Collageen is van essentieel belang voor een soepele en gezonde huid. In de dermis (de laag onder de buitenste laag van je huid) vind je collageen. Dit collageen fungeert als basis voor het bindweefsel, dat je huid ondersteunt en structuur geeft. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam steeds minder collageen, omdat de van nature in de huid voorkomende enzymen afgebroken worden. Hierdoor wordt je huid dunner, verliest het aan stevigheid en ontstaan rimpels.
Vergeet de rol van externe factoren niet
Maar het is niet alleen het ouder worden dat zorgt voor minder collageen. Ook externe factoren als zon, luchtvervuiling, vrije radicalen en rook zijn verantwoordelijk voor de afname van collageen in je huid.
Niet alleen minder collageen, ook een slechtere kwaliteit
Terwijl je lichaam continu bezig is nieuw collageen aan te maken om te repareren wat beschadigd is, vermindert dus met de jaren de natuurlijke productie. Noem het de kwantiteit. Daarnaast neemt de kwaliteit van het collageen af, om en nabij je dertigste levensjaar.
En het goede nieuws?
Ik hoor je denken… “bevat dit artikel ook nog goed nieuws?!” Gelukkig wel. Want naast de bekende verzorgingsproducten en -behandelingen, en collageensupplementen (waarover ik al eerder schreef op BeautyJournaal), zijn veel huis-tuin-en-keuken voedingsmiddelen in staat om op natuurlijke wijze de collageenlevels in de huid te stimuleren. We spraken met voedingsdeskundigen en dermatologen, en verzamelden 11 verschillende voedingsmiddelen die je collageenproductie een boost geven.
1. Proteïnen
“Collageen bestaat uit 19 aminozuren en die vind je als bouwstenen in eiwit,” zegt voedingsdeskundige Jennifer Hanway. “Het toevoegen van eiwitrijke voedingsmiddelen aan je voeding voorziet je dus van de grondstoffen die benodigd zijn voor de aanmaak van collageen. Kies bij voorkeur voor hoogwaardige, dierlijke eiwitten zoals biologische kip, biologisch rundvlees en in het wild gevangen zalm.”
Eiwitten zijn om meerdere redenen een geweldige optie. Naast dat je lichaam sowieso een goede dosis gezonde eiwitten nodig heeft, zitten eiwitten ook nog eens boordevol aminozuren lysine en proline.
2. Vis
“Vissen als tonijn en zalm zijn rijk aan omega-3 vetzuren,” zegt de in New York gevestigde voedingsdeskundige Beek Alpert. Hij vervolgt: “Je huidcellen worden hierdoor omgeven door een vettig membraan dat hen beschermt. Gezonde cellen zijn in staat om de structuur van de huid te ondersteunen.”
3. Donkergroene groenten
Donkergroene groenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan vitamine C en kunnen de productie van collageen een boost geven. In huidverzorgingsproducten die je topisch (dus op de huid) aanbrengt, heeft “vitamine C antioxiderende eigenschappen en is het in staat de enzymen te stabiliseren, die de boodschap afgeven om collageen af te breken. Vitamine C beschermt ook tegen vrije radicalen, zodat zwak collageen wordt voorkomen,” zegt Dimitri Palceski, een in Florida gevestigde dermatoloog.
Of anders geformuleerd: door donkergroene groenten te eten, voorkom je dat je enzymen je huid ‘vertellen’ om collageen af te breken. Dit noemen we ook wel celcommunicatie.
4. Gefermenteerde voedingsmiddelen
Voedingsdeskundige Jennifer Hanway vertelt dat gefermenteerde voedingsmiddelen zoals tempeh, yoghurt, zuurkool en kombucha allemaal lactobacillus bevatten. Lactobacillus is de groep probiotica bacteriën die de superoxide dismutase produceren.
“Superoxide dismutase is een krachtige antioxidant die collageenafbraak kan voorkomen door de productie van vrije radicalen te verminderen,” legt Hanway uit. “Probeer een portie gefermenteerde voedingsmiddelen per dag tot je te nemen en overweeg deze portie aan te vullen met hoogwaardige probiotica.”
Probiotica vind je in tabletvorm, maar uiteraard ook in de welbekende drankjes van Yakult, waar Monique al eerder over schreef.
5. Rode groenten
Tomaten, pepers en bietjes bevatten het antioxidant lycopeen, dat het afweermechanisme van het lichaam helpt om zonschade tegen te gaan. “Lycopeen werkt als een natuurlijke zonnebrandcrème. Het beschermt tegen huidschade, terwijl het collageenlevels verhoogt,” zegt Beek Alpert.
6. Oranje groenten
Groenten die oranje van kleur zijn, zoals wortelen en zoete aardappelen, zijn rijk aan vitamine A. Deze vitamine herstelt beschadigd collageen en regenereert de huid.
7. Fruit dat rijk is aan vitamine C
Studies tonen aan dat fruit dat rijk is aan vitamine C de eigenschap heeft om de aminozuren lysine en proline te helpen om collageen om te zetten. “Guava en kiwi zijn de twee fruitsoorten die de meeste vitamine C bevatten, maar citrusvruchten zijn ook geweldige bronnen van vitamine C,” zegt Hanway.
Vitamine C is ook belangrijk voor het neutraliseren van de vrije radicalen in de huid, die daar het collageen afbreken en de elasticiteit doen verminderen. Je treft het dan ook regelmatig in huidverzorgingsproducten aan; lees er hier meer over.
8. Bouillon van botten
Volgens Hanway is bouillon van botten ook de moeite waard om regelmatig in te nemen. “Het collageen komt vrij van rundvlees, kip- of visbotten tijdens het kookproces en zorgt voor een collageenrijke vloeistof, die je toe kunt voegen aan bijvoorbeeld soepen en sauzen.”
9. Soja
Of de bron nu sojamelk, kaas of tofu is, soja bevat genisteïne (dit zijn plantaardige hormonen die dienen als antioxidanten). Dit stofje stimuleert de productie van collageen.
10. Oesters
Hanway legt uit dat koper, mangaan en zink de drie mineralen zijn die een bepalende factor zijn bij de productie van collageen, en oesters zijn rijk aan deze mineralen. Ook zitten oesters tjokvol met andere voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Oesters zijn laag in de calorieën en bevatten bovendien een lange lijst aan andere gezondheidsvoordelen.
11. Knoflook
Knoflook is een van de beste bronnen van zwavel. Deze stof is benodigd voor de productie van collageen in het lichaam. Tevens bevat knoflook liponzuur en taurine, die beide helpen bij het herstel van beschadigde collageenvezels.
Ben je bang om met een knoflookadem rond te lopen? Geen zorg! Je kunt knoflook ook in supplementvorm kopen. Shop hier online.