Als ik in juni 2023 mijn email open en een mail zie van de krant het FD, valt mijn oog op een verhaal met de titel ‘We kunnen niet allebei ziek zijn, ik moet van die migraine af.‘ Mijn indruk is gewekt. Te meer omdat we een paar maanden eerder een uitgebreid interview hadden met de jonge neuroloog Wardell Amerika die een groot voorstander is van leefstijl interventie, en minder medicijnen. Echter, hij sprak nimmer over migraine als een hormonaal probleem waarvoor zoiets simpels als een Lenzetto spray soelaas kan bieden.
Er is hier iets fascinerends aan de hand. Neuroloog in opleiding, Wardell Amerika pleit in zijn interview met mij voor aanpak via leefstijl, omdat hij er weinig fiducie in heeft dat de trits medicijnen (van licht tot superzwaar – met bijwerkingen) de oplossing is. Hij stapt buiten zijn beroepsveld door leefstijl interventie te introduceren via zijn stichting Pancea.
Ook Dominique, die na vele jaren van aanmodderen met zware migraines haar geloof verloren is in medicatie via de neuroloog, neemt een zijweg. Echter gaat die ook nog verder dan het leefstijlpad. Zij gaat, na aandringen van een vriendin naar de gyneacoloog. Ligt dat de voor hand? Eigenlijk wel, want migraine kan heel goed een hormonaal probleem zijn. Je ziet het bij jonge vrouwen in hun prille puberteit, maar het kan ook in de menopauze weer opspelen.
Acht jaar liep Dominique met haar hoofdpijnen rond. Bij de hoofdpijnpoli hield men haar in het gareel met een protocol aan medicijnen en de mededeling: ‘als dit uiteindelijk niet helpt, kunnen we je doorverwijzen naar een gyneacoloog.’
Dominique heeft zich vaak afgevraagd, waarom ze in vredesnaam daar niet eerder naartoe was gegaan. Sterker nog: waarom maakt de vrouwenarts geen onderdeel uit van specialisten die zich met migraine bezig houden? Is het nou zo ingewikkeld?
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd veel mee lees in online groepen voor vrouwen in de overgang en ik schrik van hoe er geleden wordt, en hoe weinig de overgang en haar kenmerkende kwalen erkend wordt. Te vaak wordt er aan burn-out of depressie gedacht. Er is echt nog een hele lange weg te gaan. En net zoals bij de borstimplantaten kwestie is het belangrijk dat vrouwen zelf actief worden, om op te komen voor hun gezondheidsbelang en actief zoeken met elkaar naar oplossingen.
Voor Dominique lag de oplossing in een simpele hormoonspray die Lenzetto genoemd wordt. In het interview met FD vertelt hoe wat een wonderlijke ervaring het was hoe haar migraine als sneeuw voor de zon verdween.
Natuurlijk legden wij haar verhaal ook voor aan Wardell en hij liet ons per mail weten dat hij met deze behandelmethode niet bekend is en hij ook geen wetenschappelijk onderzoek erover kent. Wel is de vorm van menstruele migraine bekend, als gevolg van een oestradiol daling.
Wardell vertelt ons ook dat hij niet bekend is met deze oestradiol spray als migraine behandeling. Maar hij neemt graag aan dat het kan werken, ‘al hoewel je ook altijd weer moet nadenken over de bijwerkingen’.
‘
Zelf probeer ik me zoveel mogelijk bij wetenschappelijk bewezen behandelingen te houden of goed empirisch bewijs. Daarnaast denk ik ook dat leefstijl als behandeling te prefereren is boven symptoombestrijding middels een medicijn in dit geval.’
Nog geen wetenschappelijk onderzoek? Neem dit ter harte….
Ik kan alleen maar denken: Wardell neem dit ter harte, dit voorbeeld van Dominique. Sluit niets uit. Zij is niet de enige. Natuurlijk is leefstijl het allerbelangrijkste maar nog belangrijker is kwaliteit van leven. Dominique kreeg haar leven terug. En haar man? Hij was ernstig ziek, gelukkig kwam ook hij er bovenop.
Spread the word. Denk bij migraine ook aan overgang, aan hormonen, aan een gesprek met een gyneacoloog.
Overigens: Dominique is niet alleen een vakkundige PR-professional, ze kan ook schrijven! Dit is haar nieuwste, grappige en superromantische boek: De Talisman!
Ingekomen nieuws: vandaag werd bekend gemaakt dat het techonologisch ontwikkelingsbedrijf Salvia een implantaat van heel dunne folie heeft gemaakt die zachte impulsen afgeeft om migraine af te weren. Het eerste implantaat is inmiddels gezet bij een jonge vrouw uit Australië. Lees hier meer.
Tot slot: de spray bevat octisalate. Een stof die ook gebruik wordt als UV-B in cosmetica. Het kan huidirritatie veroorzaken. Wees je daarvan bewust. Overigens staat het ook op de lijst van hormoonverstorende stoffen in cosmetica.