Onlangs woonde ik een verdomd interessant webinar bij van de wetenschappelijke onderzoekstak Science for Health, van Yakult, over de darmen en de overgang. Nu weet ik daar al best wel wat van. Het nodige heb ik al op BeautyJournaal gepubliceerd. Er was 1 spreekster, Sara Lebeer, die mijn verwachtingen qua inzicht- en kennisdelen overtrof. Ze vertelde feiten waarvan ik de helft ook nog niet eens wist. Lees je mee?
Even ter inleiding:
Prof. Dr. Sarah Lebeer (Universiteit van Antwerpen) is microbioloog en heeft haar eigen onderzoeksteam waarmee ze veel onderzoek doet op dit gebied. Ze presenteerde o.a. feiten uit het ISALA- onderzoek waarbij de gezondheid van vrouwen centraal staat.
Sarah heeft meegewerkt aan studies naar het verband tussen leeftijd en het microbioom van de darm, vagina, mond, huid en de rol van hormonen en voeding. Hoewel er tegenwoordig heel veel aandacht is voor de relatie voeding en het darmmicrobioom, laat Sarah ook zien de microbioomsystemen in andere delen van het lichaam net zo belangrijk zijn voor je gezondheid.
Daar komen de feiten, wist je dat…….
Over lactobacillen in je darmen en in je vagina
- Vrouwen in menopauze hebben niet per se minder van de zo goede lactobacillen bacteriën hebben? Dat is maar meteen gezegd. Er wordt wel eens geroepen dat ze afnemen bij het ouder worden.
- Het is opvallend dat vrouwen in menopauze wel meer darmbacterien in hun vagina hebben. Dit zou kunnen verklaren waarom urineweginfecties op die leeftijd meer voor komen.
- Hormoonvervangende therapie kan de hoeveelheid lactobacillen laten toenemen, hoewel leefstijladvies de voorkeur geniet – zeker met een zo suikervrij mogelijk eetpatroon.
- Het eten van veel groenten heeft een positieve invloed op de hoeveelheid lactobacillen in de vagina.
- Vrouwen die menstruatiecups gebruiken hebben meer lactobacillen in hun vagina dan vrouwen die maandverband gebruiken.
Over je stemming, ook bij het vrijen
- De professor durft te stellen dat de bacteriehuishouding in de vagina net als die in de darmen van invloed kan zijn op je gemoedstoestand.
- Pijn bij het vrijen in de overgang kan verminderd worden door glijmiddel, maar kies dan wel een glijmiddel dat microbioom vriendelijk is. Nog beter is het gebruik van een vaginale oestrogeencrème – deze mag ook na borstkanker, mits in overleg met je arts.
- Als je pijn bij het vrijen ervaart, moet je onmiddellijk stoppen, zegt de professor. ‘De bekkenbodemspieren verkrampen en de bloedtoevoer vermindert waardoor de pijn zeker niet gaan afnemen.’ En ons advies: probeer gewoon een ander standje, en doe het heel rustig aan!
De maatschappelijke feiten (en kosten)
- Vrouwen die in de overgang zijn en door hun specifieke klachten hulp nodig hebben, of in de ziektewet gaan, kosten de maatschappij 1,2 miljard euro per jaar. Bron: RIVM).
- Er zijn nu bijna 1.9 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang.
Nog meer cijfers….
- De ‘overgang’ gaat bij mannen gaat heel geleidelijk en bij vrouwen gaat het heel abrupt, met hormoondalingen.
- 30% van de vrouwen raakt nooit van de overgangsklachten af. Het begint ongeveer vanaf je 45ste en duurt eveneens gemiddeld 7 jaar.
- Je risico op borstkanker, osteoporose en depressie neemt toe.
De impact van gezonde voeding
- Bijzonder blijft ook dat mensen die in de zogenaamde blue zones op deze planeet leven, minder overgangsklachten hebben. Ze eten veelal een plantaardig en zeer vezelrijk dieet eten, tussen 40-50 gram vezels per dag. Als je meer dierlijke voeding eet, worden de groeihormonen meer gestimuleerd en dat leidt tot hogere oestrogeenspiegels. Bij plantaardig en zeer weinig bewerkt voedsel, neem je minder oestrogeen mee de rest van je leven en dat is gunstig tegen overgangsklachten. Ook de daling van oestrogeen na de overgang is dan minder als het je levenlang tot aan de menopauze al minder was. Dit is overigens ook handig om je risico op hormonale borstkanker te verminderen.
- Meer dierlijke voeding verkort je telomeren en dat leidt tot een vroegere dood.
- Wees niet bang voor soja, mits het puur natuur is, gefermenteerd en niet uit supplementen of verwerkt in voedingsmiddelen met soja lecithine.
- Eet veel plantaardige eiwitten uit noten, groenten, fruit en volkoren producten. Eet geen bewerkt vlees en liever geen rood vlees. Veel kip en kalkoen is overigens ook niet aanbevolen.
- CUT the sugars, ook geen smoothies!! De fructose dump die je dan krijgt, kan bijdragen aan leververvetting, wat ook op de loer ligt in de overgang.
- Zuivel in de overgang? In ieder geval geen melk! De dierlijke aminozuren slurpen het calcium in je lichaam op. Het levert vooral opvallend vaker heupfracturen op. Die risico’s worden niet gezien bij de consumptie van kaas en yoghurt. Mogelijk vanwege de bacteriën in die producten.
- Bewerkt en dierlijke voeding zorgt dat je meer IGF-1 binnenkrijgt en dat leidt tot meer haaruitval in de overgang.
Over je lichaamsgewicht
- Houd je gewicht in de gaten, want meer vetweefsel geeft een groter risico op metabole ziekten zoals diabetes. Blijf echt veel bewegen, ook voor de conditie van je hart. Gewoon flinke wandelen en fietsen is prima. Het werkt ook heel goed tegen stemmingswisselingen.
Nog wat gezondheidsissues
- Het darmepitheel wordt doorlaatbaarder en dat verhoogt ook je risico op laaggradige ontstekingen.
- Er is een pleidooi om vrouwen in de peri- en menopauze te suppleren met lichaamsidentieke hormoen, voor een periode van max 5 jaar. De angst voor borstkanker lijkt met dit type hormonen minder gegrond te zijn.
- Het risico van borstkanker is vele malen groter als je alcohol drinkt.
Lees ook: