Mondjesmaat wordt er steeds meer bekend wordt over de impact van de bacteriën die op je huid leven en de relatie met huidziekten. Kun je eczeem verminderen als je het microbioom van je huid aanpast? We gaan in gesprek met Cynthia, Yvonne en Eline, die voor en met Esse Skincare werken. Esse staat immers bol van microbioom balancerende ingrediënten, uit de familie van Lactobacillus.
Het aantal gevallen van eczeem neemt toe
Eczeem is een chronische ontstekingsreactie van de huid waarbij er rode en schilferige, soms ook vochtige plekken ontstaan die kunnen jeuken.
Er worden wel 10 verschijningsvormen van eczeem onderscheiden. Hiervan is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, het meest voorkomend. Het ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, allergie, irritatie en ontstekingen. Bij jonge kinderen wordt het ook wel dauwworm genoemd. Bij het eczeem van jonge kinderen staan de vochtige (‘natten’) plekken namelijk voorop, die ringvormig zijn.
Eczeem is een ontzettend nare aandoening die je leven letterlijk kan beheersen. Bij opvlammingen heb je flinke jeuk, vaak pijn, je kan kleding lastig verdragen, en je bent vaak bezig om uit te pluizen wat je zelf kan doen om zo’n uitbraak in te dammen. Je gaat anders eten, je bent voortdurend op zoek naar huidproducten die kalmeren. Depressie kan hierdoor op de loer liggen. Zowel omdat een pijnlijke, jeukende huid je stemming beïnvloedt, maar als het zichtbaar is, kun je er ook onzeker door worden.
Het is ook spijtig om te lezen dat het aantal gevallen wereldwijd toeneemt. Stond eczeem in 2017 nog op de 15 e plaats van de wereldranglijst van (niet-dodelijke) ziekten, in 2022 staat het al op 14e plaats.
In Nederland hebben circa 400.000 mensen constitutioneel eczeem (bron), ongeveer 2,5% van de bevolking. Daarmee staat de aandoening op de vierde plaats in de top-10 van chronische aandoeningen in Nederland. Bij kinderen is het na astma zelfs de belangrijkste chronische aandoening.
Wat gebeurt er eigenlijk: je immuunsysteem is hyperactief
Een verzwakte huidbarrière en een hyperreactief immuunsysteem dragen in belangrijke mate bij aan het opvlammen van eczeem. Heel ingewikkeld, omdat zowel je huid als je immuunsysteem dagelijks worden blootgesteld aan allerlei stoffen van buitenaf: uit de lucht, maar ook van verzorgingsproducten. Inwendig kan er last optreden door het hormoon cortisol als gevolg van stress. Soms kunnen ook voedingsmiddelen een trigger zijn. Het is een complexe situatie omdat er zoveel verschillende factoren invloed hebben op de conditie van de huid!
De rol van het huid microbioom
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol die het microbioom van de huid kan hebben bij eczeem. Cynthia Heeres, die bij Esse Skincare werkt als accountmanager, vertelt: ‘Eczeem wordt geassocieerd met een verstoorde samenstelling van het huidmicrobioom. We weten inmiddels dat er op een eczeemhuid sprake is van minder diversiteit van bacteriestammen en een overgroei van de Staphylococcus Aureus. De zo gezonde en invloedrijke Lactobacillus is vaak afwezig of nauwelijks aanwezig. Als het microbioom uit balans is, verzwakt de huidbarrière nog verder, waardoor er weer een toename van immuunreacties komt. Er ontstaat een vicieuze cirkel.’
Diversiteit is belangrijk
Volgens Cynthia is het belangrijk dat de diversiteit van het microbioom in stand wordt gehouden. ‘Hoe groter die verscheidenheid aan bacteriestammen, hoe minder kans dat die schadelijke S.Aureus zich kan vestigen en koloniseren (want zo gaat dat bij bacteriestammen). Zo krijgt de huidbarrière meer kans zich te herstellen en zullen ontstekingen ook afgeremd worden.’
De rol van Lactobacillus
Op onze vraag waarom ze van mening is dat de Lactobacillus hierbij een belangrijke rol kan spelen vertelt ze: ‘De Lactobacillus reguleert het immuunsysteem, waardoor de ontstekingsreactie bij huidaandoeningen als eczeem worden verminderd. Deze bacteriestam kan immuuncellen zoals bijvoorbeeld T-cellen stimuleren.’
‘Verder heeft de Lactobacillus ook invloed op zowel de kwaliteit als de hoeveelheid ’tight-junctions’. Dit zijn de verbindingen tussen de keratinocyten, de cellen die de buitenste huidlaag vormen. Ze zijn belangrijk voor het intact houden van de huidbarrière.
‘Belangrijk is tot slot ook om te weten dat de Lactobacillus antimicrobiële eiwitten/peptiden (AMP’s) produceren en melkzuur, waardoor de overgroei van S. Aureus kan worden aangepakt.’
Welke producten raadt Esse aan bij eczeem?
Dit is een mooie vraag om aan Yvonne Kok te stellen, manager van het Esse Experience Center in Huizen. Ze vertelt: ‘Bij eczeem adviseren we producten uit de Sensitive lijn. Met name de Protect Oil om de huid te beschermen, irritatie te verminderen en de huidbarrière te versterken. Als moisturizer adviseren we de Hydro of de Nourish crème. Je kunt het eventueel aanvullen met het Sensitive Serum met levende probiotica om het huidmicrobioom actief in een positieve richting te verschuiven.’
Als salonbehandeling bij de schoonheidsspecialiste of huidtherapeut adviseert Yvonne de Live Probiotic Treatment gecombineerd met de speciale anti-inflammatory massage. ‘Deze behandeling kun je eens per maand doen, of als een kuurbehandeling waarbij je dan om de twee weken komt – vier sessies in totaal.
De praktijk bij Eline Boute van NovaSkin
Huidprofessional Eline, eigenaresse van NovaSkin in Apeldoorn werkt al geruime tijd met Esse en heeft ook haar eigen protocol voor de eczeemhuid. Ze vertelt dat ze voornamelijk atopisch eczeem behandelt, maar clownseczeem (rond de mond) komt ook voorbij.
‘Bij atopisch eczeem zien we over het algemeen sneller verbetering en verlichting van symptomen dan bij contacteczeem. Bij atopisch eczeem lukt het beter om de barrière weer te versterken en de ontstekingreacties af te remmen. Goede verzorging kan echt het verschil maken.’
‘Bij iemand met eczeem introduceer ik mijn Esse producten heel geleidelijk. Telkens even kijken hoe het product aanslaat, voordat ik weer een nieuw product aan de routine toevoeg. Ik wil deze huidconditie ook laten wennen aan de levende bacteriën en de actieve stoffen. Ik krijg mooie kalmerende resultaten als ik de probiotische ampul toepas in een behandeling.
Het productadvies van Eline
‘Net zoals Yvonne, kies ik bij voorkeur voor producten uit de Sensitive lijn inclusief de Nourish moisturizer, voor atopisch eczeem. Bij periorale dermatitis (clownseczeem) kies ik liever voor de Esse Gel Cleanser, de Hydro Moisturiser en het Resurrect Serum.
‘Mijn advies is echt om je behandeling bij eczeem dus heel geleidelijk op te starten en ook met milde producten te beginnen. Eerst kijken hoe de huid reageert. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook het darmmicrobioom mee te nemen. Zijn er voedselintoleranties of allergieën?
Er is meer mogelijk dan je denkt
Als je zelf eczeem hebt wil ik je graag een hart onder de riem steken: er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Geduld, een geleidelijke aanpak en een holistische kijk op je conditie kunnen aanzienlijk bijdragen aan verbetering en verlichting.’
Bekijk ook deze video van een gezichtsbehandeling met Esse Skincare:
Lees ook:
- Esse heeft pre & post procedure serums om de huid te stimuleren bij peelings en needling
- Hoe de zon je microbioom beïnvloedt
- Hoe medisch schoonheidsspecialiste Iris Peters acne binnen 3 maanden rustig krijgt