‘Nooit meer dat warme drukkende huid gevoel, alsof je wilt ontploffen.’

08:47 - 05:16
luistertijd 08:47 - leestijd 05:16

Als ik op een avond door mijn tijdlijn op LinkedIn scroll zie ik een post van dermatoloog Wim Venema. Hij is vol lof over een wonderlijke behandelmethode tegen rosacea, die wordt uitgevoerd door schoonheidsspecialiste Rositta in Assen.

Klinisch bewijs voor ongelofelijke resultaten

Wim kan het klinisch nog niet verklaren dat mensen bij haar zo duurzaam van hun ernstige rosacea af komen, maar de voor- en nafoto’s van haar klanten liegen er niet om. Vuurrode gezicht die verworden tot normale, lichte, egale huiden. Ik zit er ook lang naar te kijken en ga wat googlen. Van Wim weet ik inmiddels dat hij binnenkort een klinisch onderzoek start.

Behandelde mevrouw in Rositta Kliniek in 2017

De methode wordt een concept

Ik besluit contact te zoeken. Het duurt even, maar ontmoet ik haar partner en zakenman Dirk Brink. In Amsterdam, waar gesprekken gaande zijn om deze bijzondere methode in de nabije toekomst aan meer artsen en huidtherapeuten te gaan leren, zodat de behandeling op grotere schaal gegeven kan worden. Rositta’s behandeling werkt. Zo getuigt ook het beeld van de Belgische psycholoog, prof. Dr. Mattias Desmet.

De kliniek ademt het gevoel van thuiskomen

Ik reis af naar Assen. In een schitterend historisch koopmanshuis aan de Vaart zetelt de kliniek. Binnen word je verrast door de Wall of Fame met foto’s van genezen vrouwen en mannen. Een caleidoscoop van kleuren en curiosa die de inrichting van de kamers vult, komt op je af. Het oogt grappig, maar het doet vooral iets met je: je wordt er vrolijk van, je voelt je thuiskomen. Zeker als ook de wervelende energie van Dirk door het pand waart.

In de ontvangstkamer zitten vrouwen met elkaar in gesprek. Iedereen kent Dirk, en Dirk kent iedereen.

Het opvallende, huiselijke interieur van de kliniek.

Rosacea is geen modeverschijnsel

Onwennig? Als je de strakke, koele afstandelijke gepaste sfeer in de Randstedelijk Nederland kent in instituten? Ja. Maar ik leer al snel dat het hier, wellicht aanvankelijk onbedoeld, een functie heeft. De gezelligheid, de voluptueuze inrichting doet je even vergeten door welke ellende je heen gaat. Echt. Het begint ook mij te dagen dat wie lijdt aan rosacea, dat door de beroemde Nederlandse dermatologisch professor Neumann enkele jaren geleden aan mij nog in een interview werd afgedaan als een modeverschijnsel, zowel psychisch als fysiek lijdt. Big time.

Als het verstikkende huidgevoel weg is

Rosacea heeft zo’n impact op je leven,’ vertelt Dirk in zijn koningsblauwe werkkamer. ‘We maken hier echt ontladingen mee. Vrouwen die met elkaar staan te huilen. Van opluchting. Eindelijk, eindelijk…verlost van die eeuwig rode huid en dat altijd drukkende gevoel van binnenuit, alsof je wilt ontploffen. Een verstikkend huidgevoel.

‘Heel schrijnend. Niet meer naar buiten durven gaan. Stoppen met werken omdat je gepest wordt.’ Dirk maakt het dagelijks mee en kijkt er niet meer van op. En ik, als journalist met 24 jaar in dit vak, weet niet wat me overkomt. Al mijn antennes staan uit. Hier gebeurt meer dan een klinische behandeling, hier is ook emotionele aandacht. Voor mensen die zich echt wankel voelen.

De rosacea van Sanne

Pijn en moeheid

Ik voel het ook bij Sanne, een 30-jarige moeder van drie jonge kinderen, die ik volg tijdens mijn videoreportage. De emotie, spanning, opluchting, pijn, moeheid. Dirk zei tegen haar: ‘Meisje, maak je niet druk meer. Je bent er straks van af. Het komt goed.’ ‘Je geeft ze vertrouwen,’ legt hij uit. ‘Dat hebben ze zo nodig. De huisarts zegt: leer er maar mee leven. De dermatoloog geeft middelen die tijdelijk helpen – in veel gevallen.’

