Naarmate de seizoenen veranderen en het weer fluctueert, ervaart onze huid vaak verschillende uitdagingen. Droger in de winter en meer vettigheid in de zomer, onze huidverzorgingsbehoeften veranderen mee met de cyclus van de natuur.
Het aanpassen van jouw huidverzorgingsroutines aan deze veranderingen is cruciaal voor het behoud van een gezonde, stralende huid. Ik geef je wat praktische tips voor thuisgebruik.
De impact van seizoensveranderingen op je huid.
De verschuiving in seizoenen brengt veranderingen in temperatuur, vochtigheid en omgevingsfactoren met zich mee, die onze huid aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In de zomer is er vaak een hogere luchtvochtigheid, meer blootstelling aan ultra-violette straling en overmatig zweten. Je huid zal vettiger aanvoelen, er kunnen meer puistjes komen en je loopt zonschade op.
In de winter wordt je huid droger door verwarming binnen, en koudere temperaturen buiten. Je kan ook meer schilfering en gevoeligheid ervaren.
Waarom je jouw huidverzorgingsroutine moet aanpassen:
1. Hydratatie en de huidbarrière
De huidbarrière speelt een cruciale rol bij het beschermen en behouden van de gezondheid van de huid. De belangrijkste functie van de huidbarrière is het voorkomen van vochtverlies en het beschermen van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, allergenen en irriterende stoffen.
Het is een fysieke barrière die vocht in de huid vasthoudt en schadelijke stoffen buiten houdt. De huidbarrière is een complexe structuur bestaande uit dode huidcellen, lipiden (vetten), proteïnen en natuurlijke moisturizing factoren (NMF’s). We hebben vooral te maken met 2 belangrijke stoffen die vaak door elkaar gehaald worden: vocht (water) en vet (talg). De vocht-vet verhouding kan afhankelijk van het seizoen uit balans raken.
Tijdens de zomermaanden zorgen de hogere temperaturen ervoor dat je meer transpireert en je huid meer vocht verliest wat kan leiden tot uitdroging. Maar de hogere temperaturen en blootstelling aan zon zorgen ook voor een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor je huid weer vetter kan aanvoelen.
Daarom kun je tijdens de zomer beter kiezen voor lichtere, olievrije moisturizers en hydraterende sprays. Deze producten worden gemakkelijk door de huid opgenomen en voorkomen verstopping van de poriën. Hyaluronzuur is een uitstekend ingrediënt omdat het de huid diep hydrateert zonder een vettig gevoel achter te laten.
In de winter schakel je over naar rijkere, meer voedende crèmes en moisturizers. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals shea boter, ceramiden, natuurlijke oliën en (ook weer) hyaluronzuur.Het gebruik van producten met ingrediënten zoals glycerine, niacinamide en vitamine E kan ook helpen om de huidbarrière te versterken.
2. Bescherming tegen de zon:
Ongeacht het seizoen is het essentieel om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Naarmate de intensiteit van de zon in de zomer echter toeneemt, is het van vitaal belang om je zonbescherming te versterken.
Schakel over naar een hogere SPF-zonnebeschermingscrème, bij voorkeur breedspectrum, en breng deze royaal aan om je huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Vergeet bovendien niet om beschermende kleding en accessoires te dragen, zoals hoeden met een brede rand en zonnebrillen, om schade door de zon tot een minimum te beperken. Ook in de wintermaanden met helder zonnig weer of op wintersport is deze bescherming natuurlijk net zo belangrijk.
3. Gerichte behandelingen:
Bepaalde huidproblemen kunnen verergeren of zich anders manifesteren bij seizoenswisselingen. Acne en puistjes kunnen bijvoorbeeld oplaaien als gevolg van een verhoogde luchtvochtigheid en zweetproductie in combinatie met meer talgproductie in de zomer, terwijl de gevoeligheid en droogte van de huid in de winter meer uitgesproken kan worden.
Kies bijvoorbeeld voor acnebestrijdende ingrediënten zoals salicylzuur of kalmerende producten zoals aloë vera.
4. Exfoliëren:
Exfoliëren is een belangrijke stap in elke huidverzorgingsroutine, maar het type en de frequentie van exfoliatie verschilt per seizoen. Een enzymatische peeling is altijd geweldig. In de zomer kun je de frequentie ophogen. Je kunt ook afwisselen met een scrubgel of een salicylzuur product.
Kies altijd voor een product dat past bij jouw huidtype en vermijdt overmatige peeling, wat kan leiden tot irritaties of ontstekingen. Een persoonlijk advies van jouw huidspecialist is hier op zijn plaats.
5. Bescherming tegen oxidanten:
Omgevingsfactoren, zoals vervuiling en vrije radicalen, kunnen de gezondheid van de huid schaden en de veroudering versnellen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die een electron te weinig hebben en het daarom willen ‘wegstelen’ bij een ander molecuul in het lichaam. Dat proces noemen we oxidatieve stress en kan cellulaire structuren beschadigen.
Door antioxidantrijke producten kun je je huid beschermen tegen deze schadelijke elementen. Vitamine C-serums, groene thee-extracten, resveratrol en niacinamide zijn voorbeelden van krachtige antioxidanten die kunnen helpen vrije radicalen te neutraliseren. En niet alleen van buitenaf maar ook via je voeding doe je er verstandig aan voldoende anti-oxidanten binnen te krijgen.
Vrije radicalen kunnen het hele jaar door aanwezig zijn, de vorming ervan kan echter wel worden beïnvloed.
Zomer: Meer blootstelling aan UV-straling bevordert de vorming van vrijde radicalen.
Lente en herfst: Veranderingen in de luchtkwaliteit (pollen, stuifmeel, allergenen) kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken wat weer bijdraagt aan oxidatieve stress.
Winter: door kou en droogte kan de huidbarrière verzwakken waardoor de gevoeligheid voor vrije radicalen toeneemt.
Praktische tips voor het aanpassen van je huidverzorgingsregime:
1. Beoordeel de behoeften van je huid:
Observeer hoe je huid zich gedraagt en aanvoelt naarmate de seizoenen veranderen. Ervaar je droogheid, vettigheid of gevoeligheid? Door deze veranderingen te identificeren, kun je bepalen welke aanpassingen nodig zijn in je huidverzorgingsroutine.
2. Geleidelijke overgang:
Vermijd het maken van plotselinge, drastische veranderingen aan je huidverzorgingsroutine. In plaats daarvan kun je nieuwe producten stap voor stap introduceren of bestaande geleidelijk aanpassen. Hierdoor kan je huid zich aanpassen en worden eventuele bijwerkingen voorkomen.
3. Raadpleeg een specialist:
Als je twijfelt over de juiste huidverzorgingsaanpassingen voor jouw huid, overweeg dan om een specialist te raadplegen. Ze kunnen gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van je huidtype en je wensen. Een overzicht van deze huidprofessionals bij jou in de buurt vind je hier.
4. Blijf gehydrateerd:
Het behouden van hydratatie is cruciaal voor een gezonde huid, ongeacht het seizoen. Drink gedurende de dag voldoende water om je huid en lichaam van binnenuit te hydrateren.
5. Vergeet niet dat je huid je grootste orgaan is; het verzorgen van je huid is dus niet een luxe, maar een investering op de lange termijn!
Lees ook:
- Lees hier het uitgebreide dossier over UV-filters dat Mardge Pascaud samenstelde
- Waarom skin-detoxing onzin is, en wanneer het wellicht nuttig is…PODCAST
- Ben jij een fan van olietjes op je huid? Let dan op, Mardge Pascaud weet hoe het echt moet
- Mardge buigt zich over de vraag of je dik kan worden van collageen drankjes
- Mardge ontwikkelde haar eigen methode om je huid die perfect glow te geven
- Lydia testte Firmness van Mardge en zag daadwerkelijk haar huidconditie verbeteren