Als je BeautyJournaal regelmatig leest, weet je ook dat we ons het afgelopen jaar in de materie van het huidmicrobioom zijn gaan verdiepen. Een gezond ‘bioom’ is van levensbelang voor een gezonde huid. Interessant is het ook om te kijken wat zonlicht met het microbioom doet en hoe je ervoor zorgt dat het niet aangetast raakt. Lees mee….
Esse Skincare is gespecialiseerd in het gezond houden van je huidmicrobioom. Daartoe zet het een scala aan pre-, pro- en postbiotica in. Met daarbij een glansrijke rol voor enkele Lactobacillus soorten (melkzuurbacteriën). We hebben het hier over crèmes, serums en mists die de huid gezond maken zonder de huidbarrière en het microbioom te schaden. Ook de zonbescherming van Esse is met zorg samengesteld. Daarover later meer. Eerst bespreken we de impact van UV-straling op het microbioom. Hiervoor stelde ik wat vragen aan Kim Steyn van het Esse education team.
Welke impact heeft zonlicht op ons microbioom?
Wij mensen zijn zo’n twee miljoen jaar geleden onze vacht verloren (uitgaande van de evolutie). Onze huid is dus al heel erg lang gewend aan zonlicht. UV-straling kan een uitdaging zijn voor huidmicroben, maar gelukkig evolueerden zij ook mee en leerden zich weerbaar te maken. Mits we niet te lang in de zon blijven. In dat geval kunnen ongunstige soorten de overhand krijgen en de huid kwetsbaarder maken. Bovendien resulteert overmatige blootstelling aan de zon ook in duidelijke irritatie van de huid zoals roodheid en verbrandingspijn. Het immuunsysteem moet dan in actie komen, omdat er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Die reactie is ook weer van negatieve invloed op de goede bacteriën en de de huid.
Lees Monique’s gamechanging interview met Trevor Steyn van Esse Skincare
Een gezond microbioom beschermt ook tegen uv-straling
De microben die bestand zijn tegen zonlicht, dragen ook bij aan het welzijn van onze huid. Let wel: bij verantwoorde zonblootstelling. Wanneer ons microbioom in evenwicht is, kan het ook helpen om een eerste defensiemuur tegen UV-schade op te werpen. Een microbioom dat uit balans is, biedt een minder effectieve bescherming.
Vooral natuurlijk licht is heilzaam
Het onderzoek naar de impact is nog steeds gaande, sterker nog: we staan pas aan het begin van alle kennis hierover. Duidelijk mag wel zijn dat natuurlijk zonlicht bijdraagt aan een gezond huidmicrobioom. Dit geldt niet voor kunstlicht, zoals bijvoorbeeld de nieuwste lichttherapieën met diverse kleuren en intensiteiten.
Hoe ziet je huidmicrobioom eruit? Monique legt het haarfijn uit….
Ziekmakende bacteriën
Esse Skincare heeft in Zuid-Afrika een eigen onderzoekscentrum en verdiept zich in deze materie. Men weet bijvoorbeeld dat sommige golflengtes binnen het UVB-spectrum de ziekmakende Staphylococcus aureus kunnen doden, zonder bijvoorbeeld de groei van goede bacteriën als Staphylococcus epidermidis te beïnvloeden.
De impact van zonnefilters op ons microbioom
Nu komen we bij de volgende interessante vraag: wat is de impact van zonnefilters op ons microbioom: de bekende lichtabsorberende synthetische filters en de lichtreflecterende minerale filters?
Mineraal heeft de voorkeur
Hoewel er geen studies voor handen zijn waaruit blijkt dat lichtabsorberende filters het huidmicrobioom benadelen, kiest Esse toch voor minerale filters omdat ze minder impact hebben op de ecosystemen van onszelf, maar ook van planeet.
Esse merkt een aantal chemische filters aan als bijzonder schadelijk voor het milieu. Hier wordt met name oxybenzone genoemd, dat rampzalig is voor koraalriffen en andere levende wezens in de oceaan. Esse Sunscreen bevat géén oxybenzone en is biologisch gecertificeerd, diervriendelijk, vegan en plastic- en CO2 neutraal.
Zinkoxide meest effectief tegen UVA- en UVB-straling
Esse heeft gekozen voor het minerale filter zinkoxide dat een minder witte waas geeft dan titaniumdioxide. Bij het aanbrengen kun je zien of je overal geweest bent en wanneer je het inmasseert verdwijnt de witte waas. Bovendien beschermt zinkoxide beter tegen zowel UVA- als UVB-straling. Er wordt overigens geen gebruik gemaakt van nanotechnologie, omdat dit schadelijk is voor het huidmicrobioom. Zinkoxide wordt aangeprezen als de meest veilige UV-filter voor mens en milieu.
Extra verzorgende stoffen
Esse Suncreen bevat ook aanvullende verzorgende stoffen, als Myrothamnus-, Rooibos- en Olijfbladextract. Dit zijn krachtige antioxidanten die worden ingezet om vrije radicalen die vrijkomen door zonblootstelling onschadelijk te maken. Esse Sunscreen is parfumvrij en biedt bescherming SPF30. Ook niet onbelangrijk om te weten: Esse Sunscreen is geschikt voor de (zeer) gevoelige huid.
Ideale bescherming en verzorging, vindt Monique
Ik ben een groot fan van dit zonneproduct. Het beschermt echt heel goed en het verzorgt mijn huid ook heel goed. De voedende stoffen zijn optimaal. Na de reiniging kan ik dit product zo op mijn huid aanbrengen. Mijn huid is droog maar ik heb geen extra dagverzorging onder Esse Sunscreen nodig.
Lees Monique’s review over Esse Sunscreen spf 30 hier
Ook mooi te combineren met Esse foundation
Als je graag foundation gebruikt, kun je deze ook heel mooi er overheen aanbrengen. De foundations van Esse Skincare worden ook in de filmindustrie gebruikt vanwege de goede matching (huid)tinten, de enorme huidverdraagzaamheid (dankzij de Lactobacillen), ook na een dag filmen onder lampen of buiten, en vanwege het mooie natuurlijke huideffect, met een heel subtiel glansje. Hierdoor zien acteurs er nooit te gemake-upt uit op het grote doek.
NB Esse Foundations hebben een zonnefilter met een SPF30. Deze bescherming wordt minder op het moment dat je een heel dun laagje foundation aanbrengt of deze mengt met een moisturizer. Wanneer je Sunscreen samen met Esse Foundation gebruikt zit je uiteraard gebeiteld met je zonbescherming!
Lees hier het verhaal over de must-have in de filmwereld: Esse Foundation
- Wil je een behandeling met Esse Skincare en/of producten kopen? Je vindt een salon in jouw buurt via deze salonfinder.