Pijn, jeuk, littekens, verkleuringen? Dit is eraan te doen!

05:45 - 03:27
luistertijd 05:45 - leestijd 03:27

Een mooie tatoeage laten zetten.. vrijwel altijd gaat dat goed en heb je jaren plezier van je nieuwe lichaamsversiering. Maar het kan ook behoorlijk misgaan, met alle ellendige gevolgen van dien. Als dat gebeurt, kun je gelukkig terecht bij de tattoopoli.

Huidklachten na plaatsen tatoeage

Okay, een tatoeage kan tegenvallen, of minder mooi uitpakken dan je had verwacht. Dan heb je pech. Je verwachtingen waren wellicht te hoog gespannen of de tatoeëerder was minder kundig dan je had gehoopt.

Maar het kan ook echt fout uitpakken. Sommige mensen krijgen na het aanbrengen van een tatoeage last van serieuze huidklachten. Zo kan de huid onder en rond de tatoeage pijn blijven doen of hevig blijven jeuken. Er kunnen littekens of verkleuringen ontstaan. Je kunt bulten of zelfs wonden krijgen, of de tattoo kan opzwellen. In deze gevallen is het zaak dat je snel goede medische hulp zoekt. En dat kan bij een tattoopoli!

tatoeage

Onderzoek en diagnose

Bij de tattoopoli wordt de huid rond de tatoeage grondig onderzocht, waarna een diagnose kan worden gesteld. Wat is er precies aan de hand? Het kan zijn dat er allergieën zijn ontstaan, het kan zijn dat de huid geïnfecteerd is, dat er sprake is van littekenvorming of dat je een auto-immuun ziekte hebt.

Allergische reactie op rode inkt

De klachten kunnen vooral ontstaan door allergische reacties op de gebruikte inkt, en dan vooral de rode inkt. Dit kan direct gebeuren maar soms ook pas weken, maanden en zelfs jaren later. En helaas is niet te voorspellen of iemand allergisch is voor de inkt. Heb je zo’n allergische reactie dan kun je last krijgen van jeuk, schilfers, knobbels, een opgezette tatoeage of, in het ergste geval, wonden en blaren. Ook kun je allergisch blijken te zijn voor de door tatoeëerders gebruikte hulpmiddelen, zoals latex handschoenen of de nazorgproducten.

rode inkt

Oplossing

In veel gevallen, maar helaas niet altijd, is er een oplossing voor deze problemen. Na onderzoek en diagnose kan de arts een zalf of crème voorschijven. Daarnaast is er een behandeling met injecties of is er zelfs een speciale laserbehandeling. Daarmee zijn de meeste problemen onder controle te krijgen.

Een op hol geslagen afweersysteem

Een tatoeage kan ook een hevige reactie van je afweersysteem oproepen; een auto-immuunziekte genoemd. Je afweersysteem beschermt je lijf tegen infecties door bacteriën en virussen. Bij een auto-immuunziekte slaat je afweersysteem echter op hol en valt het ook de gezonde cellen in je lichaam aan. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn psoriasis, lichen planus, sarcoïdose, vitiligo, en lupus erythematodus

Köbner-fenomeen

Door het aanbrengen van een tatoeage ontstaat altijd letsel, in de vorm van beschadiging van de huid. De inkt wordt tenslotte in de huid geplaatst. In de regel geneest dit zonder noemenswaardige problemen maar soms gaat het mis en ontstaat het Köbner-fenomeen, een prikkeleffect dat het immuunsysteem triggert waardoor plaatselijk een auto-immuunziekte ontstaat.

oogklachten

Oogklachten

Overigens kan zo’n Köbner-fenomeen ook ontstaan door bijvoorbeeld en valpartij, een snijwondje of een operatie. Het is erg belangrijk om in geval van het Köbner-fenomeen zo snel mogelijk medische hulp te zoeken anders kan de auto-immuunziekte zich uitbreiden over grotere delen van de huid of zelfs naar andere organen. Tatoeages van voornamelijk zwarte inkt kunnen een ziekte veroorzaken die tatoeage geassocieerde uveïtis heet en die voor serieuze oogklachten zorgt.

Deze auto-immuunziekten kunnen worden behandeld met zalf die corticosteroïden bevatten. Mochten er andere organen dan de huid betrokken zijn dan wordt meestal gekozen voor een behandeling met hydroxychloroquine, methotrexaat of prednison.

Infecties

Hoe hygiënisch een tatoeëerder ook werkt, je kunt altijd een infectie oplopen doordat tijdens of na het tatoeëren een bacterie of virus in de huid komt. Zo’n infectie is vrij eenvoudig te behandelen met antibiotica of antivirale middelen maar het is wel zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en er zo snel mogelijk met de behandeling kan worden begonnen om zo verdere huidschade te voorkomen.

tatttoeren

Weg ermee!

Het kan gebeuren dat je een tatoeage zat bent. Mocht dat zo zijn dan is een pigmentlaser de veiligste manier om van je huidversiering af te komen. Toch kan ook bij deze behandeling, zoals bij elke behandeling, iets mis gaan waardoor vervelende complicaties ontstaan. Gebruik van andere tatoeageverwijderingsproducten, zoals crème of zalf, kan leiden tot wonden, soms met nare littekens tot gevolg. Heb je last van een complicatie na verwijderen van een tatoeage ga dan direct naar de tattoopoli.

Ilonka liet eerder haar tatoeage succesvol verwijderen met de bijzondere PicoSure Laser bij de Amstelzijde Kliniek. Bekijk hieronder onze videoreportage van de behandeling. Lees hier het complete artikel, en bekijk hieronder de film die we maakten:

Adressen van de tattoopoli

Amsterdam

Amsterdam UMC

Polikiniek Huidziekten, 020 566 2530

poli.dermatologie@amc.nl

Amstelzijde Kliniek

020 472 38 88

www.amstelzijdekliniek.nl

Leiden

Alrijne Ziekenhuis

Afdeling Dermatologie, 071 515 5543.

info@tattoopoli.nl

Meer informatie over veilig tatoeëren vind je op de website van het RIVM.

Lees ook:

Lees ook