Uit een klein onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration, waaraan 24 vrijwilligers deelnamen, is gebleken dat te hoge concentraties van vier actieve ingrediënten – avobenzon, oxybenzon, octocryleen en ecamsule – uit vier verschillende zonbeschermingsproducten werden aangetroffen in de bloedstroom van de deelnemers. De deelnemers gebruikten de producten vier keer per dag gedurende zeven dagen.
Incompleet onderzoek
Het effect dat deze concentraties op de gezondheid hebben is niet bekend en daarom vraagt de FDA om meer onderzoek. Het eerste onderzoek werd namelijk in een laboratorium uitgevoerd, waardoor de deelnemers niet werden blootgesteld aan warmte, zonlicht of luchtvochtigheid. Hetgeen de mate waarin de stoffen werden geabsorbeerd kan zijn beïnvloed. Het onderzoek hield ook geen rekening met de formulering van de producten – of het een mousse, gel, crème of spray was – en keek ook niet naar het huidtype of de leeftijd van de deelnemers. Veertien deelnemers hebben een donkere huid, waardoor ze meer natuurlijke bescherming tegen UV-straling hebben. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er geen reden tot alarm is en dat de producten gewoon gebruikt kunnen worden.
Meer zekerheid nodig
Om huidkanker te voorkomen adviseren we in Australië dat mensen deze producten gebruiken”, zegt professor Bruce Armstrong uit Sydney. “Daarbij gaan we er van uit dat ze geen schadelijke effecten hebben op de gezondheid als ze op de aanbevolen manier gebruikt worden. Door dit onderzoek van de FDA weten we niet of dat wel klopt. Het resultaat van dit onderzoek betekent weliswaar niet dat deze producten onveilig zijn maar meer onderzoek is zeker nodig. We willen helemaal zeker zijn dat de producten veilig zijn voor dagelijks gebruik.”
Vet-oplosbare stoffen komen in de bloedstroom terecht
“Het is geen verrassing dat vet-oplosbare stoffen door de huid kunnen dringen en in de bloedstroom terechtkomen”, zegt professor Ian Rae, een specialist op het gebied van chemicaliën in het milieu aan de Universiteit van Melbourne, adviseur van de Verenigde Naties en voormalig voorzitter van het Royal Australian Chemical Institute. “We weten allemaal dat de actieve stoffen van nicotinepleisters en pijnstillende crèmes ook door onze huid worden geabsorbeerd.”
“De chemische stoffen in zonbeschermingsproducten zijn niet veel anders dan die medicijnen. Wat belangrijk is wat ze doen als ze eenmaal in ons lichaam zitten. We moeten weten hoe toxisch ze zijn, hoeveel er precies wordt opgenomen, waar ze zich concentreren en hoe veel tijd het lichaam nodig heeft om ze te verwijderen. We moeten ons ook afvragen of het effect van deze stoffen schadelijker is dan hevig verbranden door de zon. Verder onderzoek is inderdaad nodig.”
Blijven smeren
“Dit kleine onderzoek kent veel beperkingen en is geen reden om te stoppen met het gebruik van zonbeschermingsproducten”, zegt professor Sanchia Aranda, voorzitter van de Cancer Council Australia. “We moeten dit onderzoek in context plaatsen: er deden maar 24 mensen mee en het werd binnen uitgevoerd. Buiten, in de zon, worden die actieve ingrediënten door de UV-straling sneller afgebroken. Ik ben het met de onderzoekers eens dat mensen nu niet moeten stoppen met het gebruiken van deze producten.”
Nauwelijks bewijs
“Er is tot nu toe nauwelijks bewijs dat de geabsorbeerde chemicaliën schade aanrichten, maar we weten wel dat te veel Uv-straling huidkanker veroorzaakt en dat deze producten de huid daar tegen beschermen.”
“In Australië worden alle zonbeschermingsproducten gereguleerd door de Therapeutic Goods Administration, waardoor er alleen veilige ingrediënten in veilige hoeveelheden worden gebruikt in deze producten. De TGA onderzoekt alle ingrediënten en producten regelmatig om zo de veiligheid te garanderen.”
Factor 30 of meer
“Het is belangrijk dat mensen zonbeschermingsproducten blijven gebruiken, met factor 30 of meer. Deze producten zijn echter geen harnas. Als ze zon fel schijnt zouden mensen ook beschermende kleding moeten dragen, een hoed met een brede rand en een goede zonnebril. Blijf ook zoveel mogelijk in de schaduw.”
UV-filters in cosmetica
“Het gebruik van zonbeschermingsproducten en de toevoeging van UV-filters aan cosmetica heeft veel bijgedragen aan het voorkomen van huidkanker”, zegt professor Rodney Sinclair, dermatoloog aan de Universiteit van Melbourne. “Er zijn echter een aantal problemen die opgelost moeten worden. Zonbeschermingsproducten werden al in verband gebracht met het verlies van wenkbrauw- en hoofdhaar en dit nieuwe onderzoek vraagt eveneens om aandacht. Een uitgebreider onderzoek onder meer realistische omstandigheden is zeker nodig.”
Grondig onderzocht en getest
“Ik hoop dat mensen door het resultaat van dit kleine onderzoek niet gaan twijfelen aan de veiligheid van zonbeschermingsproducten”, zegt Matthew Browne, voorzitter van het Melanoma Institute Australia. “Alle producten die hier verkrijgbaar zijn, zijn grondig onderzocht en getest en beschermen de huid effectief tegen schade door UV-straling en het ontstaan van huidkanker.”
“De onderzoekers zeggen dat er geen reden tot alarm is en dat de zonbeschermingsproducten gewoon gebruikt kunnen worden”, zegt Terry Slevin, directeur van de Public Health Association Australia. “Dat is vooralsnog de belangrijkste conclusie.”
Geen bewijs voor schadelijke gevolgen
“Het was een erg klein, voorbereidend onderzoek. Er is vooralsnog geen bewijs dat er schadelijke gevolgen zijn. De hoeveelheid product die deelnemers gebruikten was veel hoger dan wat de meeste mensen gebruiken. De deelnemers gebruikten weliswaar de aanbevolen hoeveelheid, maar de meeste mensen gebruiken daar nog niet de helft van. Mensen smeren meestal maar één keer per dag, haast niemand doet dat vier keer per dag.”
“Mensen moeten begrijpen dat zonbeschermingsproducten een veilige en effectieve manier zijn om zich te beschermen tegen schade door UV-straling. Ik ben wel van mening dat verder onderzoek nodig is. De veiligheid van deze producten moet steeds weer opnieuw gecontroleerd worden, zodat mensen zich altijd goed en veilig tegen UV-straling kunnen blijven beschermen.”