Vanmiddag komt het bericht naar buiten dat in diverse gerenommeerde cosmeticamerken de kankerverwekkende stof benzeen is gevonden. Het gaat om producten die in Amerika verkocht worden, speciaal voor acne, waarin benzoylperoxide zit. Dat heeft een uitdrogende werking op de bacterierijke, vette huid van acne-patiënten.
Deze stof wordt, zo blijkt nu, uiteen te vallen en omgezet in benzeen. De gevonden hoge concentraties bij producten van onder meer Clinique, La Roche Posay en Clearasil (receptplichtige en over-the-counter benzoylperoxide producten in Amerika) en anderen zijn ontoelaatbaar hoog. Omdat het een chemisch proces is en geen productie fout kun je er wel vanuit gaan dat het niet alleen in Amerikaanse producten gebeurt, maar in alle producten wereldwijd waarin benzoyl peroxide zit.
Verboden in cosmetica in Europa
Ik wil alvast benadrukken dat benzoylperoxide in cosmetica producten* in Europa streng gereglementeerd is en in de lijst van stoffen met beperkingen is opgenomen. In Europa is het dus niet in skincare cosmetica te vinden. Het mag alleen nog in kunstnagel producten gebruikt worden, in een concentratie van 0,7% (na menging voor gebruik) en dan moet er ook altijd op de verpakking staan dat het enkel voor professioneel gebruik is.
**Bijlage III van EU Cosmetica Verordening 1223/2009 – lijst van stoffen die in cosmetische producten mogen voorkomen met inachtneming van de gestelde beperkingen.
Verder mag het in Nederland wel in producten verkocht worden die als geneesmiddel geregistreerd staan. Ook is een vloeistof met deze werkzame stof zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. Je vindt hier meer informatie over producten die geneesmiddelen zijn waarin benzoylperoxide zit.
Het onafhankelijke testlaboratorium Valisure heeft de stof in 66 producten voor de acne huid aangetroffen. Het gaat om crèmes, lotions, gels, wasproducten. Volgens de Amerikaanse FDA mag een cosmeticaproduct niet meer dan 2 parts per miljoen aan benzeen bevatten, in de producten zat vaak richting de 12 parts per miljoen.
Opvallend was ook dat hoe hoger de temperatuur was waaronder de producten bewaard werden, hoe meer benzeen werd aangetroffen. Het blijkt dat benzoylperoxide vanzelf uiteenvalt in benzeen.
De Amerikaanse producten zijn (BPO staat voor benzoylperoxide) – deze producten worden bijna zonder uitzondering ook alleen in Amerika en eventueel Canada verkocht:
- Proactiv 2.5% BPO cream
- Up & Up 2.5% BPO cream
- Walgreens 10% BPO bar
- Harris 10% BPO wash
- Clinique 2.5% BPO cream
- Clearasil 10% BPO cream
- La Roche-Posay Effaclar 5.5% BPO cream
- PanOxyl 10% BPO cream
- Sandra Lee MD 2.5% BPO lotion
- Oxy 10% BPO cream
- Galderma 5% BPO cream
- Equate 10% BPO cream
- Differin 5% BPO cream
- CeraVe Acne 4% BPO cream
- Sandoz 5% BPO gel
- TARO 2.5% BPO gel
- Neutrogena 10% BPO gel
Het betreft hier dus Amerikaanse producten. Een kleine check op Internet leert mij dat ik het wel kan vinden bij merken als Louis Widmer (wel ‘uitverkocht’ online), Benzac en Clearasil, die in Nederland online te koop zijn.
In Amerika doet het nu veel stof opwaaien, omdat de gevonden percentages benzeen volgens de test veel te hoog zijn en een gezondheidsrisico vormen. Veel mensen met acne krijgen producten met benzoylperoxide door hun dermatologen aanbevolen. Ook in Nederland behoort het nog altijd tot het eerste keuze palet van de (huis)arts.
Omdat het geen productiefout betreft maar een scheikundige reactie, maakt het extra zorgelijk. Ok al werd er onder hoge temperaturen getest. In Nederland worden producten met het uitdrogende benzoylperoxide al enkele jaren niet meer aanbevolen door huidexperts zoals schoonheidsspecialisten. Juist omdat het de huid onnodig irriteert.
Lees het complete artikel in het Engels hier verder op Dermatology Times.
Echter! Niet iedereen in de wereld is het momenteel eens met de bevindingen omdat de temperaturen waaronder benzoylperoxide uiteenvalt en er benzeen vrijkomt wel hoog waren in de studie, en dat klopt ook – het ging om temperaturen van boven de 35 graden Celcius oplopend tot zelfs 70 graden Celsius over een periode van 18 dagen, zo zegt een chemica in deze Insta post hieronder:
Lees hier ook nog het officiële standpunt van de Amerikaanse Personal Care Council waarin het de testmethoden onder hoge temperaturen van Valisure ter discussie stelt, en waarin het verdedigt dat de Amerikaanse producenten zich aan de FDA-richtlijnen houden.
Ook bij transport kunnen temperaturen oplopen?
Sommige chemici reageren echter ook dat aangezien cosmetica getransporteerd worden en soms in opslagloodsen in de hitte staat, het niet ondenkbaar is dat producten kunnen opwarmen naar dergelijke hoge temperaturen.
Note: de stof stond eind vorige eeuw op de nominatie om de door Amerikaanse FDA als een Cat III gelabeld te worden, omdat onduidelijk was in hoeverre het carcinogeen was, die indicaties waren wel gevonden bij dierproeven. In 2011 kwam het besluit dat het als veilig verkocht en gebruikt kon worden in een laag percentage mits er adequate zonbescherming zou plaatsvinden van een te behandelen huid. Lees hier het FDA rapport uit 2011 nog eens.
MAAR! Ook al is een zeer laag percentage toegestaan, je moet dit überhaupt niet willen. In geen enkel land. Punt. Benzeen hoort in het rijtje van giftige stoffen uit thuis als lood, asbest en formaldehyde.
Lees hier al onze artikelen over problematiek van de vette (acne) huid
Lees hier ook nog een recent onderzoek (juli 2024) dat de claims van Valisure enigszins ontkracht.
Referenties (overgenomen uit het artikel van Dermatology Times):
- Edney A. Chemical linked to cancer found in acne creams including Proactiv, Clearasil. Bloomberg. March 6, 2024. Accessed March 6, 2024. https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-06/cancer-causing-chemical-found-in-acne-creams-including-proactiv-clearasil
- Valisure detects benzene in benzoyl peroxide. News release. Valisure. March 6, 2024. Accessed March 6, 2024. https://www.valisure.com/valisure-newsroom/valisure-detects-benzene-in-benzoyl-peroxide
- Valisure citizen petition on benzene in benzoyl peroxide drug products. Valisure. March 5, 2024. Accessed March 6, 2024. https://assets-global.website-files.com/6215052733f8bb8fea016220/65e8560962ed23f744902a7b_Valisure%20Citizen%20Petition%20on%20Benzene%20in%20Benzoyl%20Peroxide%20Drug%20Products.pdf
- Bunick C. Carcinogen benzene in acne products containing benzoyl peroxide. Media statement. March 5, 2024. Accessed March 6, 2024.
- Villeneuve PJ. Long Term Exposure to Ambient Benzene and Mortality. Am J Respir Crit Care Med. 2024 Feb 1. Accessed March 6, 2024. doi: 10.1164/rccm.202401-0005ED. Epub ahead of print. PMID: 38301235.