Melasma en een verstopte huid kunnen heel mooi met melkzuur behandeld worden

09:58 - 05:59
luistertijd 09:58 - leestijd 05:59

Er wordt al vele jaren gezegd dat je je huid in de zomer geen peeling moet geven. Ik heb het hier dan niet over een scrubje of enzympeeling maar een peeling met zuren. Het zou de opperhuid te kwetsbaar maken waardoor zonschade vrij spel krijgt: pigmentvlekken, sterkere verbranding en daardoor een groter risico op huidkanker.

Verouderd inzicht?

Dit inzicht stamt nog uit de tijd dat er met hele zware chemische peelings gewerkt werd. Tegenwoordig zien we die steeds minder omdat mooie huidresultaten ook op andere minder invasieve manieren bereikt kunnen worden. Ook zijn er nieuwe zuren bij gekomen, die milder zijn.

Verslaafd aan het gladde gevoel

Peelen is verslavend, hebben vrouwen mij wel eens verteld en ik snap dat wel. Een peeling geeft je huid een super glad gevoel en dat is heerlijk. Bovendien wordt je crème beter opgenomen en houdt je make-up langer. Hoe gladder en strakker je canvas, hoe mooier de resultaten zijn van hetgeen je erover heen legt;-)

De huid heeft áltijd onderhoud nodig, de vraag is hoe…

Tim Vanheusden, de trainer van het prachtige, slimme huidverzorgingsmerk Circadia, vindt dat een gezonde huid altijd om onderhoud vraagt, óók in de zomer. En dat betekent dat je toch met grote regelmaat iets moet doen aan de dode huidcellen op het oppervlak.

Een goede peeling verdikt de huid, dat is fijn in de zomer

Natuurlijk, de dode huidcelletjes vallen vanzelf van je huid af, zo werkt de natuur. Maar naarmate je ouder wordt, vertraagt dat proces ook. Je huid wordt droger, valer, vlekkeriger. Tim legt uit: ‘Als je de natuur een handje helpt, zie je dat de epidermis toch wat dikker wordt dan wanneer je niets zou doen. Zoveel inzicht is er inmiddels wel. En een dikkere huid betekent per definitie een betere zonbescherming. Het is ook niet voor niets dat je huid onder invloed van UV-B straling zich verdikt. Het is je natuurlijke bescherming.’

Gebruik geen uitdrogende peeling

Toch is dit geen pleit om dan zomaar met peelings te beginnen. ‘Het probleem is,’ zegt Tim, ‘dat er simpelweg te veel peelingproducten bestaan die tegelijkertijd te uitdrogend werken, en dán heb je wel een probleem. Je ziet het ook aan huiden waarbij dat gebeurd is. Ze krijgen een soort transparante gloed. De bloedvaatjes worden zichtbaarder. Die epidermis wordt alleen maar dunner, en zou dus juist verdikt moeten worden. Het buitenste laagje van de opperhuid mag zich wat verdunnen, maar tegelijkertijd moet de epidermis zich wat verdikken. Dat is hoe het idealiter werkt.’

Bekijk hier de video die samen met Monique is gemaakt van haar gezichtsbehandeling met de zomerpeeling:

Een goede peeling stimuleert groeifactoren, en géén ontstekingsreacties

Zodra je dode huidcellaagjes verwijdert, komen er groeifactoren vrij. Dit zijn signaalpeptiden die aangeven dat de celdeling vanuit de basaalcel-cellenlaag aan de slag moet. Je weet, de celletjes komen vanuit de onderste huidlaag naar boven. Dit is trouwens ook de reden waarom irriterende behandelingen, waaronder ook peeling, zo succesvol zijn geworden. Het wondgenezingsproces van de huid wordt getriggerd, via die groeifactoren.

Ga je te agressief peelen dan trigger je een keten van ontstekingsreacties, en dat is niet wat je wilt. Je krijgt dan wel eerst een snelle verdikking van huid als tegenreactie maar omdat dat te snel gaat krijgt de huid te weinig kans zich te herstructureren. De opperhuid wordt kwetsbaarder, doorzichtiger.

Maar wat kun je dan het beste doen, als je toch in de zomermaanden wilt doorgaan met een regelmatige peeling?

Tim: ‘Als je met verantwoorde peelings gaat werken, exfolieer je het huidoppervlak minimaal. Het kost de huid dan minder energie om zichzelf te vernieuwen en in dat proces houdt de huid het vocht ook beter bij zich. De huid droogt dus niet uit – dáár gaat het om. Een zomerpeeling is ideaal bij een huid die snel verstopt raakt, die makkelijk uitdroogt en een huid die lijdt onder melasma.

Welk type peeling-zuur kun je dan het beste kiezen?

Tim: ‘Wij weten dat glycolzuur heel populair is nu, de moleculen zijn heel klein en komen sneller diep in de huid. Echter draagt het minder bij aan de celgezondheid. Er wordt gezegd dat glycolzuur hydraterend werkt, maar dat is niet altijd waar. Het droogt de huid niet uit, maar dat betekent niet meteen dat het glycolzuur-type dat je gebruikt hydraterende eigenschappen heeft.

Lactaatzuur

‘Wij kiezen voor lactaat- ofwel melkzuur. Wij noemen deze peeling ook wel onze Moist Infusion Peel. Lactaatzuur geeft letterlijk vocht aan de cellen, een intrensieke hydratatie. Glycolzuur doet dat niet, voorkomt alleen uitdroging en geeft in het beste geval extrensieke hydratatie, en salicylzuur ontdoet de huid van oliën. Wist je dat een huid die goed het vocht in de cellen weet vast te houden, UV-straling minder diep laat binnenkomen?

Percentage, pH-waarde en ‘paardenkracht’

Wie zich een beetje verdiept heeft in de werking van peelings, weet dat deze afhankelijk is van niet alleen het percentage, maar ook de pH-waarde, en Tim voegt daar nog paardenkracht aan toe. ‘Wij hebben bij Circadia lactaatzuur peelings van 30% met een pH-waarde van 1,9, van 35% en 45% en die laatste gaat naar een pH-waarde van 1.2. Het klinkt best pittig. Een glycolzuur peeling met een pH-waarde van 1.2 zou in de zomer echt niet kunnen. Maar lactaatzuur is veel milder dan glycolzuur. Daarnaast zijn alle peel-ingrediënten bij Circadia van ‘reagent grade’ kwaliteit. Dit wil zeggen dat ze enkel gebruikt worden bij een zuiverheid van 98,9% of meer. Dit komt zelden voor in onze sector. De meeste producten werken met slechts 40-60% zuivere ingrediënten. Hoe zuiverder je ingrediënt, hoe minder bijwerkingen, hoe efficiënter de peelwaarde en hoe meer je geniet van de voordelen van het ingrediënt, zoals hydratatie bij Lactaatzuur.

Welk resultaat wil je hebben?

Tim: ‘Lactaatzuur geeft vocht aan de huid maar het heeft ook nog een andere mooie eigenschap: het remt tyrosinase af, wat betekent dat het ook de vorming van pigmentvlekken afremt. Ik adviseer dan bijvoorbeeld om met een licht percentage te werken en dat langer in te laten werken, zodat die eigenschappen van de peeling nog beter benut kunnen worden.

Vooral bij melasma

Tim benadrukt dat deze peeling niet bedoeld is voor gewone pigmentvlekjes in de zomer, die kun je beter met rust laten en in de winter weer aanpakken. Melanine heb je immers ook nodig om je huid te bewapenen tegen UV-straling. Nee, het is echt bedoeld voor grotere problemen, zoals melasma. Tim: ‘In de salon koppelen we dan aan onze lactaatpeeling bij melasma ook een zuurstofbehandeling. We werken hiervoor met magnesium peroxide, een uiterst stabiele vorm van zuurstof, dat wordt toegevoegd aan water en dat wordt ingemasseerd in de huid. Vervolgens gebruiken we een enzym dat het magnesium van het zuurstofmolecuul kan splitsen. Het zuurstof blijft in de huid, maar wordt ook tijdig geneutraliseerd om te kunnen spreken van verantwoord behandelen.

Celstimulatie en verheldering van de teint

‘De oprichter van Circadia, Dr. Pugliese, heeft deze methode zelf ontwikkeld en ook doorgemeten. De zuurstofmoleculen komen tot in de lederhuid, en slechts tot 4 minuten lang – om de productie van vrije radicalen te voorkomen. De zuurstofbehandeling heeft voor dit huidprobleem twee grote voordelen: het stimuleert nieuwe cellen naar het huidoppervlak te komen, en het heeft een pigmentoplichtende werking. Het effect is zo direct en mooi, dat klanten extra gemotiveerd worden om hun huid buiten in de zon heel goed te beschermen.

Circadia Oxygen behandeling

Tot slot: SWiCH, de ideale anti-aging behandeling

‘Wil je graag je huidveroudering ook in de zomermaanden aanpakken, dan adviseren we onze SWiCH-behandeling. Deze behandeling is er speciaal op gericht om de energievoorziening in de huid te herstellen, zodat celfuncties normaliseren. De SWiCH-behandeling is een alternatief voor ‘gewone’ peelings. Bij SWiCH wordt er gewerkt met twee heel ander type zuren die cellulair opgenomen worden: barnsteenzuur en pyrodruivenzuur. Het zijn eigenlijk suikers. Noem het maar druivensuikers voor je huid. Het geeft een instant energie aan de cellen, zonder een downtime die je kunt ervaren bij peelings.’

Enzympeelings van Circadia

 

En tot slot nog een tip voor afwisseling in de zomerpeelings, van Tim: ‘Je kunt ook besluiten de ene maand een peeling en de zuurstofbehandeling te doen, en de andere maand onze enzymatische peeling. Verder adviseren we het hele jaar door ons Vitamine C serum te gebruiken met magnesium ascorbylfosfaat. En altijd zonbescherming op te doen, ook in de winter. De lucht in Nederland en België is altijd vervuild met verhoogde concentraties ozon, en dat geeft per definitie schade aan te huid. (check luchtmeting.nl maar).

Lees ook:

Lees ook