Op social media krijgen we al snel de extreme situaties te zien....

06:13 - 03:43
luistertijd 06:13 - leestijd 03:43

Onlangs heeft BeautyJournaal aandacht besteed aan de toenemende bezorgdheid van plastisch chirurgen over het gebruik van energy based devices zoals radiofrequentie en ultrasound (HIFU). Internationaal is er onder deze beroepsgroep ophef ontstaan omdat ze bij frequent gebruik de huid kwetsbaar want hard kunnen maken, waardoor facelift operaties bemoeilijkt worden. Maar is die angst terecht voor de gemiddelde consument? In dit artikel deel ik mijn inzichten als huidexpert en ontwikkelaar van huidverbeteringsapparatuur.

Wat zijn Energy Based Devices (EBD)?

Energy Based Devices, ook wel EBD’s genoemd, gebruiken verschillende soorten energie om cosmetische behandelingen uit te voeren. Het gaat om licht, warmte of geluidsgolven. Ze zijn ontworpen om de huid te verbeteren. Denk hierbij aan stimulatie van collageenproductie, verwijdering van ongewenst haar, rimpelvermindering en verbetering van huidtextuur en -toon.

Waarom zijn mensen ongerust?

Een groep van plastisch chirurgen (waaronder Dr. Kassir en Dr. Karam uit New York) waarschuwt op social media, met name op Instagram met beelden uit operaties, dat de huid na behandelingen met EBD verkleefd kan raken. Dit kan leiden tot uitscheuren of verlies van flexibiliteit wanneer er een chirurgische facelift uitgevoerd moet worden. Vooral ultrasound wordt hier in genoemd.

Hoewel dit soort huidschade voor komt, worden mensen onnodig bang gemaakt. Het succes en/of de bijwerkingen van elke behandeling (welke dan ook) hangt af van de kennis en kunde van een behandelaar en de specifieke indicatie. Wat mij betreft is er bij dit soort situaties sprake geweest van overbehandeling.

Superstrakke huid? Dat is een excess. overbehandeling!

Ik hoor ook dat een EBD behandeling de huid strak, maskerachtig kan maken, echter heb ik dat nog nooit gezien in de praktijken van schoonheidsspecialisten. Dit is ook niet waar we naartoe werken omdat de meeste mensen het helemaal niet mooi vinden.

Het is naar mijn idee dan ook het soort excessen waar de artsen het over hebben, die totale verstrakking, die bij operatie kan leiden tot scheuren.

Daarnaast word ik ook een beetje moe van alle specialisten, artsen en chirurgen, die kwaad spreken over andere methoden alleen om hun eigen behandelingen te verkopen. Echter kan ik me wel voorstellen dat het voor een chirurg prettiger is om te werken met een huid die nog nooit op andere manier behandeld is geweest.

Welke soorten EBD-apparatuur zijn er?

Er zijn verschillende typen EBD-apparatuur beschikbaar, elk met een specifieke technologie en toepassing:

Overbehandeling en de risico’s

Zoals ik al schreef, is het risico van overbehandeling aanwezig, maar dan praten we wel over extremen. Bij correct gebruik door getrainde professionals hoeft dit helemaal niet te gebeuren.

Bij een radiofrequentie behandeling zoals de PascaudWave wordt de behandeling uitgevoerd door een gekwalificeerde specialist volgens de aanbevolen richtlijnen. Wij behalen er supermooie resultaten mee. EBD behandelingen zijn een perfect alternatief voor mensen die huidversteviging wensen en geen (of nog niet toe zijn aan….) een chirurgische ingreep.

Consumenten hoeven niet bang te zijn voor deze excessen, maar het is wel belangrijk dat je naar een ervaren behandelaar gaat, die ook een normale kijk op huidverbetering heeft, en niet zelf van extremen houdt, waardoor de kans groot is dat die voorkeur ook op cliënten wordt doorgevoerd.

Juist goed: de conditie voorafgaand aan operatie verbeteren met EBD

Laten we tot slot ook niet vergeten dat een huid die chirurgie ondergaat er ook baat bij heeft om voorbehandeld te worden. Denk aan bindweefselmassages, maar ook aan EBD en het gebruik van de juiste skincare. Hoe gezonder de huidconditie is, hoe mooier het resultaat van de chirurgische ingreep en hoe spoediger het herstel.

Ik ben fan: peeling, massage en EBD!

Ik ben zelf een groot liefhebber van combinatie behandelingen. Als ik voor mezelf de ultieme behandeling moet omschrijven dan wil ik een peeling daarna een bindweefsel- of buccalmassage gevolgd door een EBD. Top resultaat !

Bekijk hier een korte video van de Pascaud Wave en Contour behandeling bij Monique:

Lees ook