Jeuk, zwellingen en uitslag? Opgelet!

04:18 - 02:35
luistertijd 04:18 - leestijd 02:35

De kleurprecursoren PPD zit in vrijwel alle permanente haarkleuringen. Hij zorgt voor een mooie, lang houdbare en levendige kleur maar is ook berucht omdat hij allergieën kan veroorzaken. Hoe kom je er achter of je allergisch bent voor deze stof? En zo ja: wat doe je dan?

PPD (parafenyleendiamine) is een kleurmolecule die al ruim een eeuw wordt gebruikt in de haarverfindustrie, regelmatig in combinatie met de kleurmolecuul Pyrazol. Dat is niet voor niets. PPD levert bijzonder goede prestaties: het zorgt voor mooie, levendige kleuren over het hele spectrum die langdurig mooi blijven en geeft als enige kleurmolecuul een perfecte grijsdekking.

Eén groot nadeel

Gecombineerd met Pyrazol, dat het haar vlammend rood kleurt, geeft PPD ook een heel scala aan rood- en roodbruine tinten. Het geeft vooral erg mooie resultaten in de donkere tinten; in die kleuren wordt dan ook vrijwel altijd PPD gebruikt.

rood haar

PTD (paratolueendiamine) lijkt erg op PPD en geeft vrijwel dezelfde resultaten. Het werd ontwikkelt omdat PPD één groot nadeel heeft: het zorgt nog wel eens voor allergieën. Dat komt niet heel vaak voor, maar vaak genoeg om er aandacht aan te besteden. Overigens is gebleken dat ook PTD kans geeft op allergieën, al is die nog kleiner dan bij PPD.

Flauwvallen of zwellingen

Allergieën ontstaan als het immuunsysteem reageert op allergenen, in principe onschadelijke stoffen die worden ingeademd, geïnjecteerd, ingeslikt of die in aanraking komen met de huid. Het kan gaan om voedingsmiddelen, kleding, gebruiksvoorwerpen of, en daar gaat het hier om, PPD. Je kunt, als je allergisch bent voor een bepaalde stof, flauwvallen, het benauwd krijgen, uitslag of zwellingen krijgen.

Jeuk

Heb je een allergische reactie, dan moet je onmiddellijk medische hulp krijgen. Het kan ook zijn dat je niet zozeer allergisch bent voor een stof maar wel overgevoelig. Je kunt dan op de plek waar de stof in contact kwam met je huid roodheid, jeuk of een prikkelend gevoel krijgen. Dit gaat in de regel weer snel over.

Het vervelende is dat je op ieder moment allergisch kunt worden voor een stof waar je tot dan toe helemaal geen last van had. Je kunt dus jaren zonder enig probleem je haar (laten) kleuren met een haarverf waar PPD in zit en vervolgens ineens allergisch zijn voor PPD – met alle gevolgen van dien.

Tatoeages of permanente make-up

Hoe voorkom je een allergische reactie op PPD? Als je je haren laat kleuren bij de kapper, vul dan regelmatig een allergietest vragenlijst in. Doe, als je voor het eerst je haren permanent kleurt, altijd eerst een allergietest, of vraag de kapper om die te doen.

Kleur je je haren al langer, doe dan toch minimaal één keer per jaar zo’n allergietest; het kan namelijk zo zijn dat je nu wel allergische bent voor PPD terwijl je dat eerder niet was. Zo kunnen stoffen in (nieuwe) tatoeages of permanente make-up er voor zorgen dat je allergisch bent geworden voor PPD.

Naar de huisarts!

Bij een allergietest wordt een kleine hoeveelheid van de verfstof op de huid aangebracht, meestal op de arm. Is er na 48 uur geen allergische reactie, dan kan de verf veilig worden gebruikt. Is er wel een allergische reactie, dan kan het haar niet geverfd worden, ook niet met een andere verfstof of een ander merk. In geval van een allergische reactie dien je direct naar de huisarts te gaan!

Krijg je, ondanks een allergietest, toch een allergische reactie als de verf nog in je haren zit, spoel deze dan direct uit en zoek zo snel mogelijk medische hulp.

Ben je allergisch voor PPD of PTD dan betekent dit overigens niet dat je nooit meer je haren kunt kleuren. Overleg met je huisarts en met je kapper wat voor jou een veilige optie is.

Bron: Wella allergie brochure

Lees ook