De laatste tijd hoor en lees je meer over huidhonger, een gebrek aan huidcontact, aan aanrakingen. Dankzij Corona. Op zich wordt huidhonger niet als een echt probleem beschouwd, echter op langere termijn kan het nadelige gevolgen hebben op je mentaal welbevinden.
Verschillende afstanden
Evolutionair heeft aanraking voor de mens een functie. Het zorgt voor verbintenis, een band krijgen met een ander. Door social distancing van 1.5 meter ervaar je meer ‘afstandelijkheid’.
Er zijn 4 interpersoonlijke zones, voor het eerst beschreven door een antropoloog Edward T. Hall in 1963.
Verbondenheid is het grootst bij minder dan 1.2 meter afstand
Publieke afstand is vanaf 3.7 meter, voor speeches. Sociale afstand (social distancing) is vanaf 1.2 meter, interactie tussen kennissen. Persoonlijke afstand is vanaf 46 centimeter voor interactie tussen vrienden en familie. Tenslotte hebben we intieme afstand, wat is bedoeld voor aanraking, fluisteren en omhelzing. Verbondenheid is het grootst als er een afstand van minder dan 1.2 meter is.
Wat gebeurt er in je huid bij aanraking?
Vier receptoren
Er gaat een andere huidwereld open als je je in de ingenieuze huidreceptoren verdiept. Binnen het (somatosensorische) systeem zijn er in de huid vier hoofdtypen receptoren: mechanoreceptor, thermoreceptor, pijnreceptor en proprioceptor (meet de positie en houding van je lichaam).
Ontspanning
De zenuwuiteinden van mechanosensitieve type-C receptoren reageren op zachte aanraking, langzame beweging en is typisch voor streling. Deze aanraking verhoogt ook de afgifte van oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd – wat gevoelens van toewijding, vertrouwen en binding bevordert. Waardoor de biologische basis wordt gelegd voor verbinding met anderen. Een schouder massage zorgt dat je dopamine (beloningsgevoel) en serotonine (geluksgevoel hormoon) spiegel verhogen en je stress hormoon verlaagd. Hierdoor voel je je meer ontspannen en tevreden.
De ene aanraking is de andere niet
3 cm per seconden aaien het fijnst
Het spreekt voor zich dat slaan, hard kloppen en schoppen niet fijn is. Maar wat is dan wel de juiste aanraking? Een onderzoek heeft ‘the right touch’ gevonden door verschillende streel snelheden variërend van 0.1 – 30 cm/sec te meten en correleert het met aangenaamheid. Het blijkt dat 1-10 cm/sec het fijnst is. De meest optimale snelheid is 3 cm/sec en geeft de meeste hartslag verlaging. Daarnaast heeft het ook een kalmerend effect.
Na de COVID pandemie hebben we een hoop in te halen, ik zou zeggen doe je er voordeel mee.
Literatuur
Liljencrantz J, Olausson H. Tactile C fibers and their contributions to pleasant sensations and to tactile allodynia. Front Behav Neurosci. 2014;8:37. Pawling R, Cannon PR, McGlone FP, Walker SC. C-tactile afferent stimulating touch carries a positive affective value. PLoS One. 2017;12(3):e0173457.