Ik geef je vijf argumenten waarom je het wel of niet kan doen

09:40 - 05:48
luistertijd 09:40 - leestijd 05:48

Nu steeds meer vrouwen in de overgang nadenken over, of al bezig zijn met hormoonvervangende therapie, om de tekorten aan te vullen en zich beter te voelen, lees ik dat bij het gebruik ook de huid weer mooier wordt. Vrouwen discussiëren met elkaar in besloten groepen op social media zelfs (maar ook op Instagram) over het smeren van de oestrogeen crème op de gezichtshuid. Maar is dat wel raadzaam? Ik geef wat argumenten.

Waarom zou ik het op mijn arm smeren?

Als onderdeel van hormoontherapie (de lichaamsidentieke therapie dan) wordt door artsen aanbevolen deze crème op de binnenkant van de onderarmen of binnenkant dijbenen te smeren. Dat vrouwen zich nu afvragen waarom juist daar heeft te maken met het feit dat ze die huidstukjes mooi zien worden en bedenken: dat kan mijn gezicht ook wel gebruiken.

Eh, niemand weet het eigenlijk (in Nederland)

Ik ben eens rond gaan vragen bij mensen met wat verstand van zaken van cosmetica, maar niemand kan er een zinnig antwoord opgeven. Men zegt al snel ‘nee, dat kan niet’, maar waar is dat op gebaseerd? Huid is huid. Nu is het wel zo dat gezichtshuid meer blootgesteld is aan invloeden van buitenaf, en je de barrière beter kunt beschermen met anti-oxidanten, vetten, hydratanten en een zonnefilter. Dat is 1 argument.

Gewoon te koop hoor, voor je gezicht

Op Bol kun je overigens nog steeds cosmetica kopen met hormoonhoudende stoffen. Geen haan die ernaar kraait. Zou ik dat zelf kopen nee? Waarom niet? Omdat er gewoon hele mooie cosmetica is om je gezichtshuid te verzorgen en te beschermen. Bovendien, wat zit er in zo’n hormooncrème aan vulstoffen? Misschien is dat helemaal niet prettig op je gezichtshuid. Argument 2.

Waarom smeer je hormoon crème op je dijbeen?

Dan argument 3: de reden dat de farmacie adviseert het op onderarm of dijbeen te smeren, zo lees ik, heeft ermee te maken dat die huid blijkbaar wat dunner is, en dus opname van de stoffen in de crème beter gaat. Ook denkt men dat er op die plekken minder wrijving is, waardoor het product beter intrekt. Deze huidplekken bedek je vrijwel altijd met kleding, de kans om de hormoonstoffen op een ander over te brengen, is daardoor miniem.

Toch zijn er vrouwen die het doen. Natuurlijk, geëxperimenteerd wordt er altijd. Het is ook jammer dat niemand in de industrie zich er nog over buigt. Men heeft er blijkbaar geen weet van wat vrouwen in de overgang op gezondheidsniveau bezig houdt. Health is tegenwoordig wel beauty, dus het is niet onverstandig om er wel weet van te hebben. Maar cosmeticafabrikanten mogen er ook geen officiële uitspraken over doen omdat het in geval van HRT (hormoon replacement therapie) medicijnen betreft.

Instagram als vraagbaak

Op Instagram deinzen vrouwen er niet voor terug om er juist reclame voor te maken. Overgangsspecialisten met een medische achtergrond zoals ‘dokter Marie Claire’ die vol enthousiasme vertelt over een ‘oestrogeen’ crème met lage dosering die ze op haar gezicht aanbrengt. Ze vertelt ook dat er vrouwen zijn die hun medicinale oestrogeen crème mengen met een basis dagcrème en dat ook op hun gezicht doen.

Estriol

Ze maakt reclame voor een product dat My Alloy heet en ze zegt dat je dit product gewoon naast je hormoonvervangende therapie kunt gebruiken. Het product is zelf ‘geen hormoonvervangende therapie’, het werkt niet systemisch zegt ze omdat daarvoor a. er met estriol gewerkt wordt en geen oestrogeen, en er b. een lage concentratie in zit.

Ze benadrukt dat estriol een rimpelverminderaar is. Estriol ofwel E3 is een van de 3 oestrogenen die er zijn: we kennen ook estrone (E1) en estradiol (E2) – dat overigens ook bij mannen voorkomt.

Werkt het systemisch door, of niet?

Mind you, voor mij zou dit echt geen belofte inhouden, als ik geen wetenschappelijk onderzoek hiervan kan zien. We weten dat er meer systemisch kan doorwerken en überhaupt in het lichaam kan komen dan ons lief is. Ook cosmetische stoffen. Argument 4 is dat het volstrekt onduidelijk is of er op lange termijn bij dagelijks gebruik toch een invloed op je hormoonhuishouding kan zijn. Er is gewoon geen sluitend wetenschappelijk onderzoek. Althans, niet bij mij bekend.

Ik vind op PubMed alleen onderzoeken naar estriol houdende crème voor vaginaal gebruik, en ja daar lees ik vooral dat het lokaal en niet systemisch werkt. Maar dan gaat het wel om 0,005% en studies van gemiddeld 12 weken. Als het al systemisch is terug te vinden, is dat gemiddeld voor een periode van 8 uur.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Mary Claire Haver, MD, author The New Menopause (@drmaryclaire)

Amerika, de wetgeving is daar net even anders als in Europa. Toch is de stof estriol ook in Europa niet verboden in cosmetica, ik kom het alleen ontzettend weinig tegen, tenzij via Bol, zoals ik al schreef.

In Europa zijn we niet happig op hormoon beïnvloedende stoffen in crème

Hier heeft men unaniem besloten om hormoon beïnvloedende stoffen zoveel mogelijk uit cosmetica te weren. Dit hangt samen met de grote golf van activisme die het afgelopen decennium opkwam om vrouwen/mensen minder bloot te gaan stellen aan hormoon beïnvloedende stoffen omdat het de menselijke reproductie in gevaar kan brengen, maar ook de angst speelde voor een stimulatie van borstkanker.

We staan ook aan hormoonontregelende stoffen bloot vanuit plastics, zoals je weet. Nou is dat blijkbaar moeilijker uit te bannen dan een klap op de cosmetica ingrediëntenlijst te geven.

Als je alle ins en outs van hormoonachtige stoffen in cosmetica wilt kennen, lees dan vooral dit dossier op de website van de NCV, de branchevereniging voor cosmeticaproducenten. Het is zeer nuttig.

Maar dan, wat adviseer ik je om vooral wel te gebruiken in deze leeftijdsfase?

Oestrogeen in het lichaam zorgt voor een zachte, gezonde huid die voldoende gehydrateerd blijft. De andere belangrijke speler voor je huidconditie is progesteron. Het heeft eveneens invloed op de hydratatie van de huid, maar ook op een gezonde pigmentverdeling en een goede huiddoorbloeding. Verminderd progesteron kan pigmentvlekken in de hand werken en de huid ook gevoeliger maken en droger.

Je zuurgraad wordt meer basisch

Dermatoloog Francis Wu vertelde me al eens dat ook de zuurgraad van je huid verandert, hij wordt hoger, meer basisch. Ook de collageendaling met maar liefst 30% in de eerste vijf jaar van de menopauze is heftig.

Als je het aan de binnenkant van je onderarm moet smeren en je huid wordt mooier, waarom dan niet op je gezicht?

Huh? Acne?

Goed om te weten is ook dat je postmenopauzale acne wordt veroorzaakt door een toename van testosteron, als gevolg van een te lage progesteron in verhouding met het oestrogeen. Broze nagels en haarverlies horen daar ook bij.

Belangrijk is het terugvetten van de huid, zorgen dat het vochtverlies wordt afgeremd en dat je de pigmentverstoringen onder controle houdt (als je wilt). Omdat je huid al meer basisch is, kun je ook maar beter niet te lang douchen of baden en teveel zeepstoffen gebruiken. Het verzwakt de zuurgraad alleen maar meer.

Goed zijn producten waarin de volgende stoffen zitten:

Super interessant tegen pigmentvlekken vind ik de nieuwe Lumino Derm lijn van Tiina Meder. Er zit een super werkzame cocktail in van niacinamide met tranexaminezuur en cysteamine. Binnen een week zie je je huid al gelijkmatig lichter worden.

Bescherm je microbioom

Om het microbioom van je huid te beschermen in deze levensfase, heeft Esse Skincare echt prachtige oplossingen waaronder een serum met levende Lactobacillus. Je huid knapt hier zienderogen van op als hij droog, trekkerig en vaal is. Lydia schreef er al eens een review over. Bekijk hier nog eens mijn video van mijn facial met Esse Live Probiotics. Ik word er zo blij van, echt….(film link – ook hier)

Vitamine C, welke kies ik?

Ik heb hier ook nog een heel fijn artikel met een overzicht van zinvolle producten met vitamine C, en een uitleg welke C-derivaten goed zijn voor je huid. Lees maar.

En over bakuchiol praat ik je graag bij in dit artikel, met zinvolle achtergronden.

Fijne oppeppers voor je huid kun je ook creëren met carboxymaskers. Ik heb goede ervaringen met Mediplorer en Lydia recent nog met KRX.

Heb je nog specifieke vragen? Mail ons gewoon, via info@beautyjournaal.nl

Tot slot: Het Amsterdam UMC heeft bekend gemaakt dat het dankzij een subsidie van 9,4 miljoen euro van de NWO, een heel groot onderzoek kan gaan opzetten om 1,5 miljoen vrouwen in de Nederland de komende jaren beter door de overgang heen te helpen: gezonder en fitter, met focus op kwaliteit van leven. Lees er hier alles over.

Lees ook:

Lees ook