De mannelijke schoonheidsspecialist, hoe staat hij in zijn vak? Michael Heffels vertelt….
Michael Heffels (31) had er nooit aan gedacht om schoonheidsspecialist te worden maar toen hij via zijn schoonmoeder het beauty-vak inrolde wist hij het zeker: “Dit is wat ik doe, dit is waar mijn passie ligt.”
Klopt het dat je eigenlijk toevallig het beauty-vak ingerold bent?
“Inderdaad. Onze zaak, Huidinstituut Beauté, was destijds van mijn schoonmoeder Bea van Schijndel en zij heeft mij enthousiast gemaakt voor het vak van schoonheidsspecialist. Ik had altijd al affiniteit met de huid en was toen ook al geïnteresseerd in hoe je een huid moest verzorgen en huidproblemen kon behandelen. Toen Bea mij eens vroeg mee te gaan naar een cursus bindweefselmassage, raakte ik echt geïnteresseerd.
Bindweefselmassage zónder lange nagels
“Nou vond mijn schoonmoeder het helemaal niet leuk om bindweefselmassages te geven; ze had van die mooie lange nagels en die zitten vreselijk in de weg bij massages. Ik nam het van haar over.
Het échte vak leerde ik van haar
“Na verloop van tijd leerde ze me andere behandelingen uitvoeren. Ik werd steeds enthousiaster, ik dacht, dit past bij mij, dit is wie ik ben, wat ik wil, waar ik me goed bij voel. Ik heb de opleiding schoonheidsspecialist afgerond, maar eerlijk….eigenlijk heb ik alles van mijn schoonmoeder geleerd.”
Wat vind je zo fascinerend aan de huid?
“De huid kan zo veel, dat vind ik het mooie er aan. Je ziet als schoonheidsspecialist vaak een huid die in een slechte conditie is: een luie huid, een huid die geen verzorging heeft gekregen, of een huid die vooral is behandeld met vaseline-houdende producten.
De huid herstelt zichzelf…dankzij prikkels
“Door zo’n huid de juiste prikkels te geven, gaat hij zichzelf herstellen en dat is zo mooi om te zien. Het is prachtig dat je zoveel kunt doen om een huid te stimuleren, te helpen zichzelf te herstellen! Ik vind het ook mooi om te zien hoe een huid zichzelf herstelt als er bijvoorbeeld een krasje of wondje op zit. Dat is toch fantastisch, dat een huid dat kan?
“De huid vernieuwt zichzelf iedere achtentwintig dagen, dat vind ik ook een fascinerend proces. Natuurlijk is een gezonde huid niet vanzelfsprekend. Er zijn zoveel problemen waar een huid last van kan hebben: acné, eczeem, psoriasis. Het is mooi dat je dat kunt behandelen, een bijdrage kunt leveren aan het genezingsproces.”
Welke behandelingen zijn je favorieten?
“Ik werk graag met apparatuur, vooral met radiofrequentie. Ik vind dat een hele mooie manier om de huid te stimuleren, er voor te zorgen dat de huid zichzelf verstrakt en verstevigt, opnieuw collageen gaat aanmaken. Een peeling vind ik ook prachtig, die werkt bijvoorbeeld heel mooi op een onzuivere huid.
De voorkeur voor apparatuur
“Ik wil altijd op een natuurlijke manier het maximale uit een huid halen, de huid zoveel mogelijk aanzetten zichzelf gezonder en mooier te maken. Daarom werken we ook nooit met botox of fillers. Ik heb er niks op tegen maar daar zijn voldoende andere instituten voor.”
- Benieuwd met welke apparatuur Michael werkt, dat lees je ondermeer hier….
De beautywereld is een vrouwenwereld. Hoe hou je je als man daar staande in?
“Ja, dat merk je wel! Op brieven van leveranciers staat altijd ‘Beste Mevrouw’. Loop je op een beurs dan krijg je bij de meeste stands geen flyer omdat ze je niet als schoonheidsspecialist zien. Ik weet niet wat de oplossing is. Misschien moeten meer mannen schoonheidsspecialist worden?
Goede kappers en visagisten zijn toch ook mannen?
“Klanten doen er overigens niet moeilijk over, die vinden het vaak juist leuk, iets bijzonders. Ik merk dat vooral vrouwelijke klanten het bijzonder vinden om een man als schoonheidsspecialist te hebben, ze vinden het leuk om dat aan hun vriendinnen te vertellen. Goede kappers en goede visagisten zijn tenslotte ook meestal mannen, zeggen ze dan, zoals bijvoorbeeld Mari van de Ven en Maik de Boer.”
Denk je dat je als man anders naar het vak kijkt dan je vrouwelijke collega’s?
“Ik denk dat mannen een andere inslag, een andere blik en een andere houding hebben naar de klant toe. Daarmee wil ik niks ten nadele zeggen van vrouwelijke collega’s, maar mannen zijn wat feitelijker, meer straight to the point. We vertellen een klant eerlijk wat het probleem is en wat voor resultaat ze kan verwachten.
We staan er zakelijker, probleemoplossend in
“De klanten voelen dat ook en ze zijn blij dat je eerlijk en duidelijk bent. We staan er heel probleemoplossend in en die zakelijke benadering wordt gewaardeerd. Bij vrouwelijke collega’s speelt er wellicht toch wat meer emotie, of is er toch wat jaloezie tussen klant en schoonheidsspecialist. Of de klant voelt zich een beetje geïntimideerd door een perfect verzorgde vrouwelijke schoonheidsspecialist. Nogmaals, niets ten nadele van de vrouwelijke collega’s, maar ik denk wel dat die dingen een rol spelen.”
Zijn je klanten voornamelijk vrouwen of komen er ook veel mannen?
“Vooral vrouwen, maar er komen ook relatief veel mannen, ik vermoed dat het feit dat ik een man ben drempelverlagend werkt. Veel mannen komen uit zichzelf, sommigen via een vriendin of hun vrouw. Soms zijn mannen in eerste instantie wat huiverig, al dat gefröbel is niks voor mij denken ze dan.
Mannen willen er fris uitzien
“Maar na één behandeling is dat meestal wel over. Veel mannen vinden het prettig om te komen, ze willen er graag zo goed mogelijk uitzien. Logisch, we leven tenslotte in een maatschappij waarin je representatief moet zijn. Mannen willen er fit uitzien, een frisse uitstraling hebben.
De juiste verzorging, goed eten én rust
“Ze willen geen wallen, geen grauwe huid. En daar kunnen we ze bij helpen. Door middel van behandelingen, maar ook door tips te geven. Het is in feite een driehoek: de buitenkant, de binnenkant en de rust. Zorg voor de buitenkant met de juiste verzorging en door bijvoorbeeld op te letten met de zon. Zorg voor de binnenkant door goede dingen te eten en te drinken. En zorg voor rust; ontspan jezelf, voorkom stress. Al die dingen dragen bij aan een gezond en mooi uiterlijk, voor zowel mannen als vrouwen.”
- Wat is een van Michaels favoriete merken? Dat lees je hier…
Wat vind je de vervelende kanten van je werk?
“Daar kan ik kort over zijn: niks. Het voordeel is natuurlijk dat ik eigen baas ben en de boel zelf kan sturen. We doen bijvoorbeeld geen lichaamsbehandelingen, geen lichaamsmassages, we waxen niet. Dat past gewoonweg niet bij me.”
Tenslotte: wat zijn de toekomstplannen?
“Het bedrijf voortzetten, laten bloeien, uitbouwen, groeien. Meer personeel, meer klanten. We werken nu met zijn drieën, daar zou ik graag iemand bij willen hebben. Verder wil ik natuurlijk alle nieuwe ontwikkelingen blijven volgen en zien wat die voor mij en voor onze klanten kunnen betekenen.
“Met het aanbod dat we nu hebben kunnen we al heel veel bieden, we kunnen al heel erg veel heel mooi behandelen. Maar de beautywereld is altijd in beweging, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. En het is natuurlijk prachtig om dat te volgen en er op in te spelen.”
Michael is te vinden bij: Huidinstituut Beauté, Maasstraat 19, 5361 GE Grave (bij Nijmegen), www.verjongjehuid.nl