Wie is Rositta, wat is haar geheim?

Maar, wat gebeurt hier nu feitelijk? Wat is het geheim van de 59-jarige Rositta die in 1994 als vluchtelinge vanuit Georgië naar Nederland kwam? Dertig jaar ervaring heeft ze inmiddels met de behandeling van deze nare huidziekte en de methode is proefondervindelijk ontstaan. Het is een mix van theoretische kennis over de huid die ze ooit leerde in Tbilisi, een speciale huidbewerkingstechniek & lotion en een niet nader te definiëren gave om mijt op te sporen – door kijken en voelen – in de huid. Demodex ja….de grootste boosdoener bij rosacea.

Hoe ze Demodex mijt te lijf gaat

Ik kijk mee in haar eigen beigekleurige kamer. Wat ze doet is eigenlijk de huid heel licht uitknijpen. Demodex mijt kun je met laser doden maar de eitjes dus niet en die verwijdert Rositta met haar methode. Ze prikt de huid eerst aan met een heel dun pennetje, nog net niet zo scherp als een injectienaald, en daarna duwt ze met haar vingers volgens een speciale techniek – niet geheel pijnloos – de eitjes eruit.

De wangen van Sanne zijn rood en vertonen veel gaatjes. Hierin hopen eitjes van de Demodex mijt zich op. Rositta prikt de ophopingen aan en duwt ze vervolgens uit.

De strooptocht naar eitjes

Je denkt vaak, als de mijt dood is, zijn er ook geen eitjes meer, maar dat is niet waar. Vergelijk het maar met hoofdluis. De diertjes kunnen eruit zijn, maar die eitjes (neten) blijven achter en die moet je er heel zorgvuldig uit kammen. Kammen en nog eens kammen.

Is dit oldskool medisch handelen, van Rositta Kayser? Of is dit inderdaad het Ei van Columbus, omdat alleen maar smeren en antibiotica innemen niet afdoende is. Knijpen en nog eens knijpen. En elk dag de huid behandelen met haar speciale lotion, gebaseerd op een heel oud apothekersrecept aangevuld met extra antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen. Allemaal uit de natuur, en kun je ook meer over zien in de video die we met Rositta maakten.

Veertien dagen achtereen naar Rositta

Het is een intensief traject, want je komt 2x 5 dagen achter elkaar bij Rositta en haar collega’s. De behandeling duurt gemiddeld een uur. Dirk: ‘In de derde week, als er totaal zo’n twaalf á dertien behandelingen hebben plaatsgevonden gaan we kijken of we een periode over kunnen slaan, of dat er juist nog opvlammingen zijn.

Een indrukwekkende muur voor- en nafoto’s van behandelde mensen…

In twee tot drie weken een nieuwe huid

Je krijgt eigenlijk in twee tot drie weken een nieuwe huid. Je ziet schilferingen, die ze niet mogen verwijderen. ‘Dat ontstaat zowel door het bewerken van de huid als door de lotion. De combinatie van  beide is noodzakelijk en maakt deze methode (de Rositta methode) succesvol. We behandelen bij het opstarten van de behandeling de wangen veelal om en om, zodat er een dag tussen zit voor herstel. Meestal zie je ‘s avonds al dat de ergste roodheid wegtrekt van de behandeling. De volledige behandeling duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen.

Sanne’s gezin lijdt onder de stress

De dag dat ik de kliniek bezoek, krijgt Sanne haar tweede behandeling, en daar kun je nu hier ook op BeautyJournaal een video van zien. Ze vertelt me dat ze nu al meer ontspanning ervaart, omdat ze serieus het gevoel heeft aan een oplossing te werken. ‘Niet alleen mijn drukke gezin, maar ook mijn rosacea geeft stress. Altijd die rode huid. Ook mijn gezin merkt het aan mij. Het is een vicieuze cirkel, als het niet goed met mij gaat, heeft mijn gezin daar ook hinder van.

‘We claimen geen genezing, maar er ontstaat een vorm van immuniteit, dat wel…’

Dirk besluit: ‘We kunnen niet zeggen dat we het kunnen genezen. Maar het is zo bijzonder te zien dat rosacea juist eerst verergerde. Stress, alcohol, zelfs cola. Het heeft geen invloed meer.’

Als jij contact wilt…

Wil jij meer weten over deze bijzondere behandeling? Neem dan contact op met Rositta Kliniek in Assen.

 

Lees ook