Het is onvoorstelbaar in welke rampspoed we terecht zijn gekomen deze week nadat premier Rutte 12 maart vertelde dat we aan ‘social distancing’ moesten gaan doen, en dat openbare gelegenheden daaropvolgend ook gesloten gingen worden. Allemaal om de angst voor een te snelle verspreiding van het virus te voorkomen, zodat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel op volle sterkte kunnen blijven opereren voor de ernstig zieke Corona patiënten.
We nemen deze waarschuwingen in ons land ter harte, zonder dat er door druk van bovenaf met een totale lockdown en boetes (gebeurd in Aziē) van ons land een ‘gevangenis’ wordt gemaakt. Ik hoop ook dat deze absurde maatregelen niet nodig gaan zijn, dat we onszelf de discipline kunnen opleggen om onszelf af te zonderen, en het gezondheidsbelang van elkaar voor ogen houden.
Hoe kun je elkaar er doorheen helpen?
In deze week zijn veel bijzondere momenten geweest waarvan gewag werd gemaakt op social media. Van noodkreten van zorgpersoneel tot oproepen van ondernemers om elkaar te blijven steunen en mooie tips van specialisten om je beautyregime thuis voort te kunnen zetten. Een overzicht.
Dramatische oproep van BTP om je salons te sluiten
Wij begonnen de week met de dramatische oproep van de BTP, Beauty Trade Professionals, om je zaak te sluiten. De ANBOS was op dat moment nog niet zo ver, ook de overheid had dit nog niet aangemoedigd. Sommigen vroegen zich vertwijfeld af waarom ik dit bericht integraal deelde.
Het waarom…..
Wel, ik geloof erin dat het noodzakelijk is om zelfrestricties op te leggen om dit gevaarlijke virus niet volledig vrij spel te geven. Als journalist las ik al weken internationale studies over het verloop van het virus en las ik mee met de berichten van de vele artsen waarmee ik connected ben op LinkedIn. Met een klein beetje verstand van epidemiologie, had ik al snel door dat het echt foute boel was.
En toen kwamen de eerste hartewensen voor zorgpersoneel van burgers
Het maakte veel indruk op mij toen maandagavond de medisch directeur van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, Maurice van den Bosch, een foto maakte van deze spandoek en toonde op LinkedIn.
Klappen en vuurwerk
Het was een van de aanzetten om vanuit de burgerbevolking massaal steun en liefde te betuigen aan de mensen in de zorg. Dat op donderdagavond haar hoogtepunt beleefde met een minutenlang klappen vanaf balkons en op straten door heel Nederland, soms ook met vuurwerk als eerbetoon. Maurice van den Bosch maakte deze foto vanuit het ziekenhuis.
Luscii, de Corona health-app
Inmiddels heeft het OLVG in samenwerking met het databedrijf Luscii een fantastische health-app ontwikkeld waarin je elke dag vertelt hoe je je voelt qua gezondheid. De app heet Luscii en is te downloaden in je app-store.
Je monitort jezelf
De data wordt verzameld en als de vele tientallen medewerkers die de data analyseren aanleiding zien, wordt er contact met je opgenomen, om de ernst van jouw situatie door te nemen. Ik vul hem ook al vier dagen in.
Mooi artikel in Medisch Contact over omgaan met het Corona-trauma
In het medisch vakblad Medisch Contact verscheen een mooi artikel over de trauma situatie waarin wij ons als mens bevinden en hoe je hiermee van nature omgaat. Ik citeer twee alinea’s uit het artikel. De link naar het volledige artikel vindt je onderaan dit artikel.
Shop dit geweldige boek hier online!Citaat: ‘In het prachtige boek De tijger ontwaakt[i] is te lezen dat je ook deze keuzes kunt zien als passend bij een traumarespons. Auteur Peter Levine gebruikt de metafoor van een rivier. Door een trauma ontstaat in de stroom van onze levensrivier een draaikolk die naar binnen is gericht: de onmiddellijk optredende instinctieve vecht-, vlucht- en freezereacties op het trauma.
Vluchten of herstel zoeken?
Maar tegelijkertijd komt er een andere draaikolk in beweging. Deze is in tegengestelde richting juist naar buiten gericht. Dit is de op herstel en genezing gerichte beweging die de natuur ons ook heeft meegegeven. Deze beweging heeft evolutionair gezien een andere basis in de hersenen: het limbische systeem waarin emoties in relationele zin centraal staan (zoals bij het zoeken naar verbinding en samenwerking) en de neocortex met een rationele grondslag (bijvoorbeeld je baseren op wetenschappelijke inzichten).
Draaikolken
Volgens Levine is het voor het goed omgaan met een trauma belangrijk om je bewust te zijn van dit proces en ritmisch tussen de twee draaikolken heen en weer te pendelen. Dat vraagt van je om voldoende bij jezelf te blijven zodat je in staat blijft op te merken wat er in je lichaam en geest gebeurt. En daarop kunt reageren.
Zoek samenwerking
Dat betekent dat we aanvaarden dat angsten, verdriet, frustratie en agressie bij dit coronatrauma horen en hier rekening mee houden. Maar ook dat we weten te pendelen naar de andere kant, naar de hulpbronnen die er zijn. Zoals samenwerking zoeken in het werk, maar ook in de informatievoorziening, aandacht geven aan je leefstijl om je weerstand op peil te houden, je stressniveau te hanteren en je telefoon te managen. Daardoor help je jezelf als dokter, maar ook de patiënten. En kun je allicht makkelijker je plaats vinden in de steeds verder aanzwellende stroom die zich rond deze crisis ontvouwt. ‘ Lees verder in dit artikel.
Cadeaubonnen om ondernemers in beauty te sponsoren, zoals salons!
En toen kwamen hier de afgelopen twee dagen ook berichten binnen van ondernemers met mooie en lieve intiatieven om die vele duizenden kleine ondernemers in beauty een hart onder de riem te steken.
Duco van Keimpema
Zoals van Duco van Keimpema, met een videobericht, waarin hij iedereen stimuleert om cadeaubonnen te kopen die later kunt verzilveren en die nu de kleine zelfstandige mogelijkheden geeft om wat inkomsten te behouden! Ook Heineken riep deze week op om bij horecaondernemers cadeaubonnen te kopen, om ze een beetje te helpen.
Oproep van ondernemer Duco van Keimpema van Care Cosmetics
Leuk is ook het initiatief van Johan Zandbergen van PlaxaXL om alle salons van Nederland in een database te plaatsen en jou als consument aan te sporen om bij een salon in jouw buurt een cadeaubon te kopen en/of online te shoppen. De website heet helpmijnsalon.nl
En sinds 20 maart is ook het initatief live gegaan dat We Are Free heet, en ondernemers in de beautywereld aanspoort om elkaar te helpen in deze moeielijke tijden. Via de Facebook groep kun je je aanmelden en je steentje bijdragen. DOEN!
Tips om je kunstnagels zelf te onderhouden
Onderneemster in nagelproducten, Tracy Shelverton, vroeg ons of ze een artikel bij ons mocht plaatsen voor die duizenden vrouwen met kunstnagels die nu niet naar de nagelsalon kunnen en wellicht problemen krijgen met hun nagels.
In haar artikel geeft ze praktische tips om je kunstnagels thuis te onderhouden. Lees het goede, informatieve artikel hier.
DIY Gezichtsmassage van schoonheidsspecialiste Marjon van Aar
Deze schoonheidsspecialiste van ByZarahs stuurde ons dit filmpje waarin ze laat zien hoe je je eigen gezicht een gezichtsmassage kan geven. We delen het graag!
Lokale initiatieven van schoonheidsspecialisten en ondernemers naar de zorg
De week begon al met de mededeling van het grote Franse lifestyleconcern LVMH (oa. Dior, Guerlain e.a.) haar parfumfabrieken openstelt om desinfectiemiddelen te maken voor de grote ziekenhuizen in Europa, en deze zouden gratis versterkt worden. Inmiddels heeft Beiersdorf aangekondigd dat zij desinfectiemiddelen gaat produceren. LÓreal kondigde eveneens een grote bijdrage aan de productie van handgels aan en belooft alle kappers en beautysalons financieel tegemoet te komen in betalingen aan het concern.
Op kleine schaal zag ik hartverwarmende initiatieven van beautyondernemer Mardge Pascaud die haar hele voorraad mondkapjes naar een lokaal ziekenhuis in België bracht, alwaar zij woont. En schoonheidsspecialiste Jill Van der Velden maakte talloze cadeautjes voor zorgpersoneel in haar omgeving in Noord-Holland.
Heel stoer zag ik ook nog een pedicure achter een plastic gordijn werken, wat twee dagen later ook bij alle Albert Heijn supermarkten gebeurde in Nederland:
Inmiddels hebben we ook vernomen dat Jumbo pop up supermarktjes opent in ziekenhuizen en dat Albert Heijn speciaal voor 70-plussers haar deuren tot 7 en 8 uur ’s ochtends opent, zodat ze veilig alleen kunnen shoppen.
Helaas zijn parfumerieketens als Douglas en IciParisXL gesloten, in navolging van ook steeds meer warenhuizen en kledingketens. Maar weet dat je gerust online kunt blijven shoppen. Ook via BeautyJournaal.
Wij vermelden altijd shoplinks bij onze artikelen en we hebben altijd shopbannertjes in onze artikelen met producten die wij de moeite waard vinden!
Heb jij een bijzondere actie, laat het ons weten, dan nemen we het mee in de volgende nieuwsronde! Mail naar info@beautyjournaal.nl