Vorig jaar heb ik jullie deelgenoot gemaakt van het feit dat ik mijn tanden ging laten corrigeren met de doorzichtige beugels van Invisalign. Lees hier mijn review over de eerste drie maanden nog eens . Het heeft erg lang geduurd voordat ik met een tweede verslag kwam, maar dat had een reden: het ging helemaal niet goed, en daarover ga ik je meer vertellen.
Even terug naar het begin: waarom ik voor Invisalign koos
Na spannende overwegingen om het wel of niet te doen ging ik toch overstag in het voorjaar van 2018. Naarmate ik ouder werd, zag ik dat mijn tanden en kiezen steeds schever gingen staan en gezien mijn goede mondgezondheid vond ik dat toch wel zonde.
Het gemak…en de milde correcties
Voor ouderwetse brackets ben ik nooit te porren geweest, de kunststof bitjes van Invisalign, die je eruit kan halen naar behoeven bij eten en drinken vond ik een uitkomst. De draagtijd van 22 uur per dag is altijd een uitdaging gebleven, maar ik kan je zeggen: nu alles weer goed gaat, kom ik een heel eind!
En toen ging het mis….
Helaas ging het in 2018 na twee maanden al mis. Nu ja, eigenlijk achteraf bezien, ging het vanaf dag 1 al niet goed. Ik had veel last van de enorm scherpe randen van de bitjes.
Slijpen en afplakken?
Door mijn toenmalige behandelaarster werd mij geadviseerd om de randjes van de bitjes in het begin met orthodontisch gum af te plakken en waar nodig de bitjes bij te knippen of te vijlen. Ik had vooral in Amerikaanse reviews op Realself.com gelezen dat mensen dat ook vaak deden.
Hoort dat wel?
Raar vond ik het wel, dat je zelf je beugels moest bijvijlen en knippen, maar ik deed het maar. Helaas was ik er niet goed in, om met een kleine schaar en vijl in de weer te moeten gaan. Ik ben niet in de wieg gelegd voor dit kleine motorische werk. Bovendien dacht ik ook: waarom zou je dit moeten doen, ze goedkoop is de behandeling niet?
Gortdroge mond en ontstekingen
Tot dat ik de eerste ontstekinkjes begon waar te nemen op mijn bovenlip, vanaf het derde bitje, dus na 1,5 maand (je draagt bitjes telkens twee weken en dan vernieuw je ze). Ik dacht aanvankelijk dat het door mijn droge mond kwam als gevolg van het dragen van de bitjes. Bij nadere inspectie dacht ik wel eens: zou ik koortslip hebben? Maar ik heb dat in 54 jaar nog nooit gehad.
Kauwen op de bitjes en brandende tong
De pasvorm van de bitjes begon mij ook steeds moeilijker te vallen. Het vijlen, het inplakken van gom langs te randen….Ik begon ook op de bitjes te kauwen, wat ik heel merkwaardig vond. Tot dat het echt niet meer ging: mijn tong begon te branden, mijn hele mond ging zeer doen.
Geen goede follow up
Bij mijn toenmalige behandelaarster kwam ik niet verder. Ik werd geadviseerd de bitjes dan maar niet meer te dragen. Maar wat dan? Je wilt toch verder met het proces, ik zag dat sommige tanden onderin al aan hun verschuivingsproces begonnen.
Ik voelde me rot. In de steek gelaten door de tandarts die geen nazorg bood, wat als medisch behandelaar zeker zou moeten.
Op zoek naar de oorzaak
Samen met dermatoloog uit het BeautyJournaal expertteam, Francis Wu, begon ik te speuren op het Internet naar allergische reacties op Invisalign, omdat Francis ook vermoedde dat dit een rol zou kunnen spelen.
- Krijg jij je bitjes ook zo moeilijk uit, en kost het je je nagels? Met dit slimme haakje wordt het een stuk eenvoudiger!
Was het allergie?
We troffen diverse onderzoeken aan over het materiaal en FDA rapportages uit periodes tussen 2010 en 2014 over allergie op een stof in het materiaal. Het maakte mij ongerust. Zou ik allergisch zijn? Invisalign bitjes worden gemaakt van polyurethaan, er zat een stof in het materiaal dat isocynate heet, en allergie kon veroorzaken.
Uiteindelijk heb ik met Invisalign zelf contact opgenomen en mijn verhaal gedaan. Ik sprak met de Director Clinical & Professional Education op EMEA niveau en zij was zeer behulpzaam. Ze gaf aan dat er sprake van een allergie zou kunnen zijn, maar dat moest ik dan wel laten onderzoeken, voor mijn eigen veiligheid. Volgens Invisalign krijgt ongeveer 1% van de gebruikers een allergische reactie op het materiaal.
Nieuwe bitjes, andere vervaardigingsprocedure
Verder kreeg ik het voorstel om, indien ik dat nog wilde, over te gaan op een hele nieuwe serie bitjes die een andere vervaardigingsprocedure hadden ondergaan.
Dit hield in dat de bitjes op een andere manier gereinigd zouden worden na productie (niet meer met reverse osmosis purified water rinsing and deionized water immersion, maar met reverse osmosis purified water rinsing en isopropyl alcohol) en dat ze met de hand geslepen zouden worden, en niet machinaal.
Verder had de Education Director het vermoeden dat er wellicht iets niet goed was met de pasvorm. Dat vermoeden bestond ook bij de orthodontist naar wie ik uiteindelijk ben toegegaan om de behandeling voort te zetten. Hij twijfelde enigszins of er bij mij sprake was allergie. Door pasvormproblemen met protheses kunnen veel uiteenlopende mondklachten ontstaan.
Naar een andere specialist
Ik had geenszins vertrouwen meer in de tandarts waarvoor ik aanvankelijk wel gekozen had omdat zij de grootste aanbieder van Invisalign behandelingen in Nederland, en zo dacht ik: ook de meeste ervaring heeft.
Warm bad bij de orthodontist
Dr. Ronald Jonkman heeft bij de ACTA in Amsterdam mijn behandelingstraject voortgezet. Mijn keuze op hem viel omdat hij a. een orthodontist is, en geen tandarts, b. omdat hij ook wetenschapper is, en vanuit die hoedanigheid ook leiding geeft aan de Tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam.
Nieuwe bitjes
Hij was heel geïnteresseerd in hetgeen mij overkomen was, nam ook de tijd voor me, en dat gaf me veel vertrouwen. Jonkman maakte nieuwe scans, en zorgde ervoor dat ik de bitjes met de speciale wassing kreeg en in handgeslepen vorm. Bovendien zette hij minimaal knopjes op de kiezen en tanden, wat ook de draagbaarheid absoluut ten goede komt.
Hij wist ook van het bestaan van deze alternatieve materiaaloptie. Hij had het al eens eerder geadviseerd aan een patiënt, en die had nadien ook geen last meer van de bitjes. Het blijft mij bevreemden dat de grootste aanbieder van Invisalign in ons land dit advies niet kon geven, omdat ze er blijkbaar geen weet van had.
Zou het goed komen?
Aanvankelijk was ik natuurlijk behoorlijk sceptisch om een tweede ronde in te gaan. Zouden de lipontstekingen en het mondbranden weer terugkomen? Ik moest er niet aan denken, want dan was het einde verhaal. Aan traditionele beugels moest ik echt niet denken.
Na vier maanden opnieuw beginnen
Nadat ik met de oude bitjes gestopt was- en voordat ik aan de nieuwe begon (pakweg vier maanden later), gingen de klachten langzaam over. Twee maanden nadat ik met de oude bitjes gestopt was, deed ik uit nieuwsgierigheid er toch weer eens eentje in, en het gekke was dat ik binnen een uur alweer de branderigheid in mijn mond kreeg.
Maar ik ga er hier verder niet meer over speculeren. Ik heb met de nieuwe behandeling bij Ronald Jonkman nimmer meer problemen gehad. Geen droge mond, geen gekauw op bitjes, geen scherpe randen, geen brandende tong, geen uitslag.
Je zal je nu afvragen waarom ik toch geen allergietest heb laten doen. Wel, ik wilde eerst afwachten hoe het nieuwe materiaal zou bevallen. Als het dan weer fout zou gaan, zou ik dit zeker gedaan hebben. Ik vertrouwde ook op de inzichten van Jonkman en de Education Director van Invisalign.
Mooi resultaat
En nu na ruim zes maanden (in totaal ben ik dus al acht maanden in behandeling, de eerste periode meegerekend) zie ik al een fraai resultaat ontstaan.
Mijn ondertanden komen steeds mooier op een rij te staan. Ook mijn boventanden komen gelijkmatiger in de kaak te staan. Ik heb nog steeds een overbite, maar daar geef ik niet om. Die heb ik sinds kindertijd. That’s me.
De crowding verdwijnt, de randboog wordt breder
Het is ook een heerlijk gevoel om te ervaren dat de crowding van tanden verdwijnt. Het voelt veel gladder aan. Ook het gevoel weer meer ruimte in de mond te krijgen is erg prettig.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik tot nu toe heel tevreden ben over het geen ik al zie. Ik ben nu bij bitje 13 en ik heb er twintig. Ik weet nog niet of er nog een nabehandeling komt. We zien wel. Ik wissel de bitjes nu om de tien dagen, de eerste 10 bitjes droeg ik telkens 14 dagen. Omdat ik nu sneller wissel, ga je ook nog sneller resultaat zien.
Tips als je problemen krijgt
Ik wil je het advies meegeven om vooral niet door te blijven lopen, als er problemen ontstaan.
- Zijn er vermoedens van allergie, laat het onderzoeken, via tandarts, huisarts of dermatoloog.
- Zijn er slechte scans gemaakt, heb je daar een vermoeden van, vraag om een aanpassing aan je behandelaar: nieuwe scans bijvoorbeeld, en dus nieuwe bitjes.
- Kom je er niet uit met je behandelaar, vraag dan advies bij het Tandheelkundig Informatie Punt (https://www.knmt.nl/voor-patienten/help-ik-heb-een-klacht).
- Ook bestaat de mogelijkheid om Invisalign zelf te raadplegen. Bijvoorbeeld via hun social media kanalen, zoals Facebook: https://www.facebook.com/invisalign.nl/.
- Ook zijn er via Facebook diverse groepen te vinden waarin je over je behandeling kunt praten met andere Invisalign gebruikers.
- Vanzelfsprekend kun je me altijd een email sturen als je meer details wilt over de situatie waarin ik terecht kwam, via info@beautyjournaal.nl
Tot slot nog een tip over de behandelingsprijzen. Ik kreeg daar de afgelopen maanden regelmatig vragen over. Ik heb het eens bij Invisalign nagevraagd, omdat de prijzen behoorlijk uiteen kunnen liggen bij praktijken (tussen de 2500 en 5500 euro). Het advies is dan ook om wat rond te shoppen en te kijken welke prijs voor jou het meest redelijk is.
Note: Ik heb deze behandeling aangeboden gekregen door Invisalign.