Over lipoedeem doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou je er obees van worden, zou flink afvallen er geen effect op hebben, zou je er psychische klachten door krijgen en zou eigenlijk alleen liposuctie tot vermindering van de klachten kunnen leiden. BeautyJournaal ontkracht de vijf meest hardnekkige mythes over lipoedeem. In dit deel lees je alles over de mythe dat gewichtsverlies geen effect zou hebben op lipoedeem.
Dit artikel is gebaseerd op kennis die tijdens een internationaal congres over lipoedeem is gedeeld in 2020. De kennis is een overzicht van alle wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn.
Gewichtsverlies heeft geen effect op lipoedeem?
Veel zelfbenoemde lipoedeem-experts, en daardoor ook veel patiënten, denken dat gewichtsverlies geen enkel effect op lipoedeem heeft. Ze stellen dat bariatrische chirurgie, dieet en beweging alleen tot vetvermindering op de romp leidt en geen effect heeft op het vet op de armen en benen, aangezien dit door lipoedeem ontstane vet een andere structuur heeft. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Integendeel, al in 1940 werd vastgesteld dat flink gewichtsverlies de klachten van lipoedeem wel degelijk vermindert.
Tijdelijke verbetering
Het probleem is dat die verbetering meestal tijdelijk is, omdat obese patiënten na een vermageringsdieet al snel weer aankomen. Blijvend gewichtsverlies, door bijvoorbeeld een maagverkleining of een maagband, leidt echter wel tot een flinke vermindering van het vet op de armen en benen.
Maagverkleining
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de omvang van de benen van lipoedeem-patiënten na bariatrische chirurgie met een derde afnam. Alhoewel het overtollige vet op met name de benen dus niet helemaal verdwijnt door deze ingreep, verdwijnt de pijn in vrijwel alle gevallen wel. Als het gewicht in de jaren na de ingreep stabiel blijft komen de klachten ook niet terug.
Bariatrische chirurgie
Patiënten die bariatrische chirurgie ondergingen werden ook mobieler, hadden beduidend minder last van hoge bloeddruk, diabetes en slaapapnoe en hadden, kortom, een betere gezondheid en een betere kwaliteit van leven.
Mensen die geen bariatrische chirurgie willen of kunnen ondergaan wordt aangeraden om te stoppen met vermageringsdiëten, die op lange termijn alleen leiden tot gewichtstoename en verergering van de klachten, en in plaats daarvan te proberen hun gewicht stabiel te houden. Zo voorkom je dat de klachten erger worden.
Tegenstanders
Tegenstanders van ingrepen zoals maagverkleiningen of maagbanden stellen dat mensen die een bariatrische operatie ondergaan relatief vaker zelfmoord plegen of ander zelfdestructief gedrag vertonen. Daar is echter geen bewijs voor. Het is echter wel zo dat obese mensen, of ze nu wel of niet kiezen voor bariatrische chirurgie, vaker psychisch kwetsbaar zijn. Goede psychotherapeutische begeleiding is dan ook van levensbelang en chirurgen, diëtisten, psychotherapeuten en huisartsen dienen goed samen te werken in de behandeling van morbide obese patiënten.
Conclusie
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gewichtsverlies niet helpt in het verminderen van lipoedeem. Integendeel, blijvend gewichtsverlies zorgt wel degelijk voor een duidelijke en blijvende vermindering van de symptomen van lipoedeem.