De Belgische ex-danser Pol Bernardus opende tien jaar geleden in het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland Schoonheidsinstituut Lamat en maakte er een succes van. “Ik verkoop niet graag onzin aan mijn klanten.”
Wat trok je aan in het vak van schoonheidsspecialist?
Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold. Ik kom oorspronkelijk uit Gent en was een tijdlang werkzaam in de artistieke sector. Ik ben danser geweest, ik heb optredens verzorgd en ik heb lesgegeven in dans en beweging. Toen ik les gaf kwam ik in contact met yoga en bewegingstherapie, en besloot shiatsu gaan doen, Japanse drukpuntmassage.
Van danser naar schoonheidsspecialist
Je kunt tenslotte niet eindeloos doorgaan als danser, je lichaam gaat niet eeuwig mee. Om echter professioneel aan de slag te gaan als masseur had ik een officieel certificaat nodig, dus ben ik een opleiding gaan doen.
Ik koos voor een avondopleiding in Gent en die opleiding viel onder schoonheidsverzorging. Ik leerde niet alleen verschillende massagetechnieken maar kreeg ook les over bodypakking, harsen, wellness, saunagebruik, afvallen, lymfedrainage, al die dingen. Ik vond dat zo leuk dat ik besloot om er twee jaar er bij te doen.
En na die twee extra jaren heb ik mijn diploma schoonheidsspecialist gehaald. Vervolgens heb ik hier in Zeeland Schoonheidsinstituut Lamat geopend.
Van Gent naar Noord-Brabant, dat is een hele reis. Hoe ben je in het plaatsje Zeeland beland?
De liefde! Mijn toenmalige vriend woonde hier. Intussen zijn we uit elkaar en heb ik een nieuwe vriend. Of beter gezegd, verloofde. We zijn sinds kort verloofd!
Wat maakt het vak van schoonheidsspecialist voor jou aantrekkelijk?
In het begin vond ik het vooral heel leuk om mensen met een goed gevoel naar buiten te laten gaan. Dat ze er na een behandeling netjes uitzagen en hun huid goed verzorgd was. Maar al snel wilde ik meer.
Opleiding tot medisch schoonheidsspecialist
En toen ben ik de opleiding medisch schoonheidsspecialist gaan doen bij U-Consultancy. De vrouw er achter is Carla Uppelschoten, zij komt uit de zorg, en de opleiding wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Dermatologen. Zij stellen de cursussen samen en dat maakte het voor mij interessant.
Heb je daar veel geleerd?
Zeer zeker. Het was een behoorlijk pittige opleiding. Veel lessen, veel studeren. Maar ik vond het heel leuk en interessant om les te krijgen van dermatologen. Zij hebben toch een heel andere kijk op de huid en op cosmetica dan de klassieke schoonheidsspecialist, ze zijn veel nuchterder en daar hou ik van. Neem bijvoorbeeld alle verhalen rond huidverjonging, met alle crèmes en behandelingen die daar bij horen.
Er wordt teveel onzin verkocht over wat cosmetica kan
Daar zijn dermatologen erg nuchter over, met beide benen op de grond. Ze geloven niet in sprookjes maar kijken er wetenschappelijk naar. En dat zijn ze ook over cosmetica. Cosmeticamerken doen veel beloftes die ze helemaal niet waar kunnen maken. Dat wordt niet of nauwelijks gecontroleerd, waardoor er ontzettend veel onzin verkocht wordt. Medicatie, waar dermatologen mee te maken hebben, wordt daarentegen aan alle kanten gecontroleerd voor het op de markt komt. Daardoor kijken dermatologen erg kritisch naar cosmetica.
Door opleiding veel kritischer geworden
Ik heb op die opleiding veel geleerd over cosmetica en over de zogenaamde werkzame stoffen die in producten zitten. Veel van die stoffen werken in laboratoria, tijdens tests, prima maar op de huid doen ze niks. Dat vond ik wel een eyeopener. En heel goed om te weten; ik verkoop namelijk niet graag onzin aan mijn klanten. Ik ben na die opleiding ook veel kieskeuriger geworden wat betreft de cosmetica die ik gebruik, de apparatuur waar ik mee werk en de behandelingen die ik doe. Ik kijk nu eerst heel goed de kat uit de boom.
Ik ben erg blij dat ik die opleiding gedaan heb, het geeft me veel meer zelfvertrouwen. Ook de klanten vertrouwen me nu meer. Ik heb nu meer kennis over de huid, over medicatiegebruik. Ik zal nu sneller tegen iemand zeggen dat een bepaalde behandeling niet kan omdat ze bijvoorbeeld onder behandeling zijn bij een dermatoloog of bepaalde medicijnen gebruiken. Maar ik weet dan ook wat ik dan wel voor zo iemand kan betekenen.
Ben je door die opleiding ook andere merken gaan gebruiken?
Uiteindelijk wel. Ik ben ooit begonnen met een heel zacht cosmeticamerk, een merk dat meer onder wellness valt. Jojoba Care. Na de opleiding tot medisch schoonheidsspecialist ben ik gaan zoeken naar een ander merk, een merk dat zich helemaal richt op huidproblemen en huidverbetering. Zo ben ik bij Alexandre Fabelle uitgekomen, een merk dat is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. Ik zag de resultaten en toen was ik om. En ik ben er nog steeds blij mee.
De schoonheidsspecialistenwereld is echt een vrouwenwereld. Hoe is het om als man daarin te werken?
Ik hoor wel eens van klanten dat ze een vriendin wilden sturen maar dat ze niet durft omdat ik een man ben. Maar er zijn ook klanten die juist komen omdat ik een man ben. Ik krijg hier wel eens vrouwen binnen die ervaring hebben met vrouwelijke schoonheidsspecialisten en die zeggen dan dat het bij mij toch anders is.
Niet teveel kletsen, rust is beter
Ik wil niet generaliseren maar ik hoor dan van die klanten dat er bij vrouwelijke schoonheidsspecialisten vaak heel veel gekletst wordt tijdens behandelingen. Dat doe ik niet. Ja, de eerste vijf minuten: hoe gaat het, een korte intake, nog even kijken naar de huid, vragen hoe het gaat met de producten thuis. Klanten vertellen me sowieso persoonlijke dingen, daar ontkom je niet aan. Maar als ik echt begin met de behandeling, dan vallen ze vanzelf wel stil. Ik ben dan ook stil. Klanten zijn blij met die rust.
Mannen zijn perfectionistischer, zo wordt gezegd in ons vak
Ik hoor ook vaak van klanten die zijn overgestapt van een vrouwelijke collega naar mij dat ze vinden dat ik vakwerk lever. Ik ben ook wel een perfectionist. Dat schijnt iets mannelijks te zijn, ik hoor van vrouwelijke collega’s dat ze graag een man in hun salon willen hebben omdat die perfectionistischer zijn dan vrouwen. Dat kan ik overigens niet bevestigen, ik weet dat ik een perfectionist ben, maar of dat een mannelijk trekje is?
Ik betwijfel het, er zijn ook veel vakvrouwen die zeer perfectionistisch zijn. Ik heb tal van vrouwelijke collega’s die op dezelfde manier als ik in het vak staan. Misschien waren die klanten die naar mij overstapten gewoon bij een verkeerde schoonheidsspecialist terecht gekomen. Of er echt een verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke schoonheidsspecialisten? Ik betwijfel het.
Was het tijdens je opleiding een probleem dat je een man bent?
Hier in Nederland, tijdens de opleiding medisch schoonheidsspecialist, sowieso niet. In België was het wel iets anders. Ik was de enige man en dat is drie jaar ook zo gebleven. Dat was soms een beetje vreemd. Als we bijvoorbeeld les hadden in lichaamsverzorging werkten we met modellen die maar weinig kleding aanhadden. We moesten masseren, we moesten harsen, bikinilijnen bijwerken.
Mijn schoolvriendin oefende busteverzorging op mij….
De docente vroeg me altijd om helemaal achterin te werken omdat de modellen het wel eens lastig konden vinden dat er een man in het lokaal aanwezig was. We kregen ook les in busteverzorging: massage van de buste, een masker op de buste, die dingen. We moesten dat op elkaar oefenen. Dan deed ik dat altijd maar samen met een vriendin van me, die bij me in de klas zat. Zij bij mij en ik bij haar. Dat was erg grappig. Maar echte problemen zijn er niet geweest.
De docente zei later dat als men mij ontmoet, men direct op het gemak is gesteld. Dat hoor ik nu nog van vrouwelijke klanten, dat ze eerst een beetje huiverig zijn omdat ik een man ben maar als ze me eenmaal ontmoet hebben is er niks aan de hand.
Heb je veel mannelijke klanten?
Ja. Vooral zakenmannen die er goed uit willen blijven zien, die hun huid in goede conditie willen houden. En er komen veel mannen voor de massages. Ze zeggen dat ik als man steviger masseer. Het aantal mannelijke klanten neemt ook wel lichtjes toe. Ook jongeren komen meer en meer. Vaak zijn het jongens die door hun vriendin gestuurd worden, om bijvoorbeeld van hun unibrow af te komen. Dit kan echt niet meer, zegt zo’n vriendin dan, hop, naar de schoonheidsspecialist!
Jongens met acne
Er komen ook aardig wat tieners met acne, ik ben gespecialiseerd in de behandeling van acne. Ze worden in eerste instantie door hun moeder gestuurd maar ze blijven terugkomen. Ze gebruiken hun producten ook heel goed en heel trouw. Niks op aan te merken. Jongeren, jongens en meisjes, zijn zich erg bewust van hun uiterlijk, waarschijnlijk door Instagram en Facebook met zijn vele beauty goeroes.
Werk je alleen in je zaak?
Momenteel werk ik alleen maar mijn verloofde heeft veel interesse om in de zaak te stappen. De beautywereld spreekt hem enorm aan. Hij wilde ooit kapper worden en daar denkt hij nu weer aan, om weer een opleiding te gaan volgen. Dat vind ik erg leuk. Voorlopig loopt hij met me mee in de zaak en als het even wat rustiger is laat ik hem van alles zien. Dat vindt hij erg boeiend. We hebben plannen om uit de breiden.
Bezig met overname van spraytanning bedrijf
We zijn nu bezig met een overname van Infinity Sun, een bedrijfje hier in de buurt dat spray tanning doet. Ik vind dat ideaal voor mensen die een kleurtje willen. Er zijn zoveel alarmerende berichten over zonnen en zonnebanken, het is onverantwoord het is. We hebben al een huidkanker epidemie. Maar dat gaan we er dus bij doen en we gaan ook mettertijd de distributie van de spray tan producten op ons nemen.
Wat wil je verder nog bereiken?
Ik zou het liefst een totaalconcept willen aanbieden. Niet alleen huidverbetering en huidverzorging maar ook bijvoorbeeld aandacht voor voeding. Huid en voeding, dat hoort immers bij elkaar. Figuurcorrectie zou ik willen doen. En afslanking, daar komt steeds betere apparatuur voor op de markt, die echt een mooi resultaat geeft. Ja, die kant zou ik ook nog wel op willen. Ach, elk jaar komt er wel iets nieuws op de markt waarvan ik denk, dat wil ik er ook wel bij.
Figuurcorrectie? Interessant, maar is het ook blijvend?
Maar dan denk ik aan iets goed, niet een voorbijgaand trendje, daar doe ik niet aan. Iets dat goed is en dat ik jaren kan blijven doen. En wie weet, verhuis ik mijn zaak ooit naar een grotere plaats. Ik weet het nog niet, wat dat betreft ligt de toekomst open.
Lees ook in de serie De man als schoonheidsspecialist:
- Marcel Prochnau die als homoman tussen de vrouwen het altijd leuk heeft
- Norbert Bolluyt die soms een beetje lomp is maar altijd eerlijk
- Corne Hendrikx: als man in dit vak onthouden ze je sneller
- Ahmet Turkkani: Ontwikkel als man je empathisch vermogen
- Michael Heffels: Ik ben zakelijker, probleemoplossend bezig