Als je echt chemofobisch bent, houdt dan je kleding aan

04:45 - 02:51
luistertijd 04:45 - leestijd 02:51

Vanuit internationale vakmedia wordt ervoor gewaarschuwd om niet kokkerellend in je eigen keuken een anti-zonnebrand product in elkaar te flansen. Het is tamelijk ingewikkeld, ook voor de echte producenten om een goed werkend product te maken dat ook nog eens goed aan de huid hecht. Via social mediakanalen worden het do-it-yourselven vol op gepromoot.

Het was niets of olijfolie….

Kijk, ik ben oud genoeg om te weten hoe het er in de jaren ’70 aan toeging. Toen hadden we nog geen geavanceerde zonnefilters en was bakken vooral ook serieus bakken. Liefst met olijfolie, of gewoon helemaal niets. De gevolgen daarvan zien we nu: epidemische golf van huidkankertjes – meestal niet zo ontzettend erg, maar als het melanoom is, ben je wel de klos.

Kokosolie en zink

De plantenolie is nog altijd in zwang, vooral kokosolie wordt gebruikt om een eigen receptuur te maken. Kokosolie heeft naar men zegt een factor 4 tot 6. Je voegt sheaboter, bijenwas, zinkoxide en essentiële olie toe en aloe vera gel (Ja, ik heb een recept ervoor), en kind zou de was kunnen doen.

De valkuilen

Alleen al het werken met zinkoxide vraagt om extra bescherming, inademing ervan is schadelijk voor de longen. Maar het grootste obstakel is het bepalen van de juiste zonbescherming, die factor weet je gewoon niet, het zal giswerk blijven. En dan heb ik het nog niet eens over hoe je eruit zal zien, met mogelijk een witte waas, een te vette huid die afgeeft aan je kleding, dat de hoop dat er geen schimmel in het product ontstaat…al die verfijnde kneepjes die de bruikbaarheid van professioneel gemaakte cosmetica zo goed maakt en waarop ook gecontroleerd wordt en wetgeving voor bestaat.

Chemiefobie

Dat maken van die recepturen is natuurlijk van alle tijden, maar door social media wordt het zichtbaarder en raken ook grotere groepen mensen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan. De hang naar ‘zelf doen’, de autonomie, het leuk vinden maar ook de chemiefobie is alom aanwezig.

Ik zie deze zomerse dagen de stranden weer overvol raken met mensen die urenlang liggen te bakken op een bedje, niet of half onder een parasol (maar ook dat biedt geen bescherming), en ook baby’s worden nog steeds mee gesleept de bloedhitte in. Ik vind het echt niet tof om te zien en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Zon op je huid is heerlijk ontspannen, liggen op een bed buiten ook en gluren naar al mensen is ook heerlijk vertier. Toch is het vele malen gezonder voor je om niet op het heetst van de dag uren op het strand te gaan liggen bakken. Ga aan het einde van de middag of ’s ochtends heel vroeg, van acht tot tien uur. Zoek vertier in de schaduw, geloof me, als je genoeg buiten komt, krijg je vanzelf een kleur. Je spaart je huid er ook enorm mee. Zeker in de overgang als je huid toch al kwetsbaarder wordt en pigmentvlekken enorm op de loer liggen. En zo makkelijk zijn ze niet weg te krijgen!

Ga toch weg met die regeltjes….

Trek UV-werende kleding aan, en smeer blote delen als armen en benen echt dik in. Dik, maar dan ook ook dik, anders haal je de geclaimde factor op de fles niet eens. Maak gebruik van zonnebrandcrème palen die steeds vaker op stranden te vinden zijn. Hou kinderen eruit, laat ze lekker in de schaduw spelen, dat is ook wat ze van nature doen of pak de vroege of late uurtjes met ze aan zee.

Ik acht de intellectuele kwaliteiten van mijn lezers hoog, en ga er dan ook vanuit dat je geen poging onderneemt je eigen zonbescherming te maken uit olie en zo. Wat je wel kan doen is je eigen body olie maken, lekler voor na het zonnen! Neem hiervoor een pure amandelolie en vermeng het met een etherische olie met een geur die jij lekker vindt.

Bekijk hier de reviews van alle producten die wij getest hebben, en shop ze meteen.

Go girl…..

Heb je een vraag over je huid en de zon, stuur hem in via het contact formulier, wij zorgen dan dat onze experts hem beantwoorden.

Lees ook