De ‘Frozen shoulder’ bestaat wel degelijk, zo is duidelijk geworden, en vooral vrouwen hebben er last van. De zeer pijnlijke klachten kunnen jaren aanhouden. Medici namen deze kwaal nauwelijks serieus. Nu lijkt er echter eindelijk een goede behandeling te zijn.
‘Frozen shoulder’, letterlijk een bevroren schouder, officieel adhesive capsulitis genoemd, is een kwaal waarbij het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm is verkleefd en ontstoken. Van de mensen die last hebben van een ‘frozen shoulder’ is driekwart vrouw – en de meesten van hen zijn tussen de veertig en de zestig en zitten dus net vóór of volop in de menopauze.
Tot voor kort was er weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandeling van deze kwaal, die maanden en soms zelfs jaren aan kan houden. En dat terwijl de ontstekingen van het kapsel in de schouder niet alleen volledig immobiliseert maar ook enorm veel pijn veroorzaken.
Hevige pijn en ongemak
Een ‘frozen shoulder’ ontstaat niet door overbelasting, maar door het ouder worden. De kwaal wordt meestal behandeld met fysiotherapie, wat de kwaal alleen maar erger maakt. Steroïden kunnen enige verlichting geven maar genezen niet. In de meeste gevallen gaat het weer over maar vaak pas na maanden of jaren hevige pijn en ongemak.
Vrouwen met diabetes en vrouwen van Aziatische afkomst hebben meer kans op een ‘frozen shoulder’ als ze in de menopauze zitten.
Oestrogeen en progesteron
Twee Amerikaanse artsen, gynaecoloog Anne Ford en orthopedisch chirurg Jocelyn Wittstein deden recent wel veel onderzoek naar de kwaal en ontdekten dat hormoonvervangende therapie vrouwen kan beschermen tegen ‘frozen shoulder’. Het stoppen van de productie van oestrogeen en progesteron heeft ook veel invloed op het functioneren van de gewrichten. Veel vrouwen in de menopauze hebben dan ook last van gewrichtspijn.
Ford en Wittstein deden een klein onderzoek waaraan zo’n tweeduizend vrouwen tussen de 45 en 60 haar oud meewerkten. Een klein deel van hen, ruim 150 vrouwen, deden hormoonvervangende therapie. De artsen ontdekten dat de vrouwen die de hormoonvervangende therapie doen vrijwel nooit de diagnose ‘frozen shoulder’ krijgen. De vrouwen die de therapie niet volgen hebben maar liefst 99% meer kans op ‘frozen shoulder’.
Meer onderzoek
Alhoewel het om een relatief klein onderzoek gaat is het toch een baanbrekend resultaat. Grote Amerikaanse gezondheidsorganisaties hebben naar aanleiding van de bevindingen aangekondigd om verder en veel uitgebreider onderzoek te gaan doen.
En dat werd tijd, zo stelt Wittstein in National Geographic: “Bijna 95% van de orthopedisch chirurgen is man en heeft dus nooit de menopauze meegemaakt. Er is nooit goed gekeken naar de invloed van oestrogeen op de gezondheid van de gewrichten. En omdat veel mensen hormoonvervangende therapie niet vertrouwen wordt dat nauwelijks gebruikt. En intussen blijven vrouwen last houden van een ‘frozen shoulder’.”
Sneller naar de huisarts
Wat een effectieve behandeling van ‘frozen shoulder’ ook in de weg staat is dat vrouwen minder snel naar de huisarts gaan. Ze denken te vaak dat ze pijn ‘maar moeten verdragen’. Dat geldt al helemaal voor vrouwen in de menopauze; zij hebben hun hele leven geleerd dat pijn en klachten ‘er nou eenmaal bij horen’. En dat geldt blijkbaar ook als het bindweefsel van hun schouder chronisch is ontstoken.
Er is dus een omslag nodig. De klachten van vrouwen moeten serieuzer genomen worden en bij gewrichtsklachten, waaronder een ‘frozen shoulder’ zou sneller hormoonvervangende therapie geprobeerd moeten worden.
Lees ook: