Uit betrouwbare bron verneem ik dat de RGS, Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten, het voornemen heeft om geen erkenning meer te verlenen met ingang van 2024 aan de speciale 2-jarige profielopleiding voor cosmetisch artsen, waardoor zij zich ‘cosmetisch arts KNMG’ mogen noemen. Een predikaat dat garant moet staan voor de beste kwaliteit in dit deel van het artsenvak. Of dit zal inhouden dat ook de toegevoegde titel KNMG zal vervallen, is nog onduidelijk. De RGS vindt dat de organisatie van de opleiding op punten in gebreke blijft.
Ik kan mij voorstellen dat dit inslaat als een bom, omdat de vereniging van cosmetisch artsen, de NVCG, zich de afgelopen jaren zeer heeft ingezet voor kwaliteitverbetering, het vak van de cosmetisch arts naar een hoger plan te brengen. De opzet van een speciale opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG) ging in 2013 van start, vanaf 2022 kon het prestigieuze certificaat cosmetisch arts KNMG behaald worden. Hoofd van de opleiding is arts Tom Decates. Het is uniek in de wereld. Nederland heeft zichzelf ook op de kaart gezet met een speciaal complicatie spreekuur bij het Erasmus Medisch Centrum, ook dat is uniek.
Aanvankelijk was het een peperdure specialisatie waarvoor de arts meer dan 100 duizend euro moest neertellen om de felbegeerde titel KNMG achter de naam de kunnen plakken. Later werd dit bedrag naar beneden bijgesteld.
De titel en de opleiding hadden als doel het vak inhoudelijk naar een hoogste plan te brengen en onderscheidend vermogen te krijgen. Dit was noodzakelijk, omdat cosmetisch arts geen beschermde titel is, cosmetisch arts KNMG werd dat wel. Deze titel moest consumenten gaan helpen om duidelijker keuze te kunnen maken voor een bekwame arts. De titel KNMG betekent dat je geneeskundig specialist bent. Dit is een aparte registratie, naast de algemene registratie voor artsen die het BIG-register heet.
Juist in het cosmetisch medische vak zijn er het afgelopen decennium steeds meer uitwassen zichtbaar geworden. Consumenten die compleet opgeblazen gezichtskenmerken wensten (vaak hebben zij de psychiatrische stoornis body dismorphic disorder) en artsen die daar zonder moeite aan meededen, en daarmee hun eed in essentie schaden.
Het vak kwam steeds meer in het negatieve daglicht, media smullen van de schandalen. Echter werd ook steeds duidelijker dat fillers en botuline toxines complicaties kunnen geven en de massale opkomst van social mediakanalen gaf alle mogelijkheid om meningen en problemen te ventileren.
De laatste tijd was er vooral een tendens gaande onder cosmetisch artsen om via social media in te gaan op de uitwassen van fillers. Vanuit educatief oogpunt kan dit zinvol zijn, echter kan het ook geinterpreteerd worden als negatieve marketing wat de kwaliteit van het vak verder afbreekt, omdat het ook laat zien hoeveel problemen er eigenlijk zijn.
De opleiding verzorgde ook voor AIOS stageplaatsen bij een aantal daarvoor erkende klinieken die als opleidingsinstituten waren toegewezen. Naar ik verneem zijn AIOS de afgelopen jaren niet altijd tevreden geweest over hun ‘stage’ plaatsen. Konden zij te weining praktijkervaring opdoen en liet de begeleiding te wensen over.
Ik ga ervan uit dat men gewoon blijft opleiden, zoals dat al sinds 2013 gedaan wordt. Wellicht zonder de KNMG erkenning, maar ook dat is nog niet duidelijk. Zodra ik meer weet, zal ik hierover berichten.
- Zoek jij een vakkundig arts in jouw regio? De beroepsvereniging NVCG heeft een functioneel overzicht van alle professionals in ons land. Want echt, Nederland kent heel goede cosmetisch artsen!
Leuk om te lezen is trouwens recent Nederlands onderzoek onder 700 respondenten, klanten van 36 klinieken, wat een goed beeld geeft van de gemiddelde gebruiker van fillers en Botox en de motivaties voor gebruik. Highlights: de gemiddelde leeftijd is 44.6 jaar en de belangrijkste reden is ontevredenheid met het uiterlijk, op de tweede plaats onzekerheid en op de derde plaats een medische reden. De rol van sociale media en werk staat op 4.
Lees ook: