgen.
Voor wie is vaginale verstrakking geschikt?
‘Het beste resultaat wordt behaald bij vrouwen die 1-2 bevallingen hebben ondergaan, nog niet in de overgang zijn en bij wie er sprake is van milde tot gemiddelde verslapping
Is Geneveve ook geschikt tegen vaginale droogheid?
‘Nee, daarvoor hanteer ik de Diva laser. Deze laser bevordert de conditie van het slijmvlies. De doorbloeding wordt verbeterd, en de pH-waarde van de huid wordt beter. Ook dat werkt heel goed. Maar vaginale droogheid is een ander probleem dan incontinentie en verslapping. Na een Diva behandeling kun je nog wel een verstrakkingsbehandeling doen met Geneveve.
Wat kost een behandeling?
De Geneveve voor huidverstrakking kost 1500 euro, en duurt iets minder lang dan de incontinentiebehandeling. De behandeling voor urineverlies kost 2000 euro. In Nederland wordt het helaas nog niet vergoed. In Denemarken inmiddels wel. Dus wie weet.’
Wil jij meer weten over de mogelijkheden met Geneveve? Heb je vragen over jouw specifieke probleem of gerelateerde vragen aan de dermatologe? Mail ons via het contactformulier en we zorgen ervoor dat Aleida Dijkstra jou persoonlijk antwoordt